Micsoda? 84?

Van ember a földön, aki ne tudná? Rafael Nadal 12. alkalommal nyerte meg a francia nyílt nemzetközi teniszbajnokságot.

Hihetetlen, felfoghatatlan stb. Írhatnánk még ide jó pár jelzőt, de minek? De most komolyan, fel lehet egyáltalán ezt fogni?

Van olyan, hogy egy Formula 1-es pilóta 12x nyeri meg a Monacói nagydíjat?

Nincs. 6 a maximum.

És egy golfozó a US Opent? Nincs. 4 a maximum.

Ugye, hogy épp ésszel felfoghatatlan Rafa teljesítménye?

Mindezek mellé még hozzá kell adnunk azt a tényt, hogy a teniszben 7 mérkőzést kell nyerni egy Grand Slam tornagyőzelemhez. És itt érdemes elgondolkodni azon mit is tett le a párizsi salakra a mallorcai salakkirály.

2005 óta mindösszesen egyetlen vereséget könyvelhetett el, azon a meccsen, amely éppen attól lett világhírű, hogy Nadal kikapott benne. Hogy miért? Mert Rafa akkor már 4x-es párizsi bajnoknak vallhatta magát és éppen abban az évben, 2009-ben nyerte meg először (és eddig egyetlen alkalommal) az Australian Open-t is. Semmi nem utalt tehát a párizsi trónfosztásra, de 2009. május 31-én ez mégis bekövetkezett. Egy sokáig emlékezetes találkozón a svéd Robin Söderling 6–2, 6–7 (2), 6–4, 7–6 (2) arányban felülmúlta főszereplőnket, igaz a mérkőzés után kiderült, hogy Nadalnak mindkét térdében ínhüvelygyulladása volt.

Ez éppen 10 esztendeje történt. Azóta csak akkor nem győzött (2015-ben és egy évvel később) Párizsban, ha nem indult.

84 meccs óta veretlen tehát!

 

Van ilyen? Létezik ilyen?

Igen!

Ráadásul az az ember vitte mindezt végbe, aki talán többet volt sérült, mint a nagy négyes másik három tagja (Federer, Djokovic, Murray) összesen.

King of the Clay – azaz a salak királya. Ez a legkevesebb, talán a legszerényebb jelző, amit ez a fantasztikus sportember megérdemel.

Rafa ez egész világ a lábaid előtt hever. Mi is. Gratulálunk és köszönjük!

Természetesen nagy szeretettel gratulálunk a női párosban újabb Grand Slam-bajnoki címet szerző Babos Tímeának is.

Kép: www.teniszvilag.com

süti beállítások módosítása