Az ellenforradalom

...avagy taroltak a favoritok.

Izgatottan várta a galoppvilág 2019 egyik legmonumentálisabb összecsapását, a Prix de l’Arc de Triomphe 2019-idei kiadását. Cikkek és riportok sokasága latolgatta, feszegette, hogy az Arc kétszeres bajnoka, Enable avagy a franciák hazai gyöngyszeme büszkélkedhet majd a trófeával, s sokáig a futam során a triplában bízhattunk, de a legendás André Fabre által idomított Waldgeist (Galileo - Waldlerche) megelégelte, hogy számba sem veszik, és az utolsó 50 méteren lenyűgöző hajrával utasította maga mögé ellenfeleit. A várt forradalom, ami Sottsass hatalomátvételéről szólt, azonban hamar ellenforradalommá változott, amit az előbb említett francia tréningből érkező nagyágyú indított.

Mégha a főszerep nem is maradt a két aspiráns patájában, történelmi pillanatokban így se szenvedhettünk hiányt. Sőt! Méltóan ünnepelhettek a ParisLongchamp tribünjén szurkoló nézők, hiszen megtört az átok, miszerint nem elég erős a francia versenylovak kiképzése ahhoz, hogy egy ilyen csúcskategóriás futamban diadalmaskodhassanak. Mégpedig nem akármilyen körülmények között tört meg!Ráadásul 2002 óta nem láthattak hasonlót a lóversenysport követői ebben a futamban, ugyanis ötévesnek azóta nem sikerült megszereznie az első helyet... egészen mostanáig. Waldgeist valóságos megváltást hozott győzelmével a pályára. Egyfajta új életet, csillogást adott a galoppsport ezen részének... és, hogy fokozzuk az eufóriát, na meg a ritakaságokat, elmondjuk, hogy az első öt befutó mind Galileo, Írország (vagy a világ?) legjobb fedezőménjének ivadéka, azaz közvetlen vagy közvetett leszármazottja. Ötük sorba érkezése egyébként totális papírforma. A lóversenyrajnongók világszerte ezt az öt telivért várták a végső küzdelemben, de talán nem éppen  a most látott Waldgeist-Enable-Sottsass-Japan-Magical sorrendben.

Az immáron 8, azaz nyolc Arc trófeával büszkélkedhető André Fabre így vélekedett trenírozottja teljesítményéről:

,,Mindig a legjobbakat remélem olyankor, amikor a lovaim az Arc-ban futnak, ami természetesen egy roppant különleges futam számomra. Waldgeist-tel kapcsolatban voltak a legmagasabb elvárásaim. Büszke vagyok, hogy sikerült legyőznie egy ilyen fantasztikus kancát, és lényegében megérdemelte. Mit is mondhatnék? Boldog vagyok."

Tekinthetjük vasárnapi sziporkázását egyfajta visszavágónak a britek csodakancája felé, akitől már többször is kikapott a pályán, köztük a szóban forgó megmérettetés 2018-as kiadásában, vagy legutóbb a King George VI & Queen Elizabeth Stakes során, viszont vasárnapi produktumának köszönhetően negyedik Gr1-es kategóriájú diadalmaskodásán van túl.

Hova tovább? Határ a csillagos ég?

kép: Champions Series twitter

süti beállítások módosítása