Bravó Esti Fény!

Micsoda siker a magyar telivértenyésztés számára!

ef_rcuv.jpg

Bár mi már a 150. Kentucky Derbyre készülünk gőzerővel, de az ausztrálok nem lassítanak. Két Gr1-es futam Randwickben (NSW), míg egy (még nem Gr1-es) Ascotban (WA) került lefutásra, számunkra azonban mégis egy Listed verseny lett a legkedvesebb.

A Sydneyt ért heves esőzés Randwick gyepét sem kímélte. A két csúcsfutamot lefutották, de ezt követően hosszú várakozásra késztették azokat, akik megvárták (volna) a hátralévő kettőt. Akik maradtak, ráfáztak, mert (a mi időzónánk szerint) 9 órakor törölték ezeket.

A Champagne Stakesben (Gr1, 1600 m, 1 MIO AUD) nyolc gyönyörűen előkészített csikó várta a startot, amely Godolphin sikerrel ért véget. Too Darn Hot fia, Broadsiding tetszetős győzelmet aratott. J-Mac számára közel a századosi titulus, mert ez volt a 95. Gr1-es győzelme.

Ez a második Gr1-es győzelme volt a feltörekvő Too Darn Hotnak, aki immár mindkét féltekén jelentős sikereket mutathat fel. (Az első Gr1 nyerő ivadéka Fallen Angel volt a Moyglare Stud Stakes (Curragh) megnyerésével szeptemberben.)

"Egy nagyon érdekes jövőképünk van vele kapcsolatban, hiszen Too Darn Hot egy feltörekvő apa számunkra. Broadsiding legyőzött néhány nagyágyút, de olyan nagyszerű munkát végzett utána is a felkészülésben, bizonyítván, hogy folyamatosan fejlődik, és az, hogy első csikóként, aki (ebben a szezonban) Group 1-et nyert, eljutott egészen az utolsó Group 1-es futamig (Sydneyben), nagy teljesítmény."  - mondta a boldog tréner, James Cummings.

Szintén életkor megkötés nélkül indult útjára az All Aged Stakes (Gr1, 1400 m, 1,5 MIO AUD), ahol Magic Time (Hellbent) alkalmazkodott legjobban a trópusi körülményekhez.

A kurtafarkú kengururól elnevezett ötmillió dolláros The Quokka 2023-ban került először kiírásra. Ez Nyugat-Ausztrália leggazdagabb versenye, amiben 1200 méteres sprinttávon futhatnak minden évjárat képviselői. Az ascoti törekvések nyilvánvalóak, mivel Új-Dél-Wales és Victoria folyamatosan „háborúban áll” és olyan futamokkal licitálnak a riválisra, mint pl. a 15 millió dolláros Everest, vagy a 4 millió dolláros All-Star Mile, így Nyugat-Ausztráliának (és persze Queenslandnek) is lépnie kellett, ha játékban szeretnének maradni.

A futamban a magas pénzdíj ellenére nem Ausztrália szupersztárjait láthattuk, kétévest pedig sajnos egyet sem. Talán ez az oka, hogy a gyönyörűséges Overpass (Vancouver) meg tudta védeni címét. 

A mi nagy pillanataink azonban Melbourne-től délre, Mornington Racecourse-on következtek be, ahol az immár kilencéves, magyar derbyt nyerő Esti Fény (Pigeon Catcher (IRE) - Ejtihaad (IRE) ) káprázatos győzelmet aratott a 300 ezer dolláros Mornington Cupban. Nagy örömünkre az ausztrál kollégák egyetlen híradásból, postból sem hagyták le a "hungarian" szót, így ez a Listed győzelem valóban a magyar tenyésztés hírét viszi el a nagyvilágban.

"Budapest, Pozsony, Köln, Canberra, Wagga, Gosford és most Mornington" - kezdi beszámolóját Brad Waters ausztrál szakíró.

A siker értékét növeli, hogy az helyet biztosít az októberi Caulfield Cup-ra, márpedig, ha ott elindulna Zala Csaba korábbi idomítottja,

elmondhatjuk, hogy azon a szinten csak Kisbér és Kincsem járt a magyar tenyésztések közül.

Persze addig még sok víz fog lefolyni a Yarrán, de ez a forma mindenképpen bizakodásra ad okot. 

Láthatják a videóban, milyen szépen mozgott és nagyon könnyen ért fel az utcahosszal vezető mellé.

Sajnos ezt a győzelmet már nem láthatta a tenyésztő, Balika Attila ménesvezető, de megkeresésünkre Bardóczky Veronika (akkori) ménesgazda így nyilatkozott:  "Ilyen jó lépésű kétéves lovat még életemben nem láttam" -  mondtam róla akkoriban. "Gratulálok a mostani csapatának."

Mi is.

A nyitóképen is látható Daniel Stackhouse egyébként triplázott a versenynapon, és ő vezényelte Esti Fényt is győzelemre.

Matt Smith idomárt a helyszínen képviselő Rebecca Shanks elmondta, hogy a Sydney-i tréner már-már visszavonultatta volna Esti Fényt, de a paddockban látva őt, meggondolta magát. Hogy miért?

Ezzel folytatjuk holnap, de ma a Kincsem Parki jártatóban élőben fogunk majd beszélgetni a Zala házaspárral korábbi kedvencük győzelméről. Figyeljék a Magyar Turf Club facebook oldalát, mert oda tesszük majd ki a kezdési időpontot.

Nyitókép: Racing Victoria X 

süti beállítások módosítása