A Prágai Hóhér tette hőssé és mártírrá

Evzen Rosicky története.

evzen-rosicky-atlet-okenkova-157-sq66-81421787.jpeg

Már korábban írtunk a lengyelek második világháborús hőséről, az 1940-ben a palmiry-i vérengzés során kivégzett Janusz Kusocinskiről. Nos, a cseheknek, pontosabban a csehszlovákoknak is van egy hasonló atlétájuk, akiről kiderült: ugyan kiváló futó volt, de emberként még kiválóbb. Következzen Evzen Rosicky megrázó története!

Az olmützi (Olomouc) fiatalember Prágában, a Slavia sportklubban 17 éves korától atletizált, s a fővárosban a Károly Egyetemen szerzett jogi diplomát. 1935-től újságíróként dolgozott a Rudé pravó és a Haló noviny című lapoknak, s ugyanebben az évben lépett be a Csehszlovák Kommunista Pártba is.

Bár tagja volt hazája olimpiai csapatának az 1936-os berlini játékokon, jelentős sikereket nemzetközileg nem ért el. Viszont egyéniben két-két országos bajnoki aranyat szerzett 800 méteren és 400 gáton, továbbá a 4×100-as váltóval (1x) és a 4×400-as váltóval (5x) is.

Csehszlovákia 1938-as német megszállása után Evzen és édesapja, Jaroslav csatlakozott a Nemo nevű titkos ellenállási csoporthoz. A Prágai Hóhér néven elhíresült Reinhard Heydrich (az Endlösung kidolgozója) elleni sikeres merénylet után 1942. június 24-én letartóztatták és másnap délután, azaz éppen 80 esztendővel ezelőtt a Kobylisy lőtéren négy másik férfival együtt kivégezték őket. Síremléke az olmützi temetőben található, de egyáltalán nem biztos, hogy valóban ott vannak a földi maradványai elhantolva.

Prágában stadion viseli a nevét. Emlékét 1947-től 1989-ig a Rosicky Memorial nevű atlétikai versennyel ápolták.
süti beállítások módosítása