Népes mezőny, magyar válogató

A hagyományoknak megfelelően fedett pályás nemzetközi versennyel indul a hazai öttusaidény: csütörtöktől hétfőig rendezik Budapesten a Peridot nyílt magyar bajnokságot, melyen 60 külföldi és 65 magyar indul.

52698793868_9bf9b110fc_k.jpg

A viadal több szempontból fontos a hazai öttusázóknak, mivel amellett, hogy bajnoki érmekért harcolnak, eldől az is, hogy kik folytathatják a küzdelmet az idei világversenyeken való részvételért, olimpiai kvótaszerzésért.

Hanzély Ákos, a szövetség sportigazgatója beszélt arról, hogy a férfiaknál tíz, a nőknél nyolc fő kezdte, kezdi meg a válogatók sorát, és a hazai viadal után mindkét nemnél hat-hat fő marad versenyben.

A férfiaknál az olimpiai kvalifikációs ranglistapontokat adó január végi, kairói versenyen Kardos Bence és Marosi Ádám kiesett a további kvalifikációból, az ott előrébb végző Tamás József és - a hazai fedett pályás viadalt tavaly megnyerő - Gáll András folytathatja, ők itthon Regős Gergellyel küzdenek meg egy helyért. A közülük legjobb csatlakozik majd a kiemeltekhez, a már olimpiai kvótás Bőhm Csabához, valamint Demeter Bencéhez, Szép Balázshoz, Koleszár Mihályhoz és Bereczki Richárdhoz. A nőknél a szintén párizsi kvótás, tavaly a budapesti fedett pályás viadalon győztes  - a képen látható -  Gulyás Michelle, valamint, Guzi Blanka, Barta Luca és Bauer Blanka a kiemelt, melléjük kerül majd két versenyző az Alekeszejev Tamara, Erdős Rita, Réti Kamilla és Simon Sarolta négyesből.

Balogh Gábor, a szövetség december elején megválasztott elnöke a feladatokról tervekről elmondta, a legfontosabb feladat most nyugalmat, bizalmat kialakítani a klubok és a versenyzők körében.

"A változtatások a versenyzőkért történnek. Azt szeretnénk, ha át tudnák érezni, hogy mindenki bízik bennük, és ne legyen olyan, ami miatt elbizonytalanodnak" - hangsúlyozta az elnök. Említést tett arról is, hogy a szövetség a mostani verseny után még világkupát és Európa-bajnokságot is rendez az idén, ami komoly feladat szervezés szempontjából, ezért is fontos, hogy az elmúlt hetekben lezajlott "a munkaszerkezet stabilizálása, beállítása". A távolabbi célokat illetően kiemelte, sportágfejlesztési koncepciót fognak készíteni, és erre alapozva kérik majd a kormányzattól a támogatást.

Mizsér Attila főtitkár úgy fogalmazott, oda kell vinni a sportot, ahol az emberek vannak, fesztiválokra, lakossági, kulturális eseményekre, emellett pedig fontos elemként a versenyzők életpályamodelljének kialakítását említette.
A fedett pályás verseny csütörtökön a női selejtezővel kezdődik, pénteken a férfi selejtező és a női körvívás következik, szombaton a női elődöntőre és a férfiak rangsoroló vívására kerül sor, vasárnap lesz a férfi elődöntő, hétfőn pedig a két 18-as finálé. Az egyes számoknak a BOK Csarnok, a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok melletti uszoda, illetve a döntős napon még a Nemzeti Lovarda ad otthont. Utóbbi helyszíntől a sportág képviselői hétfőn, a férfiak döntője során búcsút vesznek, mivel a párizsi olimpia után a lovaglást az akadályverseny váltja föl, a további idei hazai versenyekre pedig a Ludovikán kerül majd sor.

Az olimpiai kvalifikáció szempontjából fontos világkupasorozat március elején kezdődik Kairóban. Áprilisban Ankarában, illetve Budapesten, májusban Szófiában rendeznek egy-egy fordulót, és abban a hónapban lesz a vk-döntő is, ugyancsak Ankarában. A világbajnokságra - amelyen három ötkarikás kvótáért lehet majd küzdeni a férfiaknál és a nőknél is - június közepén kerül sor a kínai Csengcsouban, az olimpia előtt, július második hetében pedig Budapesten rendezik az Európa-bajnokságot.

Forrás: MTI, kép: MÖSZ/Búza Virág

süti beállítások módosítása