Hazájában is próféta

Zac Purton Gr1-es duplát jegyzett szülőhazájában.

fqxfbnywwaacp22.jpg

A Brazíliába visszatérő legnagyobb riválisa, Joao Moreira távozása után, Zacnak Hongkongban minden bizonnyal bebetonozott helye lesz a trónon, de a Lismore-ban született zsoké most szűkebb pátriájában, Új-Dél-Wales államban is bizonyított.

Mindkét Gr1-es futamot ő nyerte ugyanis.

A Canterbury Stakesben szemet gyönyörködtető hajrá után érték el elsőként a célt Artorius-szal, aki valóban méltó volt a papa nevéhez (Flying Artie), mert repült a cél felé. Káprázatos győzelem volt. 

Tényleg a felhők közül érkezett.

Fél órával később következett az orosz forradalom, ugyanis Russain Revolution hároméves, immár herélt fia Communist a Randwick Guineas bajnoka. Szintén Purtonnal! 

Flemingtonban viszont egy kettős bukás vonta el a figyelmet a végeredményről. A lovak szerencsére rendben vannak, ahogyan Mark Zahra is (aki a következő futamban már ismét lóra ült), de Ethan Brown zsokét e sorok írásakor még kórházban ápolják, hasi panaszokkal. Az Australian Guineas győzelmét egy új-zélandi tenyésztésű és tréningben álló telivér, a nyitóképen látható Legarto szerezte meg. A Proisir ivadék a 15 fős mezőny két kancájának egyike volt, de hatalmas finisével a mének is meghajolni kényszerültek előtte. 

A fotókon is látható Ken és Bev Kelso trénerpáros (és nem mellesleg házaspár, akik díjugrató versenyzőként ismerkedtek meg egymással, több, mint 40 évvel ezelőtt) első ausztrál Gr1-es sikerük után így nyilatkoztak: "Egyszerűen csodálatos kanca. Olyan dolgokat csinál, amire mások nem képesek. Nem akartunk visszavonulni, amíg nem nyerünk egy Gr1-es futamot Ausztráliában. Többször voltak már másodikak a lovaink, de ez az érzés elmondhatatlan. Nem tudjuk elhinni." - mondták. Valóban egészen káprázatos volt a kanca mozgása az utolsó métereken.

Ezzel ő lett az 1986 óta íródó futam történelmének első kiwi győztese.

A nyitóképről a figyelmesebbek észrevehették, hogy az idős trénerpáros lova megfosztotta Jamie Kah-t pályafutása 10. Gr1-es trófeájától.

Holnap a dubaji, amerikai versenyek beszámolóival jelentkezünk. Tartsanak akkor is velünk!

Nyitókép: @bitofayarn Twitter

süti beállítások módosítása