Ausztrália Royal Ascotja

A nyitány!

major_beel.jpg

Négy, a legmagasabb osztályba sorolt futammal kezdetét vette Ausztrália lóversenyünnepe, a két hétvégén átívelő, The Championships.

Ha bárki csak egy percre pillantott bele az első felvonás közvetítésébe, az láthatta, hogy a cím egyáltalán nem túlzás. Royal Randwick ugyanolyan elegáns arcát mutatta, akárcsak a brit korona ékköve, az angliai Ascot. Ugyanolyan világszínvonalú versenyek várták a kilátogatókat, ami persze nem meglepő, hiszen itt valóban csak a legjobb lovak és lovasok tudnak starthoz állni.

A négy Gr1-es futamban 64 lovat (!) láthattuk, amire – Japánon kívül – másutt meglehetősen ritkán van példa.

Az első szombaton a legfontosabb futamokban igazságosan osztoztak a zsokék és trénerek, azaz senki sem tudott két sikert felmutatni.

A kétévesek egymillió dolláros összecsapásában, a Sires Produce Stakesben (Gr1, 1400 m) beköszönt a szabadúszó Joao Moreira, aki Chris Waller idomítottjával, Militarize-zal (Dundeel) aratott látványos győzelmet.

A T.J. Smith Stakesben (Gr1, 1200 m, 3 mio AUD) csak negyedik az Európát is megjárt, Nature Strip, de a futam végeredménye mégsem nevezhető meglepetésnek, mert három igazán „oda várt” telivér futott át elsőként a célon, I Wish I Win (Savabeel) – Giga Kick – Mazu sorrendben. Ez a győzelem a legendás Black Caviar csapatáé, mert a nyeregben Luke Nolent láthattuk, míg az eszméletlen, már-már "Chautauqua-i hajrát" produkáló négyéves herélt felkészítéséért Peter Moody a felelős.

Nézzék meg 2023 eddigi legnagyobb hazafutását!

Címvédés a 4 millió dolláros Doncaster Mile-ban (Gr1, 1600 m).

Picit szurkoltunk a dobogósoknak, hiszen a végül második My Oberon, Dubawi, míg a harmadik Nugget, Siyouni ivadék, de Mr Brightside ellen most sem volt ellenszer. A csodálatos ötéves herélt Zac Purtonnal a nyergében ért célba ismét elsőként, akit a Hayes testvérpáros készít, a családi tréningdinasztia jelenkori képviselői. Édesapjuk David és nagyapjuk, a világrekorder Colin is lovakat trenírozott. Ausztrália egyik kedvence, Alligator Blood megmagyarázhatatlanul futva csak 15.

Elképesztően izgalmas volt a befutó. Szabad szemmel nem is lehetett dönteni, de a tulajdonosok biztosak voltak a győzelemben, így elkezdték énekelni The Killers híres feldolgozását és hamarosan egyre többen csatlakoztak hozzájuk.

A nagyversenyek sorát az Australian Derby (Gr1, 2400 m, 2 mio AUD) zárta, ahol 18 gyönyörűen előkészített hároméves aspiráns várta a startot. Az ausztrál lóversenyzés First ladyje, Gai Waterhouse a kevés hiányzó darabok egyikét tette hozzá, saját "Sydney Group 1-es" kirakójához, amikor is Major Beel (Savabeel) merész erőfeszítést tett, hogy megnyerje a trénerasszony első ATC Derbyjét. Meg is nyerte.  

"A derbyt megnyerni oly hatalmas izgalom, amelyet nem lehet szavakkal leírni. Ez volt az egyetlen, ami még hiányzott. Végre sikerült győzni ebben a nagyon fontos versenyben" - mondta a trénerasszony, akinek édesapja, T. J. Smith ezt a derbyt kilencszer nyerte, míg összesen 34 került a neve mellé.

Folytatás és befejezés szombaton!

Nyitókép: @aus_turf_club Twitter

süti beállítások módosítása