Világrekorder

Golden Sixty 6,4 milliárdnál tart!

borito.JPG

Nem túloztunk, amikor sztárparádét és világklasszis produkciókat vizionáltunk a hongkongi Bajnokok Napjára. Már az első kiemelt futamban leeshetett mindenki álla, mert Lucky Sweynesse szinte elsöpörte a Chairman’s Sprint Prize mezőnyét, így talán az univerzum leggyorsabb telivérét tisztelhetjük benne. A Speed ​​Series mindhárom állomásának teljesítésével 

a tegnapi első díjon felül tulajdonosainak szállította az ötmillió dollárost bónuszt is.

Némi viszonyítás a Sweynesse apaságú herélt képességeiről: Overdose (RPR) topja 123 volt, Marchand D'Or-é 125, Blue Point-é 127, Black Caviaré 133. Az övé is 127 volt eddig, a tegnapi számát még várjuk.

Zac Purton szavai: „Nem olyan, mint bármelyik másik sprinter akit lovagoltam korábban. Nem robban ki a kapun és nem úgy utazik mint mások, de a határ számára a csillagos ég. A herélés miatt még tovább fog javulni."

Hogy így lesz-e azt majd meglátjuk, de a japán és az ausztrál versenyszervezők máris mesés ajánlatokkal próbálják indulásra csábítani csapatát.

A csillagos eget Golden Sixty (Medaglia d'Oro) már elérte. A Champions Mile-t harmadjára nyerte meg és rekordjait már-már követni is nehéz. 29 start - 25 győzelem, ezekből 9 a legfelső szinten. Bámulatos! A közönség extázisban ünnepelte azt a lovat, aki lehet, hogy minden idők legjobbjaként vonul majd a helyi történelemkönyvek lapjaira. Sőt, Winxet maga mögé utasítva

ő lett minden idők legtöbb pénzt kereső telivére!

Számai az instagram postban láthatóak. Ez bizony majd 6,4 milliárd forint.

"Azt mondtam magamnak a verseny előtt, hogy próbáljak élvezni minden pillanatot, mert már hét éves. Nem tudjuk, mikor vonul vissza, így a legjobb, ha minden megtett lépését élvezem. Semmi vagyok nélküle, szóval minden elismerés őt illeti." – mondta a "lekötelezett" zsoké, Vincent Ho.

Mivel Romantic Warrior (Acclamation) is címet védett, így a hazaiak söprést mutattak be, mindhárom Group 1-es trófeát otthon tartották.

A QE II Cup nyerőjét 2019-ben, éves korában vásárolta meg az a Mick Kinane, aki korábban két alkalommal is megnyerte ezt a futamot lovasként. Persze már rég eladta, így került Hongkongba.

Figyelmesebb olvasóink rögtön rájöhettek, hogy Ausztrália után itt nem sikerült nyernie az európai Dubai Honour-nak, akiről Haggas mester így nyilatkozott a harmadik helyezés után: "Nem használom kifogásként, de a talaj egy kicsit kemény volt számára" - mondta. "Nem kőkemény ugyan, de elég gyors, ami a helyi és az ázsiai lovaknak előnyt ad. Ennek ellenére jól teljesített, de nem hiszem, hogy bármilyen körülmények között megverte volna a győztest.”

Kiotóban (JAP) volt egy kis okunk az örömre, mert a 3,6 millió dolláros Tenno Sho (Spring) futamában ugyan csak japán tenyésztésű és tréningben álló lovak futottak, de a győzelmet egy európai zsoké, Christope-Patrice Lemaire szerezte meg a négyéves Justin Palace-szal (Deep Impact).

fu-hx_qwcaeq7ar.jpg

Délután Longchampban (FRA) egy hölgyet ünnepelhetett a publikum.  Az általunk már 2020-ban bemutatott Marie Velon nagyszerű lovaglással szerezte meg pályafutása második Gr1-es trófeáját a Prix Ganayban. Nem is akárhogyan.

Az utolsó helyről hajrázva!

"A győztes csapaton ne változtass" elvet követve Jean-Pierre Gauvin ismét a őt kérte fel a hatéves herélt, Iresine (Manduro) lovaglására, így a trió az őszi Prix Royal-Oak után immár második közös, Gr1-es sikerét ünnepelhette. A Jour de Galop  felhívja a figyelmünket, hogy milyen ritka manapság Európában az ilyen hosszútávú telivér, aki 1000 méter különbséggel nyer Gr1-es futamokat. "Iresine ebben az értelemben egyszerűen nagyszerű." -írják. Marie és Iresine a képen.

Kiváló szórakozást nyújtottak számunkra a nagyszerű telivérek ezen a vasárnapon is, így aki őket választotta biztosan nem csalódott. A hétvégén még inkább fokozódnak majd az izgalmak, hiszen következik a 149. Kentucky Derby! Tartsanak velünk továbbra is!

Nyitókép: HKJC, Marie képe: @LisaDelfino5 Twitter

süti beállítások módosítása