Hazai tarolással ért véget a hongkongi lóversenyünnep

Ennyire persze nem volt egyszerű a történet, hiszen az első két Gr1-es futamban nem is kicsit borult a papírforma a Bajnokok Napján.

photo-1_20240428-st-r8-jcx35459t.jpg

Chairman's Sprint Prizeban (Group 1, 1200 méter) az eddig nem túl sikeres Invincible Sage (Thronum) tréfálta meg a mezőnyt. A mindössze öt győzelmet arató négyéves herélt először április elején hívta fel magára a figyelmet, amikor is második volt a sprintercsillag, Lucky Sweynesse mögött. Távollétében most nem is engedett mást maga elé és első királykategóriás győzelmét aratta. Csak mögötte a célban az Al Quoz Sprint hőse, California Spangle.

A Champions Mileban (Group 1, 1600 méter) Golden Sixty nem kapott főszerepet, így a negyedik kupa ugyanúgy nem sikerült számára, mint anno Goldikovának a BC Mile. Vincent Ho-nak már a kanyarban erősen kellett noszogatni a világ legmagasabbra értékelt lovát, aki a végjátékban most nem tudta bemutatni sokszor csodált káprázatos finisét, így a párosnak meg kellett elégedni a negyedik helyezéssel. Előtte Beauty Eternal (Starspangledbanner) - Red Lion - Voyage Bubble a dobogósok. 

Beauty Eternal nyolc győzelem után szintén elsőbálozó a Gr1 bajnokok táborában. Golden Sixty 31 versenye során pedig mindössze másodjára fordult elő, hogy nem futott fel a dobogóra!

Ne írják le! Fog még ő nagy győzelmeket aratni, annak ellenére, hogy már gyakorlatilag minden létező rekordot megdöntött. Sosem szerette a mély, puha pályákat!

"Jól futott. A talaj nem kedvezett nekünk" - számolt be Vincent Ho zsoké. "Amikor az egyenesbe értünk, már éreztem, hogy nem tudja felvenni a szokásos fordulatszámát.  Ez van, nem harcolhatunk az időjárás ellen. Remek pozícióban voltunk, de mégsem tudtunk előrébb kerülni ezen a talajon."

A világutazó ikonnak, Romantic Warriornak (Acclamation), a fél mezőnyt megkerülve kellett küzdeni a QE II Cup címvédéséért. Ő ráadásul a be tudta mutatni azt a szemkápráztató gyorsulását, amit a közönség Golden Sixtytől is várt, és második címvédésével (azaz harmadik győzelmével) továbbra is a világ top elitjének élmezőnyében tanyázik. Neki viszont ez már a hetedik Gr1-es sikere volt, most két japán lovat, Prognosist és North Bridge-et megelőzve. (Az első két helyen ugyanaz a sorrend, mint 2023-ban!) A Haggas idomítás Dubai Honour csak hetedik!

Az impresszív győzelem könnyeket csalt James McDonald szemébe, aki a befutás után azonnal hű társára mutatott.

„Nem tudom elhinni ezt. Könnyeket csal a szemembe, hogy mennyire jó. A futamnak egyetlen része sem volt, amivel elégedett voltam, de ő mégis felkapaszkodott és megoldotta” – nyilatkozta sírva - még a nyeregben - az új-zélandi.

Hallhatják a videóban, hogy a világ egyik legjobb kommentátora, Mark McNamara "What a ride, what a horse"  szavakkal köszöntötte a győzteseket.

 

Ez volt dióhéjban a hongkongi lóversenyünnep, ami után mindhárom fontos trófea otthon maradt. A héten nálunk a fő esemény a 150. Kentucky Derby, de természetesen az európai klasszikusokkal is foglalkozunk majd. Tartsanak velünk továbbra is!

Nyitókép: campaigns.hkjc.com

süti beállítások módosítása