Öt ország lovai a 44. Turf-gálán

Következik régiónk legnagyobb lóversenyünnepe, a hagyományos Turf-gála.

tg_44.jpg

A nyolc vasárnapi, pozsonyi futamba 87 lovat adtak indulónak a trénerek. Ahogyan megszokhattuk, leginkább a hazaiak, no meg a csehek. Utóbbiak minden összecsapásban minimum négy lóval képviseltetik magukat, így idén is komoly erődemonstrációjukra számítunk. Mellettünk a lengyelek és az osztrákok érdekeltek még 1-1 aspiránssal.

Tőlünk három lovat neveztek, így nézzük a magyar indulókat.

Csontos Pál idomítottja, Respectation a hároméves kancák 1800 méteres erőfelmérőjében, a 31. Cena Arvyban (10.000 eur) 13 riválisával néz majd farkasszemet 14:30-kor. Mivel itt is jelentős létszámban (hat telivérrel) képviseltetik magukat a csehek, nem lesz könnyű dolga a Hazafi Díj másodikjának. A krónikát fellapozva örömmel konstatálhatjuk, hogy 2019-ben Golden Sea megnyerte ezt a kiírást. A törölt lovak között láthatjuk Klára nevét. Megkeresésünkre Gajdos Zsolt elmondta, hogy egy cseh vagy német 2000 méteres versenyben láthatjuk legközelebb.

A Turf-gála számunkra legkedvesebb versenyében, a  39. Cena Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium Díjában) (17.000 Eur, 16:10-kor) a magyar tenyésztésű (és a ZL Photos képén látható) Surprise of Easter képviseli színeinket. Az elmúlt 15 évben ugyan ötször is tudott magyar telivér győzni (sőt a kilencvenes években Ryan’s Gift háromszor is), az 1200 méteres, a pálya specifikumából adódó egészen különleges futamban, de picit árnyalja a képet, ha azt is hozzátesszük, hogy 2014 (Alfkona) óta nem játszották a magyar himnuszt e sprintertalálkozó után.  Reméljük, most fogják, hiszen Kovács Sanyi többször is győzött már itt és bízunk benne, hogy a championzsokénak, ifj. Kozma Istvánnak kellőképp át tudja adni a nyerő taktika receptjét. Más kérdés, mire megy az Év Lovának testvére a nemzetközi (hat-hat cseh és szlovák, valamint egy lengyel összetételű) mezőnyben, mert mondanunk sem kell, a Káposztásmegyeri Díj forma (75.5) ide vélhetően kevés lesz. Itt olyan nagy a futtatási kedv, hogy Vain Hope tartalékként vár belépésre, míg a champion tréner, Marian Stangel négy lovát is indulónak jelölte.

Adoinis viszont a 39. Veľká cena Slovenska-ban (2400 méter, 27.000 Eur, 16:45-kor) csak (!) nyolc - igaz, nem akármilyen - ellenféllel kényszerül szembenézni. Maronka Gábor folyamatosan növelte számára a távot, hiszen egy 1900 méteres nyeretlen után, legutóbb már 2200 méterre futott, amikor is harmadikként ért célba a Bábolnai Díjban. Rahim Etemovic lovát Petr Foret fogja lovagolni. Ezt a futamot 2014-ben nyertük meg utoljára Kardív révén.

Egyéb érdekességek

A 39. Cene Scottish Rifla-ban láthatjuk a címvédőt,az immár 11 éves és ebben a futamban nem kevesebb, mint 7. alkalommal induló Ideal Approachot, akinek legnagyobb ellenfele a tavalyi esztendő csillaga, Shabana vagy az idén még veretlen Zariyankka lehet. 

Ideal Approach hét futása valószínűleg világcsúcs és egyben trénere munkájának legnagyobb elismerése, aki egészségben máig talpon tudja tartani.

Az imént már említett Szlovákia Nagydíjában jöhet a háromszoros klasszikus-nyerő Gasparini revansa, a legutóbb őt legyőző Orry ellenében. A sprinterfutamban a lengyel lovon, Boy Charltonon egy igazi klasszis zsoké, a több, mint 40 Group (közte 6 Gr1-es) győzelmet jegyző William Mongil fog majd kuporogni.

Orry Gasparini előtt a Májusi Nagydíjban. Vajh Línek ismét meg tudja tréfálni a háromszoros klasszikus nyerőt?

Garantáljuk, hogy a versenynapon nem csak a galoppsport szerelmesei fognak jól szórakozni, hiszen rengeteg kísérőprogram vár kicsikre és nagyokra egyaránt. Várunk mindenkit szeretettel Pozsonyligetfaluba. Akik nem tudnak jönni azok figyeljék a Racing Portal facebook oldalát mert jónéhány élő bejelentkezéssel jelentkezünk a helyszínről.

Hajrá magyarok!

A startlistákat itt találják.

Képek: Juhász Zsóka/Treattelling, ZL Photos, Zavodisko

süti beállítások módosítása