Nincs meg az utolsó...csak a hetedik

Rég kapott ekkora figyelmet az év utolsó klasszikus futama, mint szombat délután, az angliai Doncasterben.

5f2bff1b-5life.jpg

Ennek oka nem más volt, mint, hogy a nemrégiben Budapesten „varázsló” Dettori, pályafutása utolsó ilyesfajta futamára készült.

Ráadásul nem legjobb előjelekkel, hiszen a pályára hullott jelentős mennyiségű csapadék miatt még hétközben lovat váltott. Persze csak a Gosden csapaton belül. Azt a Gregoryt ülte volna az előzetes megbeszélések szerint, aki végül ötödikként ért célba.

A St Leger 2023-as kiadásában azt mondhatjuk, hogy 2300 méterig nem történtek igazán komoly dolgok. A mezőny mind a kilenc indulója jól "mutatta magát", de a három furlongos (kb. 600 méteres) táblánál Frankie a Juddmonte saját tenyésztésű Frankel ivadékával, Arrestel elsőként támadta meg az addig vezető és korábban már említett Gregory-t. Azonban mintha a másik zseni, Ryan Moore csak erre az indításra várt volna, ő is harcba dobta Continuous-t, aki láthatóan könnyebben galoppozott el a Golden Horn ivadék mellett, mint Frankie társa és onnantól nem volt kérdéses a győztes személye. Közel három hosszal győzött a Heart's Cry apaságú, japán tenyésztésű kiválóság.

Dettorinak nem hozott szerencsét Károly király és Kamilla királyné jelenléte, mert nem sikerült megnyernie pályafutása utolsó klasszikus futamát, helyette Aidan O'Brien érte el a hetediket.

Bizony. Hetedik alkalommal nyerte meg a Hármas Korona harmadik ágát, amivel ugyan még messze le van maradva John Scott 16 sikerétől, de mindenképpen a mai élgárda előtt jár. Ryan Moore pedig hét év alatt harmadszor ünnepelhetett e futam után, Doncasterben.

results01.JPG


„Nem volt semmi gondja a futam során. Rengeteg klasszis van benne, ezt minden nap lehetett látni a munkáján. El vagyunk ragadtatva. A srácok gondolkodni fognak az Arc-on. Jól kezeli a puha talajt, nagyon jól bírja a másfél mérföldet, és láthatták a klasszis sem hiányzik belőle. Minden esélye megvan rá, és minden megvan benne, ami egy Arcban működhet. Csak az a kérdés, hogy a kéthetes „visszafordulás” túl szoros-e vagy sem. 

O'Brien legutóbbi négy St Leger-győztesével, Kew Gardens (2018 – ott hetedik), Capri (2017 – 17.), Leading Light (2013 -12.) és Scorpion (2005 – 10.) kivétel nélkül futott az Arc-ban, bár idén egy héttel rövidebb a versenyig az idő. Erre utalt, amikor két hétről beszélt.

"Annyira különleges, hogy itt van a király és a királynő. Hihetetlen, tényleg nagyon különleges. Frankie pedig sok szempontból hihetetlen. Sok nagy győzelmet éltünk meg közösen, de jóval többször győzött le minket, és alig várom, hogy nyugdíjba menjen. Ő volt a leghihetetlenebb versenyző, akit valaha láttunk, de emellett ő egy nagyszerű fickó. Remélhetőleg, ha visszavonul, nem fog kiszállni a versenyzésből." - zárta sorait Aidan!

Dettori így nyilatkozott: "Azt hittem, hogy nyerni fogok amikor Gregory mellett elmentem, aztán megláttam Ryant, és azt gondoltam, hogy 'ah, nem fogok nyerni. Szerettem volna Ryanre átkokat szórni, de ő annyira jó barátom, hogy nem tudtam. Gratuláltam neki hiszen a nap legjobb lován ült."

Nyitókép: Sporting Life

süti beállítások módosítása