Ez aztán az előrelépés

Línek távollétében taroltak a cseh zsokék a 30. Szlovák St. Leger napján, avagy őszre nagyot fordultak az erőviszonyok. dsc_1403.JPG

Peter Strnisko úr 2021 őszén, az ír Goffs cég yearling aukcióján 10 000 euróért vásárolta meg a Belardo apaságú Abellát. A kanca azonban eddig meglehetősen balszerencsésen futott. A derbyben már mutogatta ugyan az oroszlánkörmeit (3.), de két hete már csak csalódást keltő nyolcadik helyen ért célba a (2000 méteres) Kancadíjban.

Vasárnap azonban a puha, felázott (mint megtudtuk 4-es) pálya igazán ínyére volt, mert mindent jóvá téve másfél hosszal nyerte meg a 30. Szlovák St. Legert. A meglepetést tovább fokozta, hogy második helyen az a Royal Catatumbo ért célba, akinek nem igazán találta a távját eddig Zuzanna Kubovicova.  A Turf-gálán még a sprintben, a derbynapon pedig a Mile-ban játszott epizódszerepet, de most - 2800 méteren - hatalmasat futva második. Pavel Vigassal váltottunk pár szót, aki meglehetősen boldog volt, a klasszikus ezüst után, pláne, hogy az előző futam első díját  Pasarei (Hunter’s Light) szállította a csapatnak.

De vissza még a Legerre.

Alaposan megváltoztak az erőviszonyok a nyárhoz képest, hiszen Abella a Derbyben kikapott Jardin Michelet (most 3.) - You Just Rock (6.) párosától, akik ezúttal mindketten mögötte végeztek.

Marian Stangel első idomári klasszikusát jegyezte,

és ahogy elmondta a ringben, kisebb infarktus kerülgette a futam közben, de a kanca megoldotta a feladatát, nem is akárhogy, ami őt végetlen boldogsággal töltötte el. A Strnisko istállónak egyébként három lova futott a lóversenyzés legrégebbi klasszikusában. A másik kettő, Goldis (lovasa Liska – végül hetedik) és Yukatan (Palik - kilencedik) Líneknél állnak idomításban, aki azért volt civilben a meglehetősen hűvös vasárnapon, mert túlzott ostorhasználatért egynapos eltiltást kapott.  Vélhetően ő sem tudta volna megakadályozni Abella káprázatos győzelmét, de aligha szomorkodott a befutás láttán. Egyrészről mindkét (zsoké és tréner) ranglistát vezeti, míg a futtatóknál Strnisko az élen, akik két hét alatt két klasszikus kupával gazdagodtak, és azért ebben nem kis része van Línek idomításainak.

dsc_1538.JPG

A magyar színekben futó Zain Nibras nem kapott főszerepet. A 11 fős mezőnyben 10.

A hét futamból négyet a szlovák lovak, hármat a csehek nyertek, de a zsokéknál 6:1 lett az eredmény a csehek javára. Hatalmas tapsot kapott a 2012.évi bajnok,  Robert Sara, akit 2019 novemberében láthattunk utoljára a pozsonyi pályán, de most győzelemmel tért vissza, a már említett Pasarei nyergében, és ezzel elmondhatta magáról, hogy ő volt az egytelen várvédő a cseh armadával szemben.

dsc_1448.JPG

Barbora Ziacikova, a szlovák RTVS televízió szerkesztő-riportere és főszerkesztőnk gratulált a fellegekben járó Marian Stangelnek

Még három versenynap van hátra a szlovák galoppszezonból.

Képek: Juhász Zsóka/Treattelling

süti beállítások módosítása