Közelít a Derby

A Kentucky Derby két Gr1-es főpróbáját is lefutották szombat éjjel az Államokban.

arkansasderby-800x445.jpg

Vészesen közeledik május első szombatja, ami egyben azt jelenti, hogy országszerte elrajtolnak az utolsó, legpatinásabb felkészítők. Azt is fontos hozzátenni, hogy a "rózsák futamába" az a húsz ló jut be, aki a legtöbb pontot gyűjti össze a kijelölt összecsapások szeptember óta tartó sorozatában - innentől mindenhol 100-40-20-10 pont illeti a leggyorsabb négyes tagjait, azaz a győztesnek biztos helye lesz egy hónap múlva a startboxban.

A pontozásos rendszert sok kritika éri, de őszintén szólva érthető, hogy nem mindig ténylegesen az évjárat húsz legjobb lova méri össze erejét Churchill Downs-ban. Az ország méretei miatt a legfontosabb versenyeken kívül adott térségekre tagolódik a sport; elvégre miért utaztatnák a kaliforniai lovat New Yorkba, mikor otthon is hasonló színvonalú versenyekben szerepelhet?

Ebből következik, hogy a Derby-ig jóformán nincs összehasonlítási alapunk a különböző régiók lovairól és gyakorta előfordul, hogy az egyik felkészítő harmadik helyezettje később nagyságrendekkel jobbnak bizonyul a másik győztesénél, de pontok hiányában nem indulhatott a Derby-n. Sajnos ezt a földrajzi adottságok nyomán nehéz kiküszöbölni, de valljuk be, ez a bizonytalanság hozzá is tartozik a Kentucky Derby-hez.

floderby.jpg

Most, hogy ezt tisztába tettük, nézzük meg, mi történt az Államok délkeleti részén, igaz, két egymástól 2000 kilométerre fekvő pályáján.

Először a Florida Derby-ben vetélkedtek a hároméves reménységek, ami kisebb csatát, de annál nagyobb sztorit hozott. A célegyenesben White Abarrio állt az élre, őt Simplification követte, majd kettejüket a fekete lónak számító Charge It rohamozta meg kívülről. A vezetést azonban már nem tudta átvenni: White Abarrio magabiztosan váltotta meg a jegyét, Charge It második.

És hogy mi teszi egészen különlegesség Race Day fiának győzelmét? Ez trénere, a barbadosi Saffie Joseph Jr. első igazán komoly amerikai győzelme. Milyen jó döntés volt, hogy a Holy Bull nyertese favorit létére kihagyta a Fountain Of Youth Stakes-t és kipihenten érkezett a főpróbára!

"Amikor azt mondtam, ide akarok költözni, apám azt hitte, megőrültem, mert a legjobb lovakat készítettem Barbadoson. Igaz végig támogatott. Hat év után azt mondtam neki, 'Nem fog működni'. Azt felelte, 'Túl messzire jöttünk, hogy visszamenjünk. Nem fordulunk vissza' " - mesélte Joseph érzelmesen.

Ugyan a dobogó tetejéről leszorult, de Charge It mellett sem mehetünk el. Todd Pletcher idomítottja másfél hónapja szerezte első aranyérmét, mikor nyolc és fél hosszal állva hagyta ellenfeleit egy nyeretlen-versenyben. Ezek a - mindenféle rosszindulat nélkül - névtelen futamok alapján persze nehéz szakmailag elhelyezni a lovat, egy ilyen nagypályás debütálás után azonban nem kérdés; bármennyire is rutintalan a deres, helye lehet az élmezőnyben.

A favorit Simplification harmadik helye ugyan kisebb csalódásnak tekinthető, az igazi kellemetlen meglepetés azonban Classic Causeway szereplése volt, aki két ennél kisebb, de kiemelt futam megnyerése után itt momentum nélküli utolsó. A rangsorban még így is jó helyen áll a két telivér, különösen utóbbi esetében azonban felmerülnek a kételyek, mi csúszott félre és érdemes-e indítani Churchill Downsban.

Nem sokkal később Oaklawn Parkban folytatódott "az út a Kentucky Derby-re", ahogy azt a pontgyűjtő sorozat neve mondja. Az Arkansas Derby utolsó kanyarjábanban hatalmasat zárkózott a mezőny kancája, Secret Oath, végül azonban pont ez lett a veszte. A befutóban Cyberknife-fal kezdtek kisebb csatába, a sárgának pedig nem jelentett túl nagy kihívást és magabiztosan szelte át a képzeletbeli célszalagot. Az erejével elkészülő kanca elé az utolsó métereken Barber Road szaladt fel második helyre.

Gun Runner fia ezzel kisebb versenyek és egy csalódást keltő Gr3-as hatodik helyezés után a legjobbkor lendült csúcsformába, Brad Cox pedig második Kentucky Derby-kupájában reménykedhet - esetleg kicsit ünnepélyesebb módon, mint legutóbb. Mandalount ugyanis csak február 21-én nyilvánították a tavalyi év bajnokának, miután az elsőként célba érő Medina Spirit doppingtesztje pozitív lett.

"Szeretnék feldobni pár rózsát egy lóra a Kentucky Derby után, ezt elmondhatom. Az hihetetlen élmény lenne" - nyilatkozta Cox, akinek érthető módon ambivalens érzelmei vannak a tavalyi siker kapcsán.

Ez volt kettő a "rózsák futamának" legfontosabb felkészítőiből, a sorozatnak azonban még nincs vége: hétvégén következik a Santa Anita Derby.

Képek: Oaklawn Racing twitter, VideoHipico twitter

süti beállítások módosítása