Ünnepi kínálat

Hat királykategóriás, ausztrál futam vár ránk szombat hajnalban.

frpa2qdxsaifh_w.jpg

Mielőtt pár szót szólnánk ezekről, természetesen Jamie Kah állapotával kell kezdenünk. A világ legeredményesebb női zsokéja szombaton szenvedett súlyos balesetet, ahol komoly ütés érte a fejét. Két napig altatásban tartották, de két vizsgálat is megerősítette, hogy agyrázkódása mellett nincs maradandó agysérülése. Hétfőn ébresztették fel és remekül kommunikál a családjával, így bízhatunk a teljes felépülésében.

A parádés kínálatból csemegézzünk először Victoria államban, mert a hat futamból mindössze egy jut nekik. Az persze nem akármilyen lesz, hiszen ez a 2019-ben életre hívott All-Star Mile (Gr1, 1600 méter, 5 millió dollár), ahová a rajongók juttathatnak be lovakat szavazataikkal. Az All-Star Mile Japán híres, rajongók által szavaztatott versenyéből, az Arima Kinenből merített ihletet. Az Arima Kinent először 1956-ban futották le, és 2007-ben nemzetközi Group 1-es minősítést kapott. Népszerűsége egyre csak nő és mára több mint 1 millió rajongó szavaz évente kedvenc lovaira.

Itt nem érkezett annyi voks, de több, mint ötvenezren szavaztak a három legnépszerűbb telivérre, Alligator Blood, I’m Thunderstruck, I Wish I Win hármasára, bár utóbbi, Peter Moody idomítottja nem fog indulni. (Ezt örömmel konstatálhatta valaki, hiszen jó pár telivér szeretett volna még bejutni ide.) Ez eddig feltett tétek alapján leginkább így a két említett csatájára van leginkább kilátás.

ausztral_program.png

Új-Dél-Wales Államban rendezik tehát a másik öt versenyt, ahol minden távon és korosztályban kipróbálhatják magukat a legjobb talpon lévő telivérek. A csattanó nem marad a végére, mert a nyolc Group besorolású verseny között futják a kétéves lovak számára kiírt legdrágább összecsapást, a Golden Slippert (Gr1, 1200 méter), amely Ausztráliában több, mint egy futam.

Ez (az európai derbykhez hasonlatosan) minden futtató, tréner, zsoké álma.

Itt is jónéhány tartalék ló vár még bebocsátásra, de a korábbi futások alapján némileg körvonalazódnak az erőviszonyok. A mezőny majd minden tagja már túl van 3-4 futáson, így a fogadók némi képet kaphattak képességeikről. A várakozások szerint a Godolphin üdvöskéje Cylinder (Exceed And Excel), aki két Gr2-es győzelem után érkezik a megmérettetésre, az egyik legfőbb esélyes, míg legnagyobb riválisának a három futása után még veretlen Learning To Fly (Justify) látszik. 

Kiváló szórakozás vár azokra, akik nem restek felkelni a kora hajnali időpontban. A kezdési időket a képen olvashatják.

Kép: @aus_turf_club Twitter 

süti beállítások módosítása