A Kentucky Derby reménységei

Közeleg a Kentucky Derby – vessünk rá egy pillantást, kik pályázhatnak idén a nyertesnek járó rózsakoszorúra!

kentuckyderbyposter.jpg

Május 5-én és 6-án Churchill Downs ismét megnyitja kapuit a nagyközönségnek, hogy a kétnapos csúcstalálkozó keretein belül megmérkőzzenek egymással a legjobb talpon lévő háromévesek. Pénteken a kancák csatáznak az Oaksban, szombaton pedig következik a 149. Kentucky Derby, vagy ahogy becenevein emlegetik, „a rózsák futama”, „a sport legizgalmasabb két perce” és még sorolhatnánk.

A szezon legnagyobb presztízsű versenyére persze nem kerülhet be akárki. Az Egyesült Államokban a minősülés pontrendszer alapján dől el: a Road to the Kentucky Derby széria keretei közt szeptembertől kezdve egy sor kijelölt versenyben gyűjtik a pontokat helyezéseikért. Minden futamban az első öt helyezett szerez pontot – értelemszerűen minél előbb végez egy ló, annál többet.

Emellett a színvonalasabb versenyek győztesei nagyobb jutalmat kapnak, különösen a Derby közeledtével; az utolsó kiemelt felkészítőkön kétszáz pontot osztanak ki. Ha egy telivér ezek valamelyikét megnyeri, gyakorlatilag biztos helye van Churchill Downsban. Most szombaton rajtol el a három első „főpróba futam”, majd a következő két hétben az összes többi is. Itt az idő tehát áttekinteni, kik várják legjobb esélyekkel a végső hajrát.

Forte (Violence)

Hogy is kezdhetnénk mással a bemutatót, mit a tavalyi Év Kétéves Ménjével, aki már most bebiztosította szereplését Kentuckyban? Todd Pletcher reménysége kétévesen egy híján mindent megnyert, köztük három Gr1, azaz legmagasabb besorolású összecsapást – nem is csoda, hogy az Eclipse Awardson őt koronázták korosztálya legjobb „fiújává”.

Idén is magabiztos győzelemmel debütált a Fountain of Youth Stakes-en, így jogosan számít a futam jelenlegi favoritjának. Utolsó szereplése a májusi találka előtt a Florida Derby lesz április 1-jén.

Practical Move (Practical Joke)

Fortéval ellentétben Tim Yakteen idomítottja inkább a későn érőkhöz tartozik. Kétévesen haloványan kezdte karrierjét, egy kisebb győzelem mellett maximum helyezésekig jutott, azokat sem az élmezőny összecsapásain. Az első érdemleges siker decemberben jött össze a Los Alamitos Futurity-n, majd a megkezdett mintát március elején is folytatta a San Felipe Stakes-en. Kentucky előtt utoljára április 8-án lép majd pályára, névlegesen a Santa Anita Derby-ben.

Angel of Empire (Classic Empire)

Feltörekvő és feltört csillag – szó szerint, ugyanis Brad Cox peje épp a Risen Star Stakes-ben nyújtott teljesítményével kopogtatott be a Derby képzeletbeli ajtaján. A mén korábban már szerzett korrekt aranyérmeket és helyezéseket, a térképre azonban február 18-án került fel igazán, mikor hazaért az előbb említett Fair Grounds-i csatában. Következő feladatként az Arkansas Derby (április 1.) vagy a Blue Grass Stakes (április 8.) vár rá, majd, ha minden jól alakul, következik a legfőbb megmérettetés május első szombatján.

Raise Cain (Violence)

Igazi izgalmas év ez a rövidke versenykarriert befutott Violence-nek, ugyanis több esélyes mént is ad a háromévesek legnagyobb értékmérőjébe. Ben Colebrook idomítottja nem rutintalan a felsőbb osztályokban, hiszen már négyszer futott kiemelt (Listed) vagy magasabb besorolású versenyben. Azonban, mint sokan mások, ő is háromévesen tört be az élvonalba; egészen pontosan, mikor valósággal állva hagyta a Gotham Stakes mezőnyét. A Derby előtt a főpróba a Blue Grass vagy a Wood Memorial (április 8.) lehet.

Talán ők szerepelnek legfelül az idei Kentucky Derby tabelláján, azonban fontos leszögezni: hiába csak másfél hónap van hátra a nagy összecsapásig, ezek mindössze távoli jóslatok. Évről évre megfigyelhetjük, ahogy az utolsó, biztos bejutást jelentő felkészítőkben egyik pillanatról a másikra kerülnek be addig szinte ismeretlen lovak a favoritok közé, míg mások épp az utolsó pillanatban vérezek el, például a táv növekedése miatt.

És persze egy ekkora területű országnál amúgy sem tudjuk összehasonlítani a különböző régiókat, amíg azok legjobbjai nem mérkőztek meg egymással – ez márpedig sokaknál csak május első szombatján történik majd meg.

Célunk pusztán annyi mai cikkünkkel, hogy kicsit felfrissítsük a tudásunk az amerikai reménységekről, de legfőképpen, hogy felhívjuk a figyelmet: célegyenesbe fordultak a telivérek a Kentucky Derby-re vezető úton.

Nyitókép: Kentucky Derby

süti beállítások módosítása