Szinte rekord biztonságos volt az amerikai versenyév

A Lósérülések Adatbázisának számai alapján az adatbázis 15 évében a biztonság szempontjából 2022. és 2023. rekordévnek számítottak.

kentuckymezony.jpg

A HISA (Lóversenyek Integritási és Biztonsági Hatósága) 2022 júliusában kezdte meg a biztonsági kérdések felügyeletét, 2023 májusában pedig a doppingellenes és gyógyszeres ellenőrzést. Egységes, nemzeti szabályrendszert vezettek be az Egyesült Államok pályáinak túlnyomó többségére. 2023-ban a HISA joghatósága alá tartozó pályákon mindössze 1,23 lóhalálozás történt 1000 startonként, ami jobb, mint a 2022-es rekord 1,25-ös EID biztonsági teljesítmény az összes egyesült államokbeli pályán.

Mivel 2023-ban a lovak halálozási aránya több olyan pályán is magasabb volt, amelyek továbbra is az állami szabványok szerint működnek a HISA által meghatározottak helyett, az EID tavaly az összes amerikai pályát nézve enyhe emelkedésről számolt be a halálos sérülések arányában: 1,32 alkalom minden 1000 startra.

Ez az egyik legalacsonyabb arány az elmúlt 15 évben, amelyet követtek.

Az EID index erőssége abban rejlik, hogy konzisztens adatokon keresztül megismerjük a sérülési arányok igazságát. Míg a 2023-as versenyévben számos lovak biztonságával kapcsolatos probléma nagy nyilvánosságot kapott pályákon, mint a Churchill Downs és a Saratoga Race Course, a szezon összesített aránya majdnem megegyezett a 2022-es rekord biztonságos évével. A 2023-as adatok alapján a versenyek 99,87%-a biztonságos kimenetelű volt.

horse-racing-legs-running.jpg

„2022 és 2023 között enyhén, 5,6%-kal nőtt a halálozási arány” - mondta Tim Parkin, a Bristoli Egyetem professzora, aki a 2009-es bevezetése óta konzultált az EID-ről. „Ez azonban statisztikailag nem szignifikáns, és a 2023-as alacsony számok biztatnak bennünket, hogy az iparág még mindig jó irányba halad lovai biztonságának megőrzése terén.”

A 2023. és 2022. közötti összehasonlításnál beszédesebb volt a HISA-felügyelettel rendelkező sávok adatai, összehasonlítva a HISA-felügyelet nélküli pályákkal.

A HISA alá tartozó pályák 1000 startonként 1,23-at értek el, míg az állami felügyelet alatt maradó pályákon 32,5%-kal magasabb, 1,63-as arányt.

„A HISA legfontosabb célja a lovak halálozásának visszaszorítása” - mondta Lisa Lazarus, a HISA vezérigazgatója. „Kétségtelenül jelentős munka áll előttünk, de örömmel látom, hogy az arány jó irányba halad. A lovak halálozási arányának csökkenése a joghatóságunk alá tartozó pályákon azt bizonyítja, hogy a versenypályák biztonságára és a doppingellenességre vonatkozó magas normák felállítása és az országszerte alkalmazott gyógyszeres ellenőrzés biztonságosabbá teszi a telivér-versenyzést.”

A HISA február 27-én kiadott közleményében elmondta, hogy szabályozásai és beavatkozásai a kis- és közepes méretű pályákra voltak a legdrámaibb hatással azokban az államokban, ahol a biztonság történelmileg alulfinanszírozott és alulszabályozott volt.

A HISA helyett állami felügyelet alatt futó pályák közül többen nem teszik közzé ezeket a számokat. 2012 márciusa óta a versenypályák önkéntesen közzétehetik statisztikáikat az EID-ből a Jockey Club honlapján. Az EID-statisztikáikat közzétevő versenypályák 1000 rajtnál 1,07-es halálos kimenetelű versenyzést jelentettek, míg a nem publikálóké 1,50-est.

serulesek.JPG

Ami az EID-számokat illeti, ez a negyedik egymást követő év, amikor a halálos sérülések aránya 1000 versenyen 1,5 halálos áldozat alatt van. 2009-hez képest (2,0 haláleset 1000 indításra) 2023-ban 34%-kal csökkent a halálos sérülések kockázata. Az EID elemzését Parkin és Dr. Euan Bennet végezte.

„Ez a változás statisztikailag szignifikáns” - mondta Parkin az általános tendenciáról. „Ez 171 lóval kevesebb halálesetet jelent 2023-ban a versenyen, mint amennyi akkor történt volna, ha a rajtok száma 2009 óta változatlan marad.”

A cikkben szereplő információk forrása a BloodHorse.

Képek: GPA Photo Archive (Flickr), Paulick Report

süti beállítások módosítása