A nyeretlenek sikere

Ausztráliában kezdődött, az Emirátusokban folytatódott és az Államokban ért véget 2023 első galopp szuperhétvégéje.

kilroe_mile.jpg

Az ötödik kontinens csúcspartijairól tegnap már tudósítottunk, most haladjunk onnan nyugat felé.  A Dubai World Cup Night utolsó felkészülési versenyeit futották Meydan futurisztikus pályáján tegnap délután, ahol meglepő módon nem a Godolphin dominált. Nyertek ugyan két versenyt, de a két topfutamban csak egy bronzéremig jutottak. A hatmillió dolláros Dubai Turf előkészítő futamában, a mérföldes Jebel Hattában totális hazai győzelem, mert a friss bajnok Alfareeq (Dark Angel) ugyan a Shadwell angliai csodaménesében született, de Musabbeh Al Mheiri trenírozza helyben. Emlékezetes előadás volt, hiszen az első három helyen nyakhossz döntött. Gyönyörű ez a hatéves szürke herélt. A mostani sikere természetesen nem garancia semmire, hiszen tavaly is ő nyerte ezt a futamot, majd 7. lett a Dubai Turf-ben. 

Az Al Maktoum Challenge R3-ban már nem voltak ilyen izgalmak. A német tenyésztésű Salute The Soldier (Sepoy) némileg simább győzelmet aratott. Van azonban egy olyan tippünk, hogy a tegnap látott meglehetősen szürke társaságból nem sokan fognak csatába szállni március 25-én, a 12 millió dollárért. A tegnapi nyerőt, a bahreini székhelyű Fawzi Abdulla Nass trenírozza, aki egy "másik katonával", Go Soldier Go-val is nyert egy Listed besorolású versenyt. 

Hajnalban az Egyesült Államok ikonikus létesítménye, Santa Anita Park került fókuszba. A  Frank E. Kilroe Mile izgalmas befutója már-már egy sprintversenyre emlékeztetett bennünket. Öten szinte egyszerre zuhantak a célba. Philip D'Amato mester négy lovából az egyik elhozta tehát számára a kupát, de nem az egekig favorizált Hong Kong Harry, hanem az ötéves herélt Gold Phoenix (Belardo), akit a Dettori/Baffert páros üdvöskéje, Du Jour követett a célban. Így fordult az elő, hogy a kiváló amerikai versenytitkárról és hendikepperről elnevezett futamban egy ír tenyésztésű telivér és egy japán zsoké (Kazushi Kimura) győzött, akit egy olasz lovas követett a célban.

Hasonló képeket láthattunk a Santa Anita Handicap befutójában is. Itt is öten a végjátékban, bár némileg nagyobb különbséggel, mint fél órával korábban.

A végeredmény igazi csattanó, hiszen Kent Desormeaux zsoké 2002 óta nem nyerte meg a "The Big 'Cap-et", Stilleto Boy pedig közel egy éve nem nyert versenyt.

De az idei kiadásban őket "párosítani" egy arany kombinációnak bizonyult, mivel a két veterán az utolsó vágtaugráskor aratott célfotós győzelmet. A szintén ötéves és szintén herélt Shackleford ivadék által okozott bombameglepetés, hatalmas összegeket fialt a kasszáknál, még úgy is, hogy a szuperfavorit, Proxy a második mögötte.

Ed Moger Jr. mester szavai: "Higgyék el nagyon kedveljük ezt a lovat. Igaz, hogy csak két futamot nyert korábban (neki, mert korábban Doug L Anderson ternírozta - a szerk.), de mindig oylan jól mozog, hogy számunkra már száznak tűnik."

Teljesen érthetőek a mester szavai. Stilleto Boy 21 versenyéből négyet nyert, ez alapján nem tűnik ugyan klasszisnak, de mindösszesen egyszer volt ötödiknél rosszabb, pedig két esztendeje, csak Gr1-ben és Gr2-ben futott.

Ez röviden a szuperhétvége krónikája. A tavasz beköszöntével lassan Európában is következnek a komolyabb versenyek, így tartsanak velünk a továbbiakban is.

Nyitókép: @ErnieBPhoto93 Twitter

süti beállítások módosítása