Nincs új a nap alatt

A Hármas Tiara győztese sem fogott ki Equinoxon, a jelenlegi világelsőn.

equinoxjapancup.jpg

Sőt még csak megizzasztani sem tudta. Kitasan Black fia a célegyenesben az élre állt, és úgy hagyta maga mögött a 43. Japan Cup további tizenhét indulóját, mintha a felkelő nap országának (és talán egész Ázsiának) legnagyobb presztízsű futama csak egy reggeli átmozgató edzés lenne.

A hagyományokhoz híven tizennyolcan alkották az idei Japan Cup mezőnyét, ahol 2400 méteren meghívásos alapon lépnek pályára a legjobbak. A fő érdekességet idén a két nagyágyú, a világelső Equinox és a feltörekvő hároméves kanca, a Hármas Tiara-nyertes Liberty Island összecsapása jelentette - legalábbis az előzetes kilátások szerint. Végül tényleg ők ketten végeztek elől, de csatáról szó sem volt.

A fekete mén négy kilót adva is, négy hosszt vert a kancára, és feltartva szerezte meg zsinórban hatodik felsőkategóriás győzelmét.

Igaz, Winx harminchármas sorozatától még messze járunk, de már így a hatodiknál sem könnyű újat mondani. Talán annyit, hogy világelső létére még most is versenyről versenyre jobb lesz, és egyelőre nehéz elképzelni, hol van a képessége felső határa. Illetve, amit a versenyt először közvetítő Racing.com szakkommentátorai is elmondtak, hogy már nem tudják hol indítani Tetsuya Kimura tréner úrék, ami kihívást jelentene számára. Ők ott egészen pontosan úgy fogalmaztak, akár vissza is vonulhatna - mi ezt mondjuk átírnánk arra, hogy kinőtte Japánt.

"Miután Equinox meghosszabbította több, mint egy éve tartó sorozatát, a Japan Cup előtt akkora volt a nyomás, hogy megkönnyebbültem, amikor megnyerte. Ő egy nagyon kiegyensúlyozott ló - a patái formája, a csontozata és a szilárd izomzata - minden tökéletes egyensúlyban. Ez egy csodálatos kombináció. Így hát megpróbáljuk fenntartani ezt az egyensúlyt a tréningben" - árulta el Kimura a futam után.

Ahhoz kétség sem fér, hogy Equinox csillagászati magasságokba tör. Viszont amiben nem feltétlenül értünk egyet néhány kollégával, az a lemondás Liberty Islandről. Igen, tényleg fikarcnyi esélye sem volt Equinox ellen, de kinek volt? Bármennyire is jó ló, az senkitől sem lehet reális elvárás, hogy legyőzzön egy világelsőt. Liberty Islandnek sem sikerült - mindenki mást ellenben igen, köztük a rangsorban tizedik helyen álló Titleholdert is (aki valamelyest csalódást keltő ötödik helyen futott be). Egy Equinox kaliberű ló mögötti második hely a legtöbb évben győzelemmel érne fel. Főleg hároméves kancaként!

Így noha a match race elmaradt, mindkét nagyágyú jövőjére bizakodva tekintünk. Ki tudja, talán december végén az Arima Kinenben újra találkoznak?

Kép: Sporting Life

süti beállítások módosítása