45. Turf-gála

Szenzációs Agreement és elképesztő cseh tarolás a régió lóversenyünnepén.

vcs_02_al.jpg

Csak Marian Stangel napvégi győzelmei akadályozták meg a 100%-os cseh örömünnepet Pozsonyligetfaluban.

Az elmúlt évek tendenciáit látva ez kicsit sem meglepő persze, hiszen Pozsonyban a legnagyobb meetingeket is uralják a csehek.

Értelemszerűen mind az öt nagydíjat (összességében a nyolcból hat futamot) ők nyerték!

Ignacius Reilly (Worthadd) például kemény küzdelem után a 40. Cena Scottish Riflat, a szintén Worthadd ivadék, Worth Choice pedig a 40. Cena Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR-t, azaz a sprintet. Itt Canizares hatodik. Mindkét nyerő immár nyolcéves!

A 39. Starohájske kritérium bajnoka, Vaclav Luka idomítottja Eskadra Zero (Phoenix of Spain) egyetlen kancaként verte az összes mént. Szép versenyt hozott 32. Cena Arvy, ahol Vermelho (Showcasing) győzött.

A legnagyobb figyelem természetesen a 40. Szlovák Nagydíjat övezte. Talán hétközben azt gondolhattuk, hogy Agreement ötbe érése is óriási bravúr lenne ebben a szupermezőnyben, de látva Csontos Pál szombati szenzációs ötösét, kicsit bizakodóbbá váltunk, hiszen az istállóforma mindenképpen mellette szólt, más kérdés, hogy azt nem tudhattuk nemzetközi összevetésben ez mit fog érni.

Mint kiderült elég sokat.

Az Év Lova kiválóan ugrott ki a gépből, majd Georgiev rögtön élre állt az ötévessel. Amikor kellett kicsit megpihentette, de végig a frontban versenyezve, még a 200-as táblánál is abszolút győzelmi esélyük volt. A felázott pályán kicsit talán elfáradt a végére, így a tavalyi második Rex of Thunder (Night of Thunder) és a cseh derbynyerő, a Szaúd-Arábiában is futó Abha megelőzték, de harmadik helyezése óriási örömmel töltötte el a magyar szurkolótábort. A nyerőt egyébként a lovas, Michael Demo trenírozza.

Nézzük a teljesség igénye nélkül kiket győzött le a Csontos idomítás!

Mögötte negyedik, a háromszoros Év Lova, Franciaországban b-t versenyt, nálunk Kincsem Díjat, és ezt a  futamot már kétszer is nyerő Opasan, ötödik a szlovák derby és Leger, valamint a cseh St. Leger nyerő Gasparini, a svájci derbynyerő Hello Holla Hay (7.), a szintén szlovák derbynyerő Jardin Michelet (8.), a Lovaregyleti díjat nyerő Palmera (12.), és a (tökutolsó, 14.) lengyel derbynyerő, Jolly Jumper.

Veretes névsor, ugye?

vcs_01_al.jpg

Az Év Lova ezzel a Kincsem Díj után immár két olyan megsüvegelendő teljesítményt tett le az asztalra, amikor nem nyert ugyan, de helyezései győzelemmel értek fel.

Az egész versenynapot tekintve négy ír tenyésztés győzött, a zsokéknál csak David Liska, a mestereknél Marian Stangel tudott duplázni. Jaroslav Línek öt lovat indított idomárként és hatot lovagolt, de csak két második helyezést ért el (azt is az utolsó két hendikepben).

Adósak vagyunk még két magyar ló eredményével: Guilin végül nem indult, Paizs Gábor idomítottja, Rommaris pedig 9. helyen ért célba.

Nagy örömünkre, több magyar lóversenybaráttal is találkoztunk a pozsonyi forgatagban, akik vélhetően kiválóan szórakoztak Közép-Európa legfontosabb lóversenytalálkozóján, hiszen a szervezők tartották a szavukat és a honlapon leírtakat meg is valósították. „Remek lovak a rajtlistán, a 45 éves Turf-gála nemzetközi találkozón. Június 2-án, vasárnap a starohájsky hippodrome a közép-európai "Ascot"-tá változik, és mind a versenyzés ínyencei, mind a nyári programot keresők jól érezhetik magukat. A Raiffeisen Bank International védnöksége alatt egy felejthetetlen sport- és társasági élmény vár mindenkire.” – olvashattuk a zavodisko honlapján. 

A következő nagy eseményük, július 14-én a Szlovák derby napja, ahol természetesen szintén jelen leszünk.

Mindenképpen a Turf-gála cikkbe kívánkozik Ponntos elképesztő győzelme. A francia derby napján, azt a Gr2-es Prix du Gros-Chene-t nyerte könnyen (Mickael Barzalonával), amiben tavaly csak nyolcadik volt. Gratulálunk Miroslav Nieslanik csapatának!

A végére egy kedves történet: megszólított bennünket egy úr, aki elmondta, hogy a mellette álló édesapja a hatszoros cseh derbynyerő, František Vítek, aki többek között azt a Valdajt is trenírozta, akivel Vas József nyerte derbyt. Könnyes pillanatok voltak, amikor videóhívásban a két legenda sok-sok év után pár szót váltott egymással. Ennek a "találkozásnak" lesz még folytatása, azaz majd egy külön cikket szentelünk ennek, mert Vas Józsefnek természetesen van mesélnivalója a történtekről.

Mert a lóverseny összeköt....és olyan érzéseket generál, ami sehol másutt meg nem tapasztalható.

"Megtapasztaltam a győzelem érzését a díjugratás legmagasabb szintjén, de ez egészen más magasságokig fokozódik a galopp pályákon. A versenyek izgalma és az érzelmek tárháza sokkal intenzívebb! Szinte elállt a  lélegzetem" - mondta a francia derby győztes lovának tenyésztője, Joëlle Mestrallet.

Ki szállna vele vitába?

fotó: Adam Lovecký

süti beállítások módosítása