Öttusa Világkupa-forduló Budapesten

A várakozásnak megfelelően nagy és erős mezőny indul a budapesti öttusa világkupán: a jövő héten keddtől vasárnapig tartó viadalra 33 országból neveztek.

Ez lesz az idei sorozat harmadik állomása a kairói és az ankarai forduló után. A szerdai helyzet szerint 85 férfi és 75 női öttusázó versenyez majd, köztük 12, illetve 11 hazai sportolóval.

Martinek János szövetségi kapitány beszélt arról, hogy a férfiaknál az idénynyitó fedettpályás verseny válogató volt abból a szempontból, hogy ki melyik világkupára mehet, a nőknél viszont volt eleve egy kiemelés. Az eddigi szereplőkhöz most, a hazai vk-n további versenyzők csatlakoznak. A nőknél "betegség és egyéb okok" miatt nem jött össze a tizenkét fő, a férfiak mezőnyéből pedig a hazai legjobbak közül a 38 éves, olimpiai bronzérmes, egyéniben kétszeres világbajnok Marosi Ádám fog hiányozni majd, ő csak vegyes váltóban indul. A selejtezőkből azonban csak maximum hat-hat versenyzőnk juthat tovább.

"Olyan terhelést igényel az újfajta lebonyolítás, az, hogy négy napon keresztül magas színvonalon kell teljesíteni, hogy kifutási időt, pihenőt kért, és lehet, hogy majd újra belevág. Azt mondta, nem kéri a budapesti egyéni versenyzést, de váltóban szívesen elindul" - indokolta a hiányzását az MTI kérdésére a kapitány.

Az esélyeket illetően úgy fogalmazott, hogy a magyarok tavaly meglepték a mezőnyt, az összes versenyen szép számban döntősök voltak, de idén, az első két világkupán tapasztaltak alapján "sokkal sűrűbb a mezőny", "sokkal intenzívebbek" a versenyek.

Hasonlóan nyilatkozott az idei első vk-n ezüstérmes Böhm Csaba.

"Érezhető az olimpia előszele, sokkal erősebb és népesebb a mezőny. Mindenki megszenved és megküzd pontokért, innentől minden verseny gyakorlatilag olimpiai kvalifikációs verseny" - vélekedett, hozzátéve, hogy itthon, a családtagok, barátok előtt mindig hatalmas öröm versenyezni. Ugyanakkor kiemelte: szerinte a budapesti világkupa sokkal erősebb a többinél.

A világkupát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem területén bonyolítják le. Kedden a nők selejtezőjével kezdődik a verseny, majd szerdán a férfiak következnek és a nők körvívását is akkor rendezik. Csütörtökön lesz a női elődöntő és a férfiak körvívása, pénteken a férfi elődöntő, szombaton pedig délelőtt a női, délután a férfi finálére kerül sor a legjobb 18-18 versenyző részvételével. A vk vasárnap a vegyes váltóval zárul.

Március elején, az egyiptomi fővárosban Gulyás Michelle győzött, Bőhm Csaba pedig ezüstérmet nyert, majd a múlt héten, Törökországban Demeter Bence volt a legjobb magyar a hetedik helyével. A budapesti vk-t követően a sorozat negyedik viadalára május második hetében kerül sor Szófiában. A vk-széria a május-június fordulóján esedékes döntővel zárul Ankarában, azon a versenyen a győztesek már olimpiai kvótát kapnak.

Az Európa-bajnokság, melyen nyolc-nyolc párizsi hely kel el, június-július fordulóján következik Krakkóban, az Európa Játékok keretében, a szintén kvótaosztó világbajnokságot pedig augusztus végén rendezik a délnyugat-angliai Bath-ban.

Forrás: MTI, kép: MÖSZ

süti beállítások módosítása