Pályán a legjobb

Négy hónap ínséges idők után ismét csodálhatjuk a lenyűgöző Equinox-ot.

230625a.jpg

Akik június 25-én látták a Takarazuka Kinen futamát Hanshinból, azóta várják a vasárnapi napot, hogy újra pályán láthassák varázsolni a világ legjobbját. Equinox (Kitasan Black (JPN) - Chateau Blanche (JPN) ) mindössze kétszer futott 2023-ban, de mindkét előadása olyan emlékezetesre sikeredett, hogy nem telik el úgy nap, hogy ne találkoznánk nevével a szaksajtóban. Márciusban, Dubaiban 3,5 hosszal verte az Arc (későbbi) másodikját, Westovert és héttel a szintén később két Gr1-es trófeát szerző Mostahdaf-ot. Nyári futamában többek között legyőzte a később Arc negyedik, Through Seven Seas-t is.

Vasárnap elérkezik a nap, hiszen Tetsuya Kimura idomítottja címvédésre készül a 2000 méteres Tenno Sho (Autumn)-ban (Tokió, Gr1, gyep). Tavaly itt az a Panthalassa ért célba mögötte másodikként, amely negyedévvel később megnyerte a 20 millió dolláros Szaudi Kupát.

A patinás verseny 168 kiadáshoz érkezik és kiválóan mutatja a japán lóversenyport erejét, hogy 12 lovat adnak ellene indulónak. (Európában ez kb. egy öt fős futam lenne!) Az összdíjazás Yenről átszámolva (¥475,200,000) kb. 3 millió euró, amelyből az első helyezett csapata 1,4 milliót kap.

Két név emelhető ki a riválisok sorából: a 2022-es japán derby győztes, ott Equinoxot legyőző Do Deuce, akivel a csalódást keltő Arc-helyezés (19.!) után vigasztalódnának, valamint a távspecialista, a kétezer méteren már négy győzelmet jegyző, Prognosis.

A két állandó, nem japán lovas, Christophe Lemaire és Mirco Demuro mellé Joao Moreira csatlakozik, aki sziporkázóan világszínvonalú tudásával emeli majd az esemény fényét.

A 168. Tenno Sho (Autumn) startja magyar idő szerint 7:40. Ez a két perc kötelező minden galopprajongó számára.

Nyitókép: JRA

süti beállítások módosítása