Még mindig: éljenek a hölgyek

Bár két nappal elhagytuk március nyolcadikát, de még mindig éljenek a hölgyek.

Hatalmas szenzációnak számított éppen egy esztendeje, hogy a magyar kosárlabda egyik legnagyobb tehetsége, a Rátgéber Akadémián nevelkedő Juhász Dorka az egyik legjobb NCAA- (női egyetemi-bajnokság) csapatban, az Ohio State-ben folytatja pályafutását. A Columbus-i egyetemet ráadásul ő választotta, ugyanis a posztján a világ egyik legjobbjának számító magyar lányt több egyetem is kecsegtető ajánlattal kereste meg.

Nos, dörzsölhetik a tenyerüket a Buckeyes-nál (ez a csapat beceneve), mert Dorka bombaigazolás a számukra. 26 meccset játszva második a pontlistán, mindkét lepattanóból ő gyűjtött a legtöbbet, de a labdalopásban és a blokkokban is jeleskedik. Ezek a kiváló egyéni mutatók azt eredményezték, hogy a Big Ten Konferencia alapszakaszának második csapatába (Second Team All-Big Ten) és az újoncok All-Star csapatába (All-Freshman Team) is beválasztották. A héten Székely Norbert szövetségi kapitány is felkereste őt az Államokban, aki a válogatott szereplés kapcsán egyeztetett vele. Négyes poszton számítaná rá elsősorban.

Aleksandra Crvendakics (b) és Fegyverneky Zsófia tavaly, az ezüstéremmel

Dorka mellett gratuláció jár a soproni lányoknak, akik ismételten a legrangosabb sorozat négyes döntőjébe jutottak a franciaországi Bourges-ban elért sima győzelmükkel. Nagy dolog ez is, hiszen télen még gyakran a tabellát nézegettük, hogy meglesz-e egyáltalában a továbbjutás a csoportból. A lányok azonban parádés győzelmi sorozatba kezdtek és jogosan követeltek ismét helyet az Euroliga végküzdelmeiben.

Hogy földrajzilag hol? Ezt még nem tudni. Sopron mellett gyakorlatilag mindhárom csapat örömmel rendezne bár a cseh rivális még nem nyilatkozott erről. Azt viszont máris tudjuk, hogy a döntőbe jutás nehezebb lesz mint valaha, hiszen az elődöntőben a tavalyi finálé ismétlődik, azaz a Fegyvernekyéknek a sportág szupercsapatán, az elmúlt hat évben háromszor kupát nyerő UMCC Jekatyerinburg testén át vezetne az út a fináléba.

Éljenek a hölgyek!

Képek: Osu W Basketball twitter, MTI Fotó: Krizsán Csaba

süti beállítások módosítása