Ázsiai fölény a Turf Világbajnokságon

Hongkongban véget ért a 2022. évi nemzetközi galoppszezon.

hkir-1-800x445.jpg

A nagy finálé, a Hong Kong International Races (HKIR) a Vase-zal kezdődött, minekután a japánok ünnepelhettek, bár nem született címvédés. A kétszeres bajnok, Glory Vase ugyanis nem tündökölt régi fényében és most „csak” a harmadik helyet szerezte meg. (Természetesen sok tulajdonos álmodozik egy harmadik helyről a TURF VB-n.)

A japánok azonban nem búslakodtak, hiszen a gyönyörű trófeát ismét ők vihetik haza Win Marilyn (Screen Hero) révén, akit az ausztrál Damien Lane lovagolt haza. Méghozzá káprázatosan. Az utolsó helyről nyerték meg a kupát. Az európai lóversenybarátoknak is volt oka az örömre, hiszen a favoritok között előzetesen nem emlegetett Andre Fabre idomítás, Botanik ért célba másodikként.

A Sprintben sem született favoritgyőzelem. A helyi, rövidtávú versenyeket egész évben uraló Lucky Sweynesse csak hatodik. Itt a fenomén zsoké, Ryan Moore varázsolt és győzött azzal a Wellingtonnal (All Too Hard), aki 2021-ben csak hetedik volt ebben a futamban. Ez aztán az előrelépés. Moore 8. Gr1-es címe ez a kínai metropoliszban.

Ezt követte a nap legnagyobb sztárjának színre lépése. Természetesen minden szem és kamera Golden Sixty-re szegeződött a Mile előtt. Ki ne tudná? Az immár hétéves herélt pályafutása 25 versenyéből huszonkettőt nyert meg és mindössze egyszer nem álhatott fel a képzeletbeli dobogóra.

Most azonban vesztett.

Vélhetően zsokéhiba miatt. A videóban önök is láthatják, hogy egyértelműen ő volt a leggyorsabb a mezőnyben, de az egyenesbe fordulva jelentős volt a hátránya azon California Spangle (Starspangledbanner) mögött, akit legutóbb, a felkészülési futamban nyakhosszal legyőzött. Hiába zárkózott öles léptekkel, ezt a hátrányt már nem sikerült ledolgoznia.

A mérlege azonban több, mint csodálatos: 26:22-3.

A derbyben második California Spangle gyönyörűen lépeget előre karrierjében. Szeptemberben első Gr3-as, októberben első Gr2-es, míg most, Zac Purton-nel pályafutása első Gr1-es győzelmét aratta. Az ő életműve sem akármilyen.

Nem csak Hongkong uralkodóját győzte le, de sosem volt még másodiknál rosszabb a négyéves herélt (14:9-5).

"Nagyon jó. Egész pályafutása során bizonyítja, hogy olyan ló, aki megérdemli, hogy az élmezőnyben legyen. Legutóbb Golden Sixty kellett ahhoz, hogy vereséget szenvedjen, de szerintem ő a legjobb, akit láttam, amióta itt vagyok. Ő egy fenomenális és sokoldalú ló. Gondoljanak bele, nyert már 1000, 1200, 1600, 1800, sőt 2000 méteren is. Erre nem sok ló képes." - dicsérte az egekig Purton a friss hőst.

A győztest Michael Enright tenyésztette Írországban. A mama, Pearlitas Passion szerény eredményekkel versenyzett, ezért Enright úr megpróbálta eladni. Nem kapta meg azonban a remélt 30 ezer eurós vételárat, így inkább tenyészteni kezdett vele és milyen jól tette. Eddig hét csikója született, és az az öt, amelyik pályára került, mind győzött is.

Tony Cruz is folytatja a történelemírást. Egyrészről az egytelen tréner, aki zsokéként is nyert Turf VB futamot (Colonial Chief-fel 1989-ben), másrészről 10 győzelmével már eddig is a legeredményesebb idomár volt, és John Moore mellett az egyetlen, aki mind a négy HKIR futamot megnyerte legalább egy alkalommal. Most 11-re növelte győzelmeinek számát.

A végére maradt a csattanó. A derbynyerő Romantic Warrior (Acclamation) a nap legfölényesebb, legkáprázatosabb győzelmét aratta a Cup-ban, 2022 legeredményesebb zsokéjával, James McDonalddal.

McDonald első Hong Kong Cup sikere után így nyilatkozott: "Nem hittem volna, hogy így fog nyerni, de elképesztő minőségű ló. Hihetetlen a lábfordulása. Mindene megvan, ami egy jó lónak kellhet. Ez volt az a verseny itt, Hongkongban, amit meg akartam nyerni."

Nézzük a statisztikát! Tréninghely alapján elsöprő ázsiai fölény, hiszen HK-JAP 3:1. Európának nem osztottak lapot, de a Mile és a Cup bajnoka ír tenyésztés, míg a másik kettő japán és ausztrál. Az ausztrálok is győzelemként könyvelhetik el a napot, hiszen a négy futamból hármat zsokéik nyertek, a negyediket ugye (Alexis Badel vállsérülése miatt beugró) Ryan Moore Angliából.

Eközben Hanshinban Liberty Island (Duramente) nyerte a kétéves kancák Gr1-es futamát, a Hanshin Juvenile Filliest.

Ezzel a nemzetközi lóversenyszezon véget ért. Az esztendőből egyetlen kiemelkedő esemény van hátra, a karácsonyi Arima Kinen Japánban.

Nyitókép: HKJC

süti beállítások módosítása