Joao Moreira, a brazil varázsló

A TRC kérdéseire a négyszeres hongkongi bajnok, a nemzetközi színtér egyik meghatározó lovasa válaszol, aki jelenleg búcsúzó világkörüli turnéra indul.

1_20210606-st-r2-4-j-moreira-orl_2479o-scaled.jpg

Nem Frankie Dettori az egyetlen nemzetközileg elismert zsoké, aki győzelmi körúton van. A kiváló brazil lovas, Joao "Magic Man" Moreira is világkörüli turnéját tölti, bár ez a turné várhatóan 2024-ig tart.

A négyszeres hongkongi bajnok Moreira folyamatos csípőproblémái miatt sajnos visszavonulásra kényszerül, hiába halmoz sikert sikerre egészen a mai napig.

Győzelmeinek száma csak Hongkongban 1300-hoz közelít, ami a harmadik az örökranglistán, 2017-ben pedig szintén Hongkongban rekordot jelentő nyolc győztest lovagolt egyetlen lapon.

A 38 éves versenyző nemrégiben visszavett a munkából, Brazíliába költözött a családjához, hogy teljesítse néhány bakancslistás célját. Ezek közé tartozik egy három hónapos ausztráliai tartózkodás, amelyet augusztus környékén egy európai látogatás követ. Az élő legendával a Thoroughbred Racing Commentary újságírója, Jon Lees beszélgetett.
sky-darci-hk-derby.jpeg
Melyik egykori vagy jelenlegi versenyzőt csodálja a legjobban?
Frankie Dettori a leghíresebb lovas valaha. Amit elért, az rendkívüli. Véleményem szerint ő a legtehetségesebb zsoké, aki valaha is élt a földön. Amikor tanoncként kezdtem, még a Godolphinnál lovagolt. Ő lovagolta Dubai Millenniumot, amely egy briliáns ló volt, egy briliáns lovas alatt. Ez megradta a figyelmemet.

Melyik a kedvenc helyszíne és versenye bárhol a világon?
A kedvenc versenypályám a dubaji Meydan. Ez a legmodernebb - rengeteg technológia van ott -, és jelentős nemzetközi helyszínné nőtte ki magát. 

A legrangosabb verseny a Prix de l'Arc de Triomphe. Még soha nem lovagoltam benne. Még nem, de még van rá időm. Minden évben megnézem a versenyt. Most már szabadúszó vagyok, saját magamnak lovagolok, úgyhogy ki tudja, talán "szerzek magamnak" lovat?

Ki a kedvenc versenylova és miért?
Azt kell mondanom, hogy Deep Impact. Ő az a ló, aki a legnagyobb benyomást tette rám. Ahogyan ő nyerte a futamokat - azt szeretem nézni, mikor egy ló így nyeri meg a versenyt. A középmezőnyben versenyzett, és úgy rohant haza, hogy senki sem tudta megállítani.
Az általam lovagolt lovak közül Able Friend az. Annyira jó volt hozzám. Hét győzelmet arattunk együtt, és ötöt Gr1-esben [a létező legmagasabb besorolás - Favorit szerk.]. Szupersztár volt Hongkongban.

Mi a legkedvesebb emléke a versenyzésről?
Amikor 2006-ban megnyertem az Argentin Derbyt (Gran Premio Nacional). Ez volt az első nemzetközi Gr1-es győzelmem egy hazai lóval. Kétéves korától én dolgoztam vele, eleinte semmit sem tudott, és végigversenyeztük, amíg bajnok nem lett belőle. Hétből hatot megnyert Brazíliában, majd Argentínába ment, hogy induljon a Derbyben, és történelmet írt, mikor ő lett az első nemzetközi ló és az első brazil, aki megnyerte azt a versenyt. A neve Eu Tambem volt.

Ha egy dolgot megváltoztathatna a lóversenyzésben, mi lenne az?
A koromat! Szeretnék visszamenni és még egyszer tinédzser lenni. Mindent másképp csinálnék. Ha pontosan ugyanazt kellene tennem az életben, nem mennék vissza. De ha változtathatnék a dolgokon, akkor biztosan.

Vannak még dolgok, amiket megtapasztalhatok, mindenképpen szeretnék Ausztráliában versenyezni, ha kapnék vízumot, és Japánban, ha megkapnám az engedélyt. Bármilyen lehetőséget szeretnék megfontolni, mert már nincs sok időm hátra. Szeretném, ha a pályafutásom vége igazán jó versenyélményt nyújtana. A fejemben van, hogy augusztusban már Angliában tervezek versenyezni. Remélem, hogy ez sikerülni fog.

Az interjú forrása a Thoroughbred Racing Commentary.

Képek: Horse Betting, TRC

süti beállítások módosítása