Megvan a sokat várt első

Izgalmasra sikeredett Japán legfontosabb őszi versenye - középtávon.

231119a.jpg

Miután felújítások miatt három évre a Hanshin versenypályára költöztették, idén újra Kiotót örvendeztette meg a Mile Championship - épp a kerek negyvedik lefutással. De még hogyan! A már önmagában is népesnek számító tizenhat fős mezőny olyan szorosan száguldott be a célba, hogy az első kilenc ló között nem is találunk egy lóhosszas távolságot sem, ráadásul a teljes dobogó bő félhosszon belül futott be.

A finisben Soul Rush és Justin Cafe kettőse állt az élre, akik közül előbbi valamivel erősebben jött. Már szinte nyerőnek láttuk, csakhogy az utolsó pillanatban szélsebesen érkezett kívülről Namur, aki meg sem állt egészen az aranyéremig. Harbinger négyéves lánya ezzel első sikerét aratta a királykategóriában.

A legjobban azonban talán mégis lovasa, Kota Fujioka örült, akinek hasonlóan különleges, második Gr1-győzelme ez. A hab a tortán, hogy a nap elején még nem is tudta, hogy lovagolni fog a Mile Championship-en; eredetileg Ryan Moore ülte volna Namurt, ő azonban egy korábbi versenyen leesett és orvosi vizsgálatra volt szükség. Szerencsére, ha minden igaz, nem történt komoly sérülés. Tomokazu Takano az utolsó pillanatban kérte fel Fujiokát beugrónak, aki köszönte szépen, élt a lehetőséggel.

"Láttam versenyezni fiatalabb korában, és tisztában voltam a képességeivel, emellett tanácsokat és információkat kaptam a trénertől, valamint J. Moreirától, aki a legutóbbi startján lovagolta, így pozitívan álltam hozzá, és csak arra koncentráltam, hogy nyugodt maradjon. Nem ugrott ki jól, de jó ritmust vett fel, amint beilleszkedett a versenybe, és figyelt rám, így tudtam, hogy jól futhat, ha jó helyre hozom az egyenesben - onnan mutatta meg igazán az erejét."

A négyéves kanca ezzel számos komoly helyezés és valamivel kisebb győzelem után a legjobbkor lépett a csúcsra, pedig egyedül képviselte "a gyengébb nemet" a futamban. A következő feladata számára még nem biztos, mindenesetre hasonló sikereket kívánunk hozzá. Ami viszont biztos, hogy ezután sem áll meg az élet: hétvégén érkezik a Japan Cup, a felkelő nap országának csúcstalálkozója.

Kép: Japan Racing Assosiation

süti beállítások módosítása