Az ausztrál lóversenyzés ezernyi csodája

Nem csalódott, aki megnézte szombat hajnalban az általunk beharangozott hat szuperfutamot. frgqcy_waau2shs.jpg

A legfontosabbal kezdünk: egyrészről néhány európai sikernek is tapsolhatunk a fotelből. A már-már ausztrál specialistának számító William Haggas newmarketi otthonába ismét Gr1-es trófea kerül, mert Dubai Honour (Pride of Dubai) révén megnyerték a Ranvet Stakest. És ki segítette hozzá a győzelemhez Varga Zoliék lovát?

Maga Chris Waller.

Haggas ugyanis egész reggel gyötrődött, hogy vajon megfelelő lesz-e a talaj, de személyesen Winx trénere nyugtatta meg, hogy indítsa bátran Pride Of Dubai fiát. Ahogy mondani szokták: a többi már történelem.

"Nagyszerű éve volt 2021-ben, de tavaly nem volt egészen önmaga. Viszont kiválóan jó telelt át és igazán nagyon elégedett voltam vele." – mondta Haggas.

Az európai győzelem miatt máris az év összecsapásának nézünk elébe, hiszen a jövő hónapban lefutásra kerülő Queen Elizabeth Stakesben Ausztrália jelen uralkodója ellen futhat a Haggas idomítás.

Hogy ki ellen? Picit később kiderül.

A nyeregben azt a Ryan Moore-t láthattuk, aki egy órával később az ausztrál álomfutamban, a Golden Slipperben sem talált legyőzőre.

Utóbbi sikere igazán emlékezetesre sikerült, hiszen ez volt utánozhatatlan pályafutása 170. Gr1-es győzelme.  A brit szupersztár ezzel a két győzelemmel 3,38 millió ausztrál dollárt keresett lovaival bő egy óra alatt.

Ausztráliában 5% a zsoké-jutalék. Mindenki kiszámolhatja, hogy Ryan világklasszis teljesítményét hogyan váltotta pénzre, azaz mekkora összeg realizálódott a bankszámláján. De talán nála is boldogabb lehetett az imént már említett Chris Waller, aki évekig volt a világ legirigyeltebb trénere, de még sosem nyert Golden Slippert.  A Grand Slam másik három lábát, Cox Plate-et négyszer, Caulfield kupát kétszer, Melbourne kupát egyszer nyerték lovai, de az Arany Papucs még nem jött össze.

Eddig.

Most Shinzo (Snitzel) megadta számára az első kupáját, a világ legdrágább csikófutamában. Megvan tehát a Grand Slam.

"Ő egy nagyon jó csikó és én nagyra értékelem, hogy a tulajdonosok rám bízták, nem csak őt persze, hanem sok más jó és értékes lovat. Nekik is eredményekre van szükségük, azért választottak engem, hogy megpróbáljak nyerni egy Golden Slippert és most ez magadatott nekünk." – mondta a könnyeit nyelve Waller.

A szép jubileumhoz érkezett Moore, a tőle megszokott szerénységgel értékelt: „Szerencsénk volt, hogy jó sorsolást kaptunk, végig tudtuk követni Cylindert, és minden gyönyörűen alakult számunkra. Tényleg minden összejött. Biztos vagyok benne, hogy még jobb lesz majd, amikor növelik számára a távot.”

Hát azért ezt a lovaglását is egyetemeken kellene tanítani, pedig J-Mac ült a legyőzöttön. Ryannak is megvan már a Grand Slamből három. Csak a Caulfiled Cup hiányzik.

Rosehill Gardens szépszámú közönsége közelről láthatta Ausztrália (és a Godolphin történetének) legjobb lovát, az immár kilencszeres Gr1-es bajnok, Anamoe-t (Street Boss), akit annak ellenére James McDonald lovagolt és vezetett győzelemre a George Ryder Stakesben, hogy elvileg erről a versenynapról is el volt tiltva. Fellebbezése után hatról négy meetingre csökkentették a büntetését, így immár együtt mosolyoghattak a győzelmi tablókról. Azonban a mosoly meglehetősen keserédes, mert szerdától – gondatlan lovaglásért - ismét eltiltották öt napra, így a jövő heti (Gr1-es) Tancred Stakesben sem láthatjuk. Rájár a rúd a világ legjobb zsokéjára.

A Godolphinra viszont nagyon ráfért ez a győzelem, mert meglehetősen peches napot zártak. A másik öt, általunk említett futamban három második és egy harmadik helyezést szereztek.

Tudom mire gondolnak. Szeretnének Önök egy Gr1-ben harmadik helyezett lovat. Jogos, persze, de a királykékeknél vélhetően mégis bosszankodtak az eredmények láttán.

A négymillió dolláros futamban jöhet a Dubai Honour – Anamoe találkozó.

Bő 900 kilométerrel odébb, Melbourne-ben leszerepeltek a favoritok, az ötmillió dolláros All-Star Mile-ban, mert a győzelmet a kevésbé favorizált új-zélandi tenyésztés, Mr Brightside (Bullbars) nyerte.

ausztral_eredmenyek.png

Ha még előbb olvasnák: Ma 9:40-kor Hong Kong Derby a szombati hősökkel, többek között Ryan Moore-ral.

 Nyitókép: @tajraasi Twitter

süti beállítások módosítása