A diadalív várományosai

Nyakunkon a Prix de l'Arc de Triomphe - ideje vetni egy pillantást az esélyesekre!

arc-de-triomph-scaled-1.jpg

A párizsi Longchamp versenypálya rövidesen megnyitja kapuit, hogy két nap alatt a kontinens legjobbjai összemérjék erejüket. A lóversenyben nincs se olimpia, se világ- vagy Európa-bajnokság, mégis akarva akaratlanul megfeleltetünk ezeknek a címeknek egy-egy nemzetközi csúcstalálkozót. A Tenyésztők Kupáját az amerikaiak önkényesen nevezték el Telivér Világbajnokságnak, a Hong Kong International is a marketing miatt lett "Turf VB", bár utóbbit a szakmabeliek is elfogadják.

Ezzel szemben az Arc de Triomphe hétvégéjét senki nem nevezi Európa-bajnokságnak, mégis tökéletesen azt a szerepet tölti be: minden távon az egész kontinens legjobbai (néha japán vagy amerikai vendégekkel kiegészülve) szállnak harcba, az "Arc" aranyérmétől pedig gyakorlatilag egyenes út vezet az Év Lova címig.

De ne is szaporítsuk tovább a szót, maga a futam jelentőségéről úgyis írunk majd eleget a jövő heti beharangozóban. Helyette nézzük meg, idén kik pályáznak Európa trónjára.

Ace Impact (Cracksman)

Idén a franciák kezében egy igazi aduász van, hogy otthon tartsák a fődíjat. Jean-Claude Rouget mester hároméves üdvöskéje eddig öt futásból veretlen, olyan győzelmekkel a neve mellett, mint a Prix du Jockey Club (Francia Derby). Nevezték az Irish Champion Stakes-re is, végül azonban visszaléptek az indulástól, így kipihenten érkezik Longchampba.

Egyetlen gyengesége, hogy így sem az idősebb korosztállyal, sem a brit és ír lovakkal nem találkozott még, emiatt október 1-jén valamelyest azért mégis csak a sötétben tapogatózunk, hogy ellenük mire lesz képes. Noha nem tűnik életbevágónak, de azt sem szabad elfelejteni, hogy eddig maximum 2100 méteren futott, ahonnan az "Arc" még további háromszáza akár át is billentheti a mérleg nyelvét.

Hukum (Sea The Stars)

Legfőbb kihívónak a favorit szöges ellentéte ígérkezik. A Shadwell hatévese karrierje során számos csúcstalálkozót megjárt, rutinos és nemzetközi szinten sikeres mezőnyök ellen. Idén mindössze kétszer futott, győzelmei között viszont még így is ott virít a nyár talán legnagyobb futama, a King George VI And Queen Elizabeth Stakes trófeája.

Feed The Flame (Kingman)

Ismét egy francia hároméves, Ace Impacthez hasonló, de kevésbé kiugró eredményekkel. A Derby-n "csak" negyedikként végzett, majd a Grand Prix de Paris megnyerésével méltó módon kompenzált. Az Arc fő felkészítőjén, a Prix Niel-en fejet kellett hajtania Fantastic Moon előtt, az azonban mindenképp mellette szól, hogy már kétszer is eredményesen szerepelt 2400 méteres távon.

Westover (Frankel)

A tavalyi Ír Derby bajnoka brit színekben áll starthoz, és egy nagyon érdekes közeli sansznak ígérkezik. Idén négy futásából hármon másodikként végzett, abból kétszer jelenlegi Arc-aspiráns mögött (Emily Upjohn és Hukum). Megnyerte a Grand Prix de Saint-Cloud-ot, tehát már a francia terep sem érheti meglepetésként, illetve csak fejhosszal csúszott le Hukumról a "King George"-ban. Ha van olyan ló, akinek a győzelmére nem feltétlen mernénk fogadni, de mindenképpen a helyezettek közé várjuk, az ő.

Auguste Rodin (Deep Impact)

Végezetül az írek sem maradhatnak ki. Aidan O'Brien háromévese idén két hatalmas kilengéstől eltekintve makulátlan szezonnal büszkélkedhet. A brit 2000 Guineas-n 14-ből csak 12. helyre ért fel, mégis indították az Epsom Derby-n, amit meg is nyert - egy hónappal később az ír változattal kiegészítve. A King George-on mégis a mezőny legvégén kullogott be, csak, hogy az utolsó utáni pillanatban elhódítsa az Irish Champion Stakes trófeáját és megváltja a jegyét Párizsba. Már csak az a kérdés, oda melyik arcát viszi.

A további esélyesekről is órákig beszélhetnénk, hiszen senki nem véletlenül érkezik a Prix de l'Arc de Triomphe-ra. Hogy senki nem mondhassa, hogy teljesen elsiklottunk a későbbi nyertes mellett, íme még néhány név, akikre biztosan kitérnénk, ha ez egy többrészes sorozat lenne: Emily Upjohn, Savethelastdance és Luxembourg. Továbbá a bukik egészen alacsony szorzóval adják Fantastic Moont is, a Prix Niel bajnokának nevezését azonban még nem véglegesítették - ahhoz a német tulajdonosnak borsos összeget kell(ene) befizetni.

Nyitókép: ParisLongchamp

süti beállítások módosítása