Még sokat kell tanulnom

vallja a jövő francia sztárzsokéja.

alexis_pouchin.jpg

„Ő volt a nyár slágere.” – írja róla a Paris Turf. Júliusban és augusztusban néhány hét különbséggel elért három Group 1-es győzelmével, Alexis Pouchin gyorsan ismertté vált.

A 23 éves zsoké nem lassított ősszel sem és pár nappal a zárás előtt előkelő negyedik helyen áll a zsokérangsorban.  Nem is a pozícióra büszke inkább, hanem arra, hogy megduplázta egyéni rekordját. Az 52 győzelem volt 2020-ban, minekután elvesztette az engedményét, most pedig 115-nél jár.

„Ideális esetben szeretném újra megdönteni a rekordomat" - mondja. „Nem lesz könnyű, mert 2023 kivételes év volt számomra, de továbbra is erre kell törekednem. Szeretnék dobogón végezni. Persze egy ilyen trófea megszerzése inkább ambíció, mintsem cél. Az előttem lévő zsokék már évek óta a Top 5 vagy akár a Top 3 között vannak jegyezve. Nagyon következetesek és mindig nagyjából ugyanannyi győzelmet szereznek... közte néhány igazán nagyszerű győzelmet. Tanulnom kell tőlük. Ez most a legfontosabb. Koncentráltnak kell maradnom, különben jönnek a csalódások.”

Persze nem lehet könnyű megőriznie „a fejét”, ugyanis minden oldalról záporoznak felé a gratulációk, amikor “à la Pouchin” jelenségként mutatják be higgadt lovaglásait, ahogyan a mezőny végén pihenteti lovát, mielőtt lecsapna a riválisokra.

"Egyrészt örülök, hogy dicsérik a higgadtságomat és a türelmemet. De ezt a taktikát azért nem lehet minden lóra alkalmazni, és nem szeretném, ha csak így emlegetnének. Ha kell korán indulni, én azt is tudom, hogyan kell csinálni!"

alexis_pouchin2.jpg

Kedves kép számunkra, hiszen Eva Olsson Klimscha lovával, Recolettyval nyert nyáron Longchampban.

Egy ilyen sűrű év után a hónap végén Alexis Pouchin kéthetes szabadsága pont arra lesz jó, hogy feltöltődjön és teljes erőbedobással vágjon neki a 2024-es évnek:

"Lehet, hogy szerettem volna Japánban vagy Hongkongban versenyezni ezen a télen, de nem akarok túl sok franciaországi versenyt kihagyni a szezon elején sem. Lényeges, hogy hűséges ügyfélkört építsek magamnak. Három megbízható trénerre támaszkodhatok: Stéphane Wattelre, aki sok ismertséget szerzett nekem azzal, hogy jó lovakra ültetett, Yann Barberot-ra és természetesen a munkaadómra, Monsieur Fabre-ra. De minden edző fontos szerepet játszik. Még mindig tanulok tőlük.”

Kíváncsian várjuk - sokak szerint a jövő francia sztárzsokéjának - következő szezonját, aki a géneket magában hordozza, hiszen a sportágba született bele, és a lehető legjobb helyen van Fabre mesternél.

Írásunk a Paris Turf cikke alapján készült.

képek: Gabriella Vonczem Photography - lovasfotó

süti beállítások módosítása