Magyar módi: nem fér be a világbajnoki csapatba a friss Európa-bajnok

A sportal.hu is foglalkozik a legújabb öttusa botránnyal...

fy6vyzxwcaa9hz1.jpg

Röviden a történet: Erdős Rita a hétvégén megvédte egyéni Európa-bajnoki címét a juniorok versenyében (mellesleg tavaly a világbajnokságon, mindössze hat ponttal lemaradva, ezüstérmes lett), a szakmai bizottság mégsem javasolja őt egyéniben kivinni a Litvániában megrendezésre kerülő korosztályos vb-re.

A Sportál Mizsér Attila olimpiai és világbajnok, jelenleg a szövetség főtitkárától kért magyarázatot a történtekre.

Az nyilvánvaló balszerencse, hogy Rita egy buta sérülés miatt nem tudott megfelelően teljesíteni” – mondja 1985 egyéni vb-aranyérmese, utalva arra, hogy a sportoló még március elején véletlenül belerúgott egy vaskapuba, olyan szerencsétlenül, hogy két hónapot ki kellett hagynia. Arra is van magyarázata, hogy ha nem voltak megfelelő eredményei, akkor hogy lehetett ott mégis az isztambuli kontinensversenyen.

„Ha pusztán a válogatási elveket néztük volna, az Eb-re sem utazhat. Azonban Dobronyi Dorina és edzője, Geleta Balázs nagyon sportszerűen lemondtak a javára.”

Felvetődik a kérdés, tényleg jó-e például, az amerikai atlétikai válogatókról megismert szigor (akármi történik, az első három helyezett indul a világbajnokságon) alkalmazása a magyar öttusában. Másképp: normális-e, hogy a nyilvánvalóan legjobb versenyzőnk itthon marad?

„Még egyszer mondom: minden a válogatási elveknek – amiket egyébként még az én munkába állásom előtt fektettek le – megfelelően történik, de ez az ügy is rámutat a honi öttusázás működési gyengeségeire. Egyébként az nem stimmel, hogy Rita nem utazhat a világbajnokságra, csak egyéniben nem indulhat...”

Rita edzője, Burcsa Szabolcs egyértelművé teszi, hogy a litvániai vb-szereplésről lemondanak, amennyiben csak a szerinte szakmailag értéktelen váltóban indulhatna Rita. Viszont van javaslata, hogy mit kellene tenni.

„Szerintem a magyar öttusázásnak az az érdeke, hogy a legjobbak képviseljék a világbajnokságon. Rita pedig a legjobb, ez egyértelmű, ráadásul neki ez az utolsó idénye a juniorok között. Ezzel szemben ott van a nagyon fiatal Tóth Dorka, akinek még két éve van ebben a korosztályban, s az Eb-n is látszott, hogy hiába ügyes tényleg, ez a mezőny még túl erős neki, 32 indulóból csak kettőt tudott megelőzni” – hangoztatja, ugyanakkor a szövetség illetékes testülete hat tartózkodással (!) lesöpörte ezt az érvet. Az edző szerint azért, mert félnek Tóth Dorka apjától.

„Annak az embernek üldözési mániája van, írt már vagy kétszáz levelet a szövetségnek, mindenkit megfélemlít. Engem például már feljelentett csalás, hűtlen kezelés, magánokirat-hamisítás és fenyegetés miatt is, de ezek mind légből kapott ügyek voltak, érdemben egyikkel sem foglalkoztak a hatóságok.”

Összefoglalva a helyzetet, jelenleg ez a dolgok állása:
- a szakmai bizottság a négy egyéni indulónak a Dulai Kinga, Tóth Dorka, Gyugyi Laura, Dobronyi Dorina kvartettet javasolja.
-  Burcsa Szabolcs kérésére Simicskó István, a szövetség elnöke még e héten beszélt az ügyről Erdős Rita klubjának vezetőivel.
- A sorsdöntő elnökségi ülésig ugyan még jó pár nap hátravan, de az eddigi gyakorlat szerint a szakmai bizottság javaslatait csont nélkül át szokta engedni.

Magunk ebben az ügyben nem tudunk egyértelműen állást foglalni, de

abban mindenképp egyet kell értenünk Burcsa Szabolccsal: a magyar öttusázás érdeke az lenne, hogy a lehető legerősebb négyes képviselje az országot a világbajnokságon.

A teljes cikk itt olvasható. A szerző engedélyével közöltünk belőle részleteket!

Forrás: sportal.blikk.hu, képek: facebook

süti beállítások módosítása