Mickael Barzalona, Európa egyik legfiatalabb sztárzsokéja

Bemutatjuk a szakma egyik legérdemtelenebbül elhanyagolt lovasát.

78399-large.jpeg

Régi olvasóink pontosan tudják, hogy amikor éppen nem egy aktuális versennyel vagy más eseménnyel foglalkozunk, örömmel mutatjuk be Önöknek a galopp világának nagyjait. Csakhogy annyi kiemelkedő alakja van a sportágnak, hogy egyszerűen lehetetlen tartani a tempót. Így történhetett az is, hogy most realizáltuk; eddig még nem szenteltünk külön cikket Barzalonának, aki fiatal kora ellenére az elmúlt tíz év elitjében szerepelt a lovasok között. Ami késik, nem múlik, úgyhogy engedjék meg, hogy pótoljuk a lemaradást!

Mickael Barzalona 1991. augusztus 3-án született Avignonban, Franciaországban. Családja nem állt messze a lovaktól: nagyapja tréner volt, míg nagybátyja síkon és ugráson is versenyzett zsokéként.

2009-ben került Andre Fabre mester istállójába lovastanulóként, ahol rögtön első szezonjában 72 győzelmet számlált. 2010-ben már színre lépett a nemzetközi porondon, többek között Dubai Gold Cup-ot nyert Sabotage nyergében, ami az első sikere volt a Godolphinnal - akkor még nem állandó szerződéssel.

the-derby-pour-moi-2011-victory-pictured.jpg

A nagy áttörést a 2011-es év hozta meg számára, amikor is filmbeillő módon szerezte meg első Gr1-trófeáját. Pour Moi a mezőny végéről hajrázott hatalmasat és fejhosszal hódította el az Epsom Derby fődíját, a cél pillanatában már kikönnyítve. Ezzel Barzalona az elmúlt harminc év legfiatalabb Derby-nyerő lovasa lett.

"Mesés volt. Fantasztikus. Különösen, hogy Frankie-nek [Dettori - szerk.] 15 évbe tellett megnyerni és nekem elsőre sikerült" - nyilatkozta akkor a BBC Sportnak.

2012 márciusától amellett, hogy Fabre mester első lovasai között szerepelt, a Godolphinnal is leszerződött, a királykék lovakkal pedig addigi legsikeresebb szezonjának nézett elébe. A Dubai World Cup-ban Monterossóval megszerezte második Gr1-aranyát, amit ősszel további kettő követett: Encke a St. Leger-ben, Certify a Fillies' Mile-ban diadalmaskodott Nagy-Britanniában.

66844-large.jpeg

Earthlight a 2019-es Prix Morny-ban

Azóta is a Godolphin elit lovasai között szerepel, valamint elsősorban Andre Fabrénak és Henri-Alex Pantallnak lovagol telivéreket. Természetesen számos további sikert jegyzett, eddig egészen pontosan tizenkét Gr1-kupát Franciaországban, ötöt Nagy-Britanniában, négyet az Emirátusokban és egyet Amerikában.

Ami eddig még nem sikerült 2021-ben már az is bekövetkezett: Ő lett a zsokék bajnoka hazájában. 

Gratulálunk Mickael!

Képek: Racing Post, Great British Racing

süti beállítások módosítása