Csirkelábból póklábú lett

16 érdekesség a 16-szoros vb-érmes Allyson Felixről.

time-100-allyson-felix.jpg

Lehet, hogy a szabadtéri atlétikai világbajnokságok történetének legnagyobb sztárjai Carl Lewis, Szergej Bubka és Usain Bolt voltak, de a legtöbb érmet egy csinos amerikai hölgy szerezte: Alysson Felix.

A holnap  36. születésnapját ünneplő sprinter hatszoros olimpiai bajnok is, a vb-ken 200-on 2 aranyat és 1 bronzot, 400-on 1-1 aranyat, ezüstöt és bronzot, a 4x100-as váltóval 3 aranyat és 2 ezüstöt, a 4x400-as váltóval pedig 4 arany- és 1 ezüstérmet szerzett.

A tizenhatszoros vb-dobogósról álljon most itt stílszerűen tizenhat érdekesség!

1. Mélyen vallásos, ennek megfelelően a a Los Angeles-i Baptista Főiskolán végzett. „Tehetségemet Istentől kaptam” – vallja.
2. Bátyja, Wes is ígéretes sprinternek indult, de aztán váltott: azóta a húga menedzsereként dolgozik.
3. A középiskolában Csirkelábnak csúfolták, később az amerikai atlétikai válogatottban a Póklábú becenevet kapta.
4. A Nike-val való együttműködés keretében a 2016-os olimpián egy olyan cipőben futott, amit egy 3D-s nyomtató segítségével tökéletesen az ő lábára alkottak meg.
5. Annyira imádja a porcukros fánkot, hogy nem egyszer este az ágyba is magával visz néhányat.
6. Másik édes dolog, amivel bűnbe szokott esni, a Ben & Jerry's fagylaltok.
7. Kislánykorában tornász akart lenni, de ahhoz a sportághoz túl nagyra nőtt és nem volt elég hajlékony.
8. Végzettségét tekintve tanítónő, és azt tervezi, hogy egy nap valóban pedagógusként dolgozik majd.
9.A családban Shugnak szólítja mindenki. Egy nagybátyja ragasztotta rá kiskorában a Sugar (cukor) nevet, az alakult át később.
10. A konyhában is megállja a helyét, különösen ha édességet kell sütni. Specialitása a német csokoládétorta és a fahéjas csiga.
11. Ügyesen bánik a hulahoppkarikával, hosszú perceken át képes a dereka körül pörgetni.
12. Aktívan részt vesz az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének munkájában. Azt akarja bizonyítani, hogy ajzószerek nélkül is felérhet valaki a csúcsra.
13. Illetve egyfajta doppinggal mégis él: a versenyek előtt Beyonce Díva című slágerével pörgeti fel magát.
14. Páratlan módon négy alkalommal (2005, 2007, 2010, 2012) is megkapta a legjobb amerikai atlétának járó Jesse Owens-díjat.
15. Imádja a Scandal című show-t, ezért a gyártó cég egyszer meghívta a forgatásra, s Allyson teljesen „odáig volt” a látottaktól.
16. Azt vallja, a másik nagy adottság, amit a gyorsaságon kívül Istentől kapott, az „alvás tudománya”, bármikor, bárhol, bármilyen körülmények között remekül alszik.

Első világbajnoki címét (2005, 200 m) még tinédzserként nyerte:


Mindent összevetve Allyson boldog és szerencsés ember. Ahogy a nevéből is adódik, hiszen Felix = boldog, szerencsés. És születésnapos is, hiszen holnap, azaz november 18-án ünnepelhet.

Kép: sportzpoint.com

süti beállítások módosítása