Itt az év első Hármas Korona-versenye

Igaz, egy kis csavarral; még színvonalasabb. Holnap reggel Hongkong lesz terítéken.

voyagebubble.jpg

Amíg a tél Európában és Amerikában a pihenés időszaka – vagy az uborkaszezon -, addig keleten ilyenkor virágzik igazán az élet. De ezt olvasóink is tudják, hiszen szinte minden héten beszámolunk egy fergeteges ausztrál versenynapról. Ezúttal nem.

Ugyanis holnap Hongkong viszi a prímet az ötödik kontinenssel szemben. Az ázsiai lóverseny egyik fellegvárában pedig nem más rajtol el, mint a hongkongi Hármas Korona első ága, a mérföld csúcstalálkozój becsületes nevén a Stewards’ Cup.

Akárcsak a 1000 és 2000 Guineas-ben, vagy itthon a Nemzeti Díjban, a táv ezúttal is mérföld. A Sha Tin versenypálya ugyanakkor nem korlátozza le a hároméves évjáratra a versenyt, ahogy az máshol évszázados hagyomány.

Egyrészt azért, mert Hongkongban rendhagyó módon nem is három, hanem négyévesen indulhatnak a telivérek a lehetséges legnagyobb presztízsű erőmérőjükért, a derby kékszalagjáért. De ez itt most nem is releváns, mert erre a futamra hároméves kortól bármely kanca, mén és herélt nevezhető. Hiába, ez nem "csak" egy Hármas Korona-verseny. Ez Hongkong egyik legnagyobb mérföldes erőpróbája.

goldensixty_1.jpg

Persze nem érdemes akárkit nevezni Hongkong egyik legnagyobb presztízsű téli versenyére. A Group 1 besorolású futam trófeáját eddig olyan nagyágyúk hódították el, mint Able Friend, Beauty Generation vagy Golden Sixty. Utóbbinak tavaly be kellett érnie egy második hellyel, amit idén sem javíthat majd ki, ugyanis a nyolcéves szuperklasszis ezúttal - kisebb sérülése miatt - nem indul a 13 milliós (HK dolláros) díjazásért.

Helyette ezúttal Tony Cruz heréltje, California Sprangle tűnik a legjobb sanszak. Az ausztrál tenyésztésű pej startjai több mint felét megnyerte, és azon kevés ló közé tartozik, akik le tudták győzni Golden Sixty-t. Legutóbbi két szereplésén azonban csalódást okozott, így kérdés, mennyire tud visszatérni csúcsformájához.

Ha pedig nem sikerül, hét jelölt is van letaszítani őt a dobogó legfelső fokáról. Közülük Voyage Bubble (a nyitóképen), Straight Arron és Russian Emperor képviselik a legjobb esélyt, viszont Hongkong tipikusan az a hely, ahol annyira kiegyenlítettek az erőviszonyok, hogy gyakorlatilag bármi megtörténhet.

Hogy idén mi lesz a „bármi”, arra holnap reggel megkapjuk a választ. Start magyar idő szerint 9:05-kor.

Képek: Hong Kong Jockey Club, Sporting Life

süti beállítások módosítása