Arc de Triomphe - Európa trónja

Elérkezett a hétvége, amire minden lóversenyrajongó egész évben várt.

arc2023.jpg

Amikor múlt héten bemutattuk az idei Prix de l'Arc deTriomphe legfőbb esélyeseit, már említettük, hogy a rendezvény a lósport Európa-bajnokságának tekinthető. Persze nem hivatalosan, hiszen a galoppon nincs se EB, se VB, se olimpia. Van helyette viszont több színvonalas hétvége, amelyek nem a bürokrácia, hanem tartós jelentősége által érdemelték ki tiszteletbeli becenevüket.

Az öreg kontinensen pedig nincs fejlebb, mint a "Arc" hétvégéje. Párizs, azon belül is a Longchamp versenypálya két napon keresztül látja vendégül Európa krémjét, ahol minden korosztályban, távon és nemi leosztásban csatáznak a telivérek - de kizárólag a legjobbak.

Ide ugyanis értelme sem lenne olyan lovat hozni, aki nem bizonyította be a szezon folyamán, hogy bárkivel felveszi a versenyt. Legyen az egy zöld hároméves vagy egy nemzetközi szinten bizonyított idősebb klasszis, francia, brit, ír, német vagy cseh, már tavasztól mindenki ide készül - feltéve, hogy elég jónak bizonyul hozzá. Ha év közben nem is szívesen utaztatják a futtatók lovaikat feleslegesen messzire, most az egyszer kivételt tesznek, mert sehol máshol nem lesz ehhez fogható lehetőségük ország-világ előtt bebizonyítani, hogy ők a legjobbak. Márpedig aki Párizsban nyerni tud, az ennél semmivel sem lehet kevesebb.

Ez Európa grandiózus találkozója. Ráadásul azon kevés események egyike, amely társadalmi és szakmai szemmel egyaránt az élre kívánkozik. Persze, az Epsom Derby hihetetlen tömegeket mozgat meg és hosszabb történelemre tekint vissza, mint egyes országok, de mégiscsak rutintalan, ebből adódóan pedig ingadozó teljesítményű háromévesek futják. Az Irish Champion Stakes sokszor a kontinens legjobbjait sorakoztatja fel, de harmadannyi embert érdekel, mint az előbb említett Derby. Itt a szakmai színvonal talälkozik a presztízzsel.

Az összes versenyt maximum egy többoldalas magazinban tudnánk bemutatni, de röviden azért elmondanánk, mi vár ránk az elkövetkező két nap folyamán. A szombati "felvezető" napon "csak" két versenyt láthatunk a legfelső kategóriában, amit három Gr2 egészít ki, majd vasárnapra még inkább feltekerik a fordulatszámot. Nem kevesebb, mint hat Gr1-es versenyt izgulhatunk végig, melyek közül a sort természetesen a Prix de l'Arc de Triomphe zárja. 2400 méter gyep, hároméves és idősebb lovak - az igazi európai hagyománynak megfelelően.

Az esélyeket múlt héten már ecseteltük, így ezügyben nem lépnénk vissza az origóhoz. Amit viszont fontos elmondani, hogy az ott bemutatott öt ló közül Auguste Rodinnal visszaléptek az indulástól, helyette viszont borsos összegért utónevezték a brit St Leger győztesét, Continuoust, illetve a Prix Niel-nyerő Fantastic Moont is. Hogy ki tudja aranyéremre váltani ezt a megtisztelő lehetőséget, az kiderül vasárnap magyar idő szerint 16:05-kor.

Kép: ParisLongchamp

süti beállítások módosítása