Egy bástya új tulajdonba kerül

A Niarchos család piacra dobta a világ egyik leghíresebb és leggazdagabb történelemmel rendelkező ménesét, a Haras de Fresnay-le-Buffardot, amely a tekintélyes normandiai tenyésztési és lóverseny-régió szívében található.

20230223-une.jpg

1979-ben minden idők egyik legnagyobb, legsikeresebb futtatójától, Marcel Boussactól vásárolta meg a néhai Stavros Niarchos. (Boussac egyébként a következő évben elhunyt.)

A vételárat akkoriban nem hozták nyilvánosságra, de azt tudni lehet, hogy nagy volt az érdeklődés a tenyésztési birodalom iránt.

Alan Cooper, a Niarchos család hosszú ideje működő versenyigazgatója így kommentálta az eladást: "A család kénytelen érzelmes búcsút venni Fresnay-tól, de mivel a verseny- és tenyésztési érdekeltségeink az évek során globalizálódtak és ma már számos nemzetközi helyszínen állnak lovaink, így ez a lépés jelenleg a megfelelő számunkra."

A család természetesen folytatja verseny- és tenyésztési tevékenységét külföldön, nevezetesen Európában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Dél-Afrikában és Japánban.

A ménes olyan generációkon átívelő sikereket tudhat magáénak, amelyet Miesque, Kingmambo, Sulamani, Hernando, Spinning World, Bago és Six Perfections nevei fémjeleznek. A felsoroltak mellett természetesen sokan öregbítették a sötétkék, világoskék kereszt és fehér sapka színkombinációt. 

45 európai klasszikus, hét Prix de l'Arc de Triomphe és hét Breeders' Cup-győzelem szerepel ennek a legendás ingatlannak a gazdag történelmében.

Fresnay-le-Buffard-nak nagy múltja van a Prix Jacques Le Marois-ban is, amelyet eddig tízszer nyertek meg a ménes növendékei. Stavros Niarchos 1986-ban François Boutin javaslatára döntött úgy, hogy a ménes nevét összekapcsolja a deauville-i találkozó eme kiemelt versenyével.

kepkivagas_1.JPG

A napokban piacra került ménes központigazdasága egy 205 hektáros legelőt, valamint egy 12 hektáros parkot foglal magában, de a terület mérete és elrendezése további fejlesztésekre ad lehetőséget. Az elmúlt 43 év során a ménes további földterületekkel, istállókkal, karámokkal, csikónevelőkkel bővült és több mint 200 boxból áll.

A Quesnay ménes eladása után a francia telivértenyésztés újabb mitikus helye kerül kalapács alá. Reméljük, hogy továbbra is telivéreket láthatunk eme dicső legelőkön.

Képek: Jour de Galop

süti beállítások módosítása