A lóversenyrajongók karácsonya

Következik a sportág legünnepibb öt napja.

94149-large.jpeg

Kiváló versenyeket futottak szombat éjjel New Yorkban, de mától nem csak a lóversenyzés világa, hanem a széles nagyközönség is Ascot felé fordul, hiszen 15:30-kor kezdetét veszi a királyi sorozat, a Royal Ascot 312. kiadása.

Nincs ehhez fogható vetélkedés sehol másutt a földkerekségen. A szinte karneváli hangulatot idéző felvonulás teszi utánozhatatlanná ezt a meetinget, ami ennek a társadalmi eseménynek a nélkülözhetetlen velejárója. A tíz méter hosszú limuzinokból és csillogó-villogó sportkocsikból kilépő zsakettes-cilinderes urak és estélyi ruhás-kalapos hölgyek már a reggeli órákban ellepik a pálya környékét, hogy egy igazi úri piknikezésbe kezdjenek.

A leírtakból következik, hogy a Royal Ascot, ma már túlmutat egyszerű, nemzetközileg is elismert sporteseményen, ahol világklasszis telivérek és nagyhírű zsokék versenyeznek dicsőségért.

A ROYAL ASCOT MA MINDEN VITÁN FELÜL, A VILÁG ELSŐSZÁMÚ LÓVERSENY ESEMÉNYE.

Olyan társadalmi esemény ez, ahol a tradíció keveredik a fényűzéssel és a stílussal. Az „ascoti napokon” a brit előkelők és hírességek mellett egyre szélesebb körben képviselteti magát a nemzetközi sztárvilág, és az európai királyi házak tagjai is rendszeresen feltűnnek a lelátókon. A versenynapok hivatalos kezdetét az a pillanat jelenti, amikor hintójával családtagjai kíséretében begördül a Grandstand (nagytribün) elé és felcsendül a brit himnusz, azaz a God Save The Queen.

Az öt nap alatt 35 – ebből 19 kiemelt (Group besorolású) – versenyt futnak és több mint 300,000 nézőt zarándokol majd a pályára.

Az ünnepi kínálat hagyományosan a Queen Anne Stakes-szel (Gr1, 1600 méter) veszi kezdetét, ahol a világ pillanatnyilag legmagasabbra értékelt versenylovát, Baaeed-ot is láthatjuk. 16:40-kor indulnak csatába a halhatatlanságért a leggyorsabbak, azaz a sprinterek, az 1000 méteres King’s Stand Stakesben, ahol bemutatkozik az ausztrál sztártréner, Winx idomárja, Chris Waller, aki nagy bajnokát, az immár hétéves Nature Strip-et reptette Európába. Ő azonban csak másodfavorit, az amerikai színekben futó Golden Pal mögött. A sötétkék dressz ne tévesszen meg senkit, hiszen a csodás telivér valóban a Coolmore-é, de az Államokban, a Royal Ascot–specialista, Wesley Ward trenírozza.

17:20-kor a legjobb középtávú háromévesek a porondon, a St James’s Palace Stakes-ben. Itt az a My Prospero a másodfavorit, a 2000 Guineas nyerő Coroebus mögött, akivel nem nevezett a tavaszi klasszikusra William Haggas, de az idén két futása után veretlen mén, komoly bizalommal indul, még ha jó pár fokot ki is hagy azon a képzeletbeli létrán. Haggas ráadásul még egy vasat tart a tűzben, a még veretlen Maljoom személyében.

Láthatják, hogy már az első napon sem fogunk unatkozni. Az öt nap minden fontos történését megosztjuk facebook csoportunkban. Jó szórakozást!

Nyitókép: Racing Post

süti beállítások módosítása