Célegyenesben a Derby

A Kentucky Derby egyik főpróbája a másik után – ez következik holnap, majd jövő héten is.

arkansas_derby.jpg

Nemrégiben már meséltünk Önöknek néhány fiatal reménységről, akik idén jó eséllyel ott lesznek Churchill Downs-ban május első szombatján. Ott a legfontosabb információkat is összeszedtük a Kentucky Derby-ről, valamint az odavezető útról és Isten ments, hogy a következő hónapban minden amerikai tematikájú cikknél ismételgessük magunkat. Azoknak azonban, akik lemaradtak róla – mit kell tudni a Kentucky Derby-ről?

Május 5.: Kentucky Oaks (Kancadíj)

Május 6.: Kentucky Derby

Churchill Downsban a legjobb háromévesek 2000 méteren (illetve a kancák 1800 méteren) vetélkednek a rózsakoszorúért, és nem mellesleg az amerikai lóversenyzés legnagyobb presztízsű trófeájáért.

Na de mi alapján dől el, ki léphet pályára?

A Kentucky Derby-re, valamint az Oaks-ra is pontrendszer alapján lehet bekerülni. Már szeptembertől kezdetét veszi az „út a Kentucky Derby-re” (Road tot he Kentucky Derby, a széria hivatalos neve), ahol egy sor kiválasztott versenyen az első öt helyezettet jutalmazzák.

A pontozás viszonylag magától értetődően felépített: a futam minél színvonalasabb, és minél közelebb van időben a Derby-hez, annál több pontot osztanak ki rajta. Egy induló pedig, minél előrébb végez, annál többet kaparint meg belőle. A Derby-n a legjobb húsz ló indulhat – ha közülük valaki valamilyen oknál fogva nem él a lehetőséggel, akkor a 21. helyezett léphet elő, utána a 22. és így tovább…

rttkd.jpg

Nyolc futam van, ami különösen kiemelkedik a sorból. Ezek a Kentucky Derby legfőbb felkészítői, ahol a győztesnek 100 pont üti a markát. Ez így viszonyítási pont nélkül ugyan nem mond sokat, de annyit elárulunk: egy aranyérem ezek valamelyikében biztosan helyet jelent a top 20-ban, de valószínűleg a top 10-ben is.

Mennyire reális értékmérője a lovaknak, hol állnak a pontozásban?

Jogosan vetődhet fel a gondolat, hogy a legtöbb ponttal büszkélkedő ló a favorit, a helyzet azonban nem ilyen egyszerű.

Egyrészt folyamatosan növekszik a táv, így az 1400-1600 méteres csikófutamokon elért jó eredmények a 2000 méteren valójában majdhogynem értéktelenek. Na de épp ezért dobnak különösen sokat a latba az utolsó felkészítők, amiknek nyertesei egytől egyig favoritként érkeznek Kentuckyba.

Másrészt viszont, és ez továbbra is megoldatlan probléma, a különböző régiók legjobbjai a Kentucky Derby-ig nem találkoznak egymással, így semmi garancia nincs rá, hogy valóban az ország legjobb húsz háromévese csap össze. Például simán lehet, hogy az Arkansas Derby harmadik helyezettje jobb a Santa Anita Derby győztesénél, de ha nem gyűjtött elég pontot, maximum később tudhatjuk ezt meg.

forte_the_foy_3.jpg

Most, hogy megvolt az elméleti alapozás – mi várható ezen a hétvégén?

Két kiemelt felkészítő, ráadásul a legmegbecsültebb fajtából. Két állam Derby-je, egyaránt 1800 méteren, egyaránt összesen 100-40-30-20-10 pontért.

Magyar idő szerint vasárnap hajnali 0:40-kor Gulfstream Parkban rajtol el a Florida Derby. A futam top esélyese a sikert sikerre halmozó Forte (a képen), akiről már a reménységek között is hosszasan beszámoltunk. A 2022-es Év Kétévese idén már behúzta a Fountain of Youth fődíját – ha itt is bizonyít, jogosan várhatja favoritként a fő attrakciót májusban.

1:50-kor pedig az Arkansas Derby következik Oaklawn Parkban, ahol ellenben lehetetlen egyetlen lovat megnevezni. Reincarnate, Red Route One, Rocket Can és Angel Of Empire szorzója is öt alatt áll a fogadótáblán, így papíron az ő csatájukra lehet számítani – más kérdés, mit láthatunk majd homokon.

A tét egyik versenyen sem kisebb, mint a Kentucky Derby-szereplés. Így Önöknek is bátran ajánljuk, ha még nem alszanak mélyen, vessenek egy pillantást az Egyesült Államokra!

Képek: Hot Springs, Arkansas, Kentucky Derby, America's Best Racing

süti beállítások módosítása