Egyelőre megmenekült az Öttusa

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közgyűlése hétfőn megszavazta a végrehajtó bizottság múlt pénteki határozatait, így az öttusa a 2028-as Los Angeles-i olimpia programjában is szerepel majd, ahogyan az amerikai szervezők által javasolt öt sportág, a flag football, a krikett, a lacrosse, a fallabda, illetve a baseball/softball is.

Az öttusa esetében a NOB most közölte, hogy elfogadta a lovaglás akadályversennyel történő helyettesítését, illetve méltányolja és elismeri a nemzetközi sportági szövetség (UIPM) intézkedéseit, mellyel csökkentette a sportág költségeit és egyszerűsítette a versenyeket. Mindehhez hozzátette, hogy az UIPM-nek a jövőben folytatnia kell az elkerülhetetlen változtatásokat a vezetésében és a szervezet modernizálását.

A NOB a közleményében külön kiemelte, hogy az öttusa nem került volna be a Los Angeles-i programba, ha nem cseréli le a lovaglást az akadályversenyre.

A modernkori öttusa, amelyet az újkori olimpiák alapítója, Pierre de Coubertin hozott létre, 1912-es bevezetése óta szerepel a játékokon.

"Gondoljunk azokra a 14-18 évesekre, akiknek most így az olimpiai álom továbbra is él, akik Párizsra még túl fiatalok és még nem voltak elég érettek, azoknak a Los Angeles-i játékok egy reális célkitűzés lehet. Illetve a mai élmezőnyből, aki úgy dönt, hogy folytatja az akadálypályával, annak is él az olimpiai álom és ez a lényeg" - mondta az M1 aktuális csatornának Mizsér Attila, a hazai szövetség főtitkára. Kiemelte, hogy a következő öt évben be kell bizonyítania a nemzeti szövetségeknek, hogy a sportágnak továbbra is, akár még öt évtizedre van jövője.

A helyi szervezőknek először a tokiói játékok előtt volt lehetőségük arra, hogy sportágakat jelöljenek a programba, miután a NOB lehetőséget adott erre. A műsorba így felvett sportok nem válnak az olimpia állandó sportágaivá, csak az adott játékokon szerepelhetnek. Így például Tokióban rendeztek karate versenyeket, de jövőre Párizsban nem fognak.

A program bővülésével a 2028-as játékokon a sportágak száma 35 vagy akár 36 is lehet, ami történelmi rekord.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása