Ír forgatag és O'Brien négyezredszer

Két pálya, hat királykategóriás verseny - nem szerénykedtek a kínálattal az ír versenyszervezők.

obrienirishchampion.jpg

Ahogy Aidan O'Brien és Ryan Moore sem a győzelmekkel. A Coolmore méltán híres párosa szombaton a nyolc futamnak nem kevesebb, mint a felét elhozták Leopardstownban, köztük a hétvége legpatinásabb összetűzése, az Irish Champions Stakes fődíját is. Az előzetes favorit, Ace Impact végül kihagyta a versenyt, ugyanis Rouget mester úgy döntött, egyenesen az Arc de Triomphre-ra küldi üdvöskéjét. Helyette az Epsom- és Ír Derby duplázója, Auguste Rodin lépett az élre az esélyesek listáján, és köszönte szépen, aranyéremre is váltotta a lehetőséget.

Túlzás lenne azt állítani, hogy játszi könnyedséggel. A hároméves mén fej fejt csatázott a célegyenesben tréningtársával, Luxembourggal, akikre az utolsó métereken Nashwa és King Of Steele is felszaladt. Végül azonban fél hossz előnyre sikerült szert tennie Auguste Rodinnak, ezzel pedig nem pusztán egy kiemelt trófeát hódított el, de egy csapásra visszatért az élmezőnybe is. A dupla Derby-siker után utolsóként kullogott be a "King George" céljába, most azonban már a Tenyésztők Kupáját tervezgeti vele O'Brien.

"Meglepett, hogy mennyire magabiztos volt. Nagyon nehéz, mert látod, hogy egy ló ilyen rosszul fut, és utána beszélsz Aidannel, aki még mindig tele van önbizalommal, és úgy tűnik, tudja az okokat, hogy miért futott rosszul. És ahogy látható, ő csak visszahozza őket a legjobb formájukba - mert az természetes, hogy mindannyiuknak vannak rossz napjaik" - nyilatkozta Michael Tabor, a Coolmore egyik fejese a Racing Postnak.

Noha a nap másik csúcskategóriás versenye, a Matron Stakes fődíja már más kezekben landolt Tahiyra jóvoltából, vasárnap Curragh-ban pedig már nem tudták megismételni a tarolást, egy Gr1 siker még jutott a párosnak. És nem is akármilyen:

Vincent O'Brien National Stakes után karrierje 4000. győzelmét ünnepelhette az ír mester Henry Longfellow jóvoltából.

A kétéves mén különösebb megerőltetés nélkül, öt hossz előnnyel gyakorlatilag állva hagyta három ellenfelét, az pedig már csak a hab a tortán, hogy a második helyre is egy istállótárs, a Joseph O'Brien kezei alatt készülő Islandsinthestream futott be.

irishchres.jpg

Ez csak egy volt a négy curraghi Gr1-ből, a terjedelemre való tekintettel viszont nem részletezzük a Flying Five Stakes és a Moyglare Stud Stakes kimenetelét, a győzteseket az összesítő táblázatban találják kedves olvasóink. Az Irish St. Leger mellett ellenben már nem mehetünk el szó nélkül.

irishstleger.jpg

Az ír Hármas Korona utolsó ágában a többi országgal ellentétben idősebb lovak is csatázhatnak a Derby-évjárattal (háromévesek), és a győztes is a tapasztaltabbak közül került ki. Mondjuk máshogy sajnos nem is lehetett volna, hiszen az előzetesen népes mezőnyből végül csak négyen léptek pályára vasárnap délután. A címvédő Kyprios a majdnem egyéves kihagyás ellenére tisztesen helytállt, a győzelmet azonban a brit megfelelő tavalyi győztese, Eldar Eldarov szerezte meg, ezzel duplázva a két szigetországban.

"Nagyon sima verseny volt" - mondta David Egan zsoké a Racing TV-nek. "Az utolsó néhány futásán nem kapta el az indulás pillanatát, így egy kicsit dolgoztunk vele a kapun. [...] Kulcsfontosságú volt, hogy megszerezzük a második pozíciót a futamra, hogy felvegyük a kesztyűt, és akkor menjünk, amikor úgy éreztem, hogy szükséges. Nagyon bíztam a lovamban, hiszen már nyert klasszikust és Royal Ascot-ot is. Idén még nem igazán érzett rá a fűre. Úgy gondolom, hogy ez egy optimális kiruccanás volt neki."

Izgalmakban tehát nem volt hiány - és még nem is értünk a végére. Holnap az Arc felkészítőinek beszámolója következik.

Képek: Racing Post

süti beállítások módosítása