Szotyori Nagy Ádám

Három hónapot vártunk, hogy megszólaltassuk a Kincsem Kft. új vezetőjét, mert úgy véltük talán munkája több szegmenséről is faggathatjuk, ha már kellőképpen belerázódott a napi teendőibe. 

nyito_dsc_7283.JPG

Racing Portal: Ádám! Köszönjük, hogy időt szakítasz ránk. A régi ismeretség fényében az interjúban tegeződni fogunk. Igaz három hónapja vagy már hivatalodban, de ismételten szeretettel gratulálunk a kinevezésedhez. Nem pusztán azért örülünk, mert a Racing Portal egyik legrégibb követője és nem mellesleg egyik legnagyobb kritikusa vagy, hanem mert te már valóban az anyaméhben is igazi „galoppos csemete” voltál. A négy derbygyőzelemben elévülhetetlen érdemekkel rendelkező édesapádat, Szotyori Nagy Tamást senkinek sem kell bemutatni ezeken a hasábokon, ahogyan számunkra legendás nagybátyádat, Babochay Györgyöt sem, így végre, hosszú idő után egy igazi galoppos vezetője lesz a cégnek. Ahogy a köszöntődben írtam, ilyen pedigrével talán egy vezető sem rendelkezett 196 év alatt. Hogy érzed - majd három hónap elteltével -, ez előny számodra?
Szotyori Nagy Ádám: Először is köszönöm szépen a kedves szavakat. Úgy gondolom, mindenképpen előny. A Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégiai Kft., valamint a Magyar Lóversenyfogadást – szervező Kft. cégek vezetéséhez persze ez nem elég, hogy valaki lovasmúlttal, versenyzői múlttal vagy ilyen pedigrével rendelkezik. Ami előny, hogy olyan közegbe érkeztem, ahol szinte mindenkit ismertem, szinte mindenkivel jó viszonyban voltam és vagyok és sok barátom dolgozik ebben az iparágban. Fontos hangsúlyoznom – és a három hónap ezt bebizonyította - ez kevés lenne ahhoz, hogy az ember ezt a két céget jól elvezesse, így mindenképpen támaszkodom a versenyszférában eltöltött 21 évemre és az ott szerzett tapasztalatokra.

RP: Ha már szóba hoztam Gyuri bácsit és édesapádat, nem szabad kifelejtenem Kristófot, a bátyádat (Magyar Lovasport Szövetség alelnöke – a szerk.) sem. Mindhármuk tanácsait kikéred egy jelentős döntés előtt?
SZNÁ: Abszolút így van. Családban a fontos dolgokat mindig megvitatjuk. Édesapám és nagybátyám tapasztalataira nagyon is támaszkodom, folyamatosan kikérem a véleményüket. A bátyámmal pedig szinte napi kapcsolatban vagyok és a legfőbb teendőket, feladatokat átbeszéljük a stratégiai döntéseim előtt.

RP: Azért valljuk be, ez egy meglehetősen megtisztelő, de egyben hálátlan feladat is. Főleg mostanság – gondolok itt a gazdasági környezetre, amiről mindjárt szót ejtünk - vagy nem így látod?
SZNÁ: Ezt egyáltalán nem nevezném hálátlan feladatnak, mert abszolút megtiszteltetésnek vettem és veszem ennek a fontos pozíciónak a betöltését. Egész eddigi életemet végigkísérte a ló és a lóverseny. A nyolcvanas évek elején gyermekként itt voltam már a galoppon, azaz abszolút átérzem ennek a súlyát és a felelősségét. Jómagam is a futtatói környezetből érkeztem és bár az előző munkámat is élveztem, és nagyon örülök, hogy megbecsültek és mindig lojálisak voltak hozzám, de ezt a másik feladatot is nagyon szívesen vállaltam el.

RP: Mi volt a megbízatás elsőszámú elvárása, hol kell leginkább a tűzoltás, ha egyáltalán volt ilyen szegmens?
SZNÁ: A legfontosabb feladat maga a cég és az iparág üzemeltetése, stabilitásának megteremtése. Amire miniszter úr külön felhívta a figyelmemet, hogy egy európai trendeknek megfelelő lóversenyt szervezzünk, ami folyamatosan fejlődik és próbáljon hasonlítani a nyugat-európaihoz.
Fontos elmondanom, hogy három szakágat működtetünk, ami unikum és abszolút speciális. A tervek szerint a Kincsem Parkba be fognak tagozódni a huszárok és a közeljövőben egy huszár laktanyát fogunk építeni, ez mindenképpen új dolog lesz és fejlődés a jövő szempontjából, de emellett természetesen a meglévő lóverseny infrastruktúrát is fejleszteni fogjuk.

RP: A gazdálkodás kapcsán adódik a kérdés, hogy ebben a háború sújtotta gazdasági környezetben melyik nagyobb kihívás számodra: a pénzügyi stabilitás megteremtése, azaz a felelős gazdálkodás vagy a szakmai feladatok koordinálása?
SZNÁ: Megfordítom a kérdést. Nagyon örülnék, ha csak a szakmával kellene foglalkoznom, de az a rossz hírem, hogy a pénzügyi stabilitással, illetve a cégnek a működésével való munka talán több időmet veszi el, mint a szakmával való törődés. Nehéz helyzetben és időben vettem át a cég vezetését. Ráadásul év közben érkeztem, ami nem könnyíti meg a dolgomat. Most azt gondolom, hogy az idei és a következő évben a pénzügyi stabilitás biztosított, azaz a költségvetésünk tervezhető.

RP: Emellett mi állított eddig a legnehezebb feladat elé?
SZNÁ: Megérkeztem június elsején. Elsőként fel kellett vennem a fonalat, már javában ment a szezon, egy adott üzleti tervvel találkoztam. Nem vagyok ugyan válságmenedzser, nem is szeretem ezt a kifejezést, de a meglévő költségvetés racionalizálása az egyik első és nagyon fontos feladatom. Mit értek ez alatt? Rendben van, hogy mindig a stabilitásról beszélünk, hogy hogyan legyen elég forrás, és hogy mikor fizetünk versenydíjat, mikor küldi a joggyakorló, a tulajdonos, jelen esetben a Honvédelmi Minisztérium a pénzt.
Ami a lényeg, a nap végén mindig oda lyukadunk ki, hogy a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága biztosítja az adófizetők pénzéből a támogatást a működésünkhöz, ezért is fontos szempont, hogy a meglévő forrásokat helyesen költsük el. Kollegáimmal folyamatosan azon dolgozunk bármely divízióról beszélünk, hogy hol lehet költséget megtakarítani a meglévő színvonal megtartása mellett, azaz egy költségracionálási folyamat zajlik most a cégnél.

RP: Gondolom továbbra is kiemelt stratégiai partnerként számítasz a Szerencsejáték Zrt.-re?
SZNÁ: Kiemelt stratégiai partnerünk a Szerencsejáték Zrt., napi szinten együtt dolgozunk, nem csak a Kincsem+ futam kapcsán. Amit ezzel kapcsolatosan újdonságként elmondhatok, hogy ezt az együttműködést sokkal szorosabbra fűzzük a két cég között, mint az az elmúlt években volt. Számomra jelzésértékű, hogy a Magyar Derby-n megjelent a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgató asszonya, Mager Andrea. Ez hatalmas megtiszteltetés volt az egész magyar lóversenyzés számára.

RP: Érkezésed után máris komoly, szemmel látható változások láthatóak a galopp versenyüzemben. Négyévszakos futófelület és a winners circle talajának megújítása, célpatkó átfestése, alagi trénigpálya locsolásának a fejlesztése, árcsökkentés a büfében, de mindennél fontosabb, hogy a sportág legfontosabb szereplőinek, a futtatóknak a terheit igyekszel csökkenteni. Azonban az is látszik, hogy Balogh Leventén kívül, igazán tőkeerős futtató évek óta nem érkezett a sportágba. Gondolom nem lehet más a cél, csakis az ő számuk növelése…
SZNÁ: Abszolút ez az egyik, ha nem a legfontosabb célom, a futtatási kedv növelése. Nagyon fontos, hogy legyenek szereplők, legyenek tulajdonosok, akik lovakat tenyésztenek, vásárolnak és futtatnak, akár a galoppon, akár az ügetőn, hiszen akkor lehet jó fogadásokat kötni, ha van mezőny. És ha sok, több lovunk van, annak lehet az eredménye egy újabb Overdose szintű versenyló.
Mivel én is futtató voltam, pontosan éreztem, hogy a szomszédos háború és az infláció hatására mennyire megnövekedtek a versenylófuttatás költségei. Ezért szerettem volna ezzel kezdeni, hogy a futtatók, tulajdonosoknak és trénerek terheit csökkentjük. Saját telepeinken jelentősen csökkentettük a bokszköltségeket, valamint a külsősök számára növeltük a szállítási hozzájárulás mértékét. Ez két jelentős tétel volt és egy bátor lépés, ami bejött. Az energiaárak az egekbe szöktek tavaly, de most örömmel jelenthetem be, hogy sikerült előnyösebb megállapodásokat kötni, amelyeket már alá is írtunk a szolgáltatóval.

dsc_7303.JPG

RP: Világosan látszik, hogy hozzávetőleg hét éve futó fesztiválok abból a szempontból nem érték el a céljukat, hogy a nézőszám nem, hogy nem növekedett, hanem folyamatosan csökken. Ez azonban világszerte így van. Kisebb napokon Longchamp-ban például 1000 néző sincs, de nálunk miként lehet becsábítani pár százat legalább?
SZNÁ: Ez ennél sokkal összetettebb kérdés, amivel minden ország küzd szerte a világban. Megváltozott a világ, a versenyeket közvetítik, kitárult a tér mindenki számára, beindult a netes fogadás, az emberek kényelmesebbek és elfoglaltabbak lettek.
Azt látni kell, hogy nálunk az ügető majdnem egész évben megy, a galopp is márciustól november végéig. Ezzel abszolút vezető helyen vagyunk a régióban. Minden hétvége nem kaphat fókuszt, a negyedévenkénti kiemelt rendezvények, magas presztízsű és díjazású futamokkal felépíthetők, amire sokkal több ember kíváncsi, mint egy átlag versenynapra. Derby után júliusi-augusztusi időszakban, tartósan harminc fok felett van a hőmérséklet, az emberek megpróbálnak elmenni nyaralni kisebb-rövidebb időre, ilyenkor kevesebben vannak kinn a pályán ez igaz, de ez világtendencia.
A Kincsem Park minden versenyét magas szakmai színvonalon 4-6 kamerával közvetíti online, minden verseny ingyen visszanézhető. Rendszeresek a Sport Televíziós közvetítések, így szintén érthető a nézők és fogadók egy részének távolmaradása, ők otthonról nézik a versenyeket, amit a bet.lovi.hu forgalma is igazol.

Hogy mit szeretnénk?

Ez az év már biztosan úgy fog lemenni, hogy a tervekben az év elején le lett írva. Hogy jövőre mi lesz, az egyelőre maradjon most még szakmai titok. Mindenképpen cél, hogy minél több néző és minél több fiatal látogasson ki a Kincsem Parkba, akik remélhetőleg a fogadáshoz is kedvet kapnak a későbbiekben. Természetes csak a 18 éven felettiekre gondolok utóbbi tevékenységben.

RP: Nem lehetne nézőcsalogató a nagydíjak tömbösítésének megszüntetése? (pl. Alagi/Millenniumi, Nemzeti/Hazafi, Kanca/Kozma egy napon.) A Kincsem Díj és az Imperiál Díj ugyan 50 évvel ezelőtt is mindig egy napon volt, de nem lehetne ezeket más dátumokra tenni?
SZNÁ: Mint említettem a szezon közben érkeztem, a galopp esetében éves versenykiírásunk van, de az ügetőn is éves kiírása van a nagydíjaknak. Szezon közben jelentős dolgokat változtatni nem szabad, a tervezhetőség és a kiszámíthatóság a legfontosabb.
Erőből nem változtatunk meg dolgokat, de arról lehet beszélgetni és szoktam is a kollégáimmal, hogy mi az, amit meg lehet változtatni. Egy jó szakmai csapat van mögöttem, bízom a munkájukban. A jövő évről már ősszel elindul az érdemi szakmai munka a kollégákkal és lehetséges, hogy változások is lesznek jövőre. Mikor legyenek a futamok? Mikor legyenek a szünetek? Hogy nézzen ki a versenynaptár, vagy bármi más? Abszolút nyitott vagyok a szakmailag megalapozott változásokra, minden jobbitó szándékú javaslatot meghallgatok, sőt örömmel fogadok.

RP: A sportág egyik legnagyobb ünnepe előtt állunk. Legendáinkra emlékezünk szombaton, de egy olasz vélhetően ellopja majd a show-t. Hogyan sikerült a Farewell Tourján lovagló Dettorit Magyarországra hozni és előreláthatólag hányszor láthatjuk majd őt a nyeregben?
SZNÁ: Egy nagyon hosszú folyamat volt, ami sok-sok mozaikdarabkából állt össze, sok kollégám dolgozott rajta. Az angol barátaink is sokat segítettek, hogy az álom valóra váljon és Frankie Budapestre érkezzen. Fontos kiemelnem, hogy nem csak Dettori jön, hanem vele együtt angol lovak is érkeznek majd. Ez azért nagy szó, mert az idősebb kollégák sem emlékeznek hasonlóra, azaz angol tréningből még sosem futott ló a Kincsem Park gyepén. A hazánkba érkező angol csapattal szorosabbra tudtuk fűzni a kapcsolatot, már-már azt mondhatom, hogy baráti kapcsolatba kerültünk velük és rajtuk keresztül, az ő segítségükkel jutottunk el Dettorihoz, aki most szabadúszó, mert 37 év után szakított a menedzserével. Nem tudom megmondani, hogy ez nekünk jó vagy rossz, de úgy érzem, hogy előbbi, mert közvetlenül vele tartottuk a kapcsolatot az utolsó hetekben. Nem mondhatom, hogy hosszú tárgyalási folyamat előzte meg a megállapodást, viszonylag gyorsan sikerült vele megegyezni, azaz elfogadta a meghívásunkat, megbeszéltük a feltételeket és jön. Előreláthatólag hat futamban fog lovagolni. A Kincsem és Imperiál Díjban angol lovakat, míg a másik négyben magyar tréningben álló telivéreket (Kovács Mihály Emlékverseny, Szabó József Emlékverseny, Overdose Díj, Blaskovich Ernő Emlékverseny). Fontos információ még, hogy 56 kilót tud lovagolni a hétvégén.

dettori_lovaglasai.png

RP: Ki „kaphatta meg” lovára az olasz világsztárt a magyar trénerek közül? Talán, aki gyorsabb volt?
SZNÁ: Nem, nem a gyorsaság döntött! Mivel Lanfranco Dettorit a Honvédelmi Minisztérium segítségével „hozzuk ide” és ennek minden költségét mi vállaljuk, azaz a magyar tulajdonosoknak egy fillérébe sem kerül a világsztár. Azt gondolom ez egy újabb komoly gesztus a Kincsem Park részéről a tulajdonosok felé. Hogy milyen lóra ül, az a Kincsem Nemzeti Kft. és jómagam döntése volt.

RP: Az egész világ galoppsportját beszennyezi a sok-sok doppingügy. Milyen hatékony fellépést tervezel ez ellen, még ha – nem feledhető - a szabályozás idehaza az LFB kezében van elsősorban?
SZNÁ: A Kincsem Park évek óta komoly figyelmet szentel a dopping elleni küzdelemnek. Kiemelten kezeljük a kérdést, a sport jó hírneve és hitelességének megőrzése érdekében. Az évi több, mint száz dopping vizsgálat egy komoly szám, ami jelentős anyagi megterhelés jelent, erre a forrásokat minden körülmények között biztosítani kell és biztosítani fogom.
A galopp esetén a GVSZ (galopp verseny szabályzat) és az Általános Határozat mindenre választ ad, és valóban az LFB és a VI kezében sok minden eszköz van, többek között a versenyek felügyelete és a szabályok betartatása. Mindenkinek közös érdeke, hogy jól menjen minden. Amit tudni kell, hogy minden költség (dopping dobozok vásárlása, vér, vizelet vizsgálata, a doppingvizsgálaton részt vevő szakemberek, a VI tiszteletdíja) a versenyszervezőt terheli. Ez persze nem panasz, de mutatja, hogy mennyire elkötelezettek vagyunk a tiszta sport irányába. A dopping elleni harc komoly anyagi feladat, de ki van tűzve a zászlómra, hogy a versenyek tisztasága érdekében a lehető legtöbb forrást kell biztosítanom, hogy minél több doppingvizsgálatot végezzünk el és nem csak a nagyobb, kiemelt futamokban, de tréningben is, mint ezt tettük korábban is.

RP: Az LFB vezetését többször is láttuk már kinn a pályán beiktatásod óta. Velük, a tenyésztő szervezetekkel és az ügetőszakmával megfelelőnek ítéled a kapcsolatot, azaz zökkenőmentes volt az átállás?
SZNÁ: Az, hogy a felügyelő szervünk kint van a versenynapon, az számomra nem meglepő. Az átállás abszolút zökkenőmentes volt, a bemutatkozás mindkét tenyésztőegyesülettel és az LFB-vel már az első héten megtörtént. Napi a kapcsolatban vagyunk és szimbiózisban dolgozunk együtt Dr. Schweickhardt Márta elnökasszonnyal.

RP: Sok-sok kérdésünk lenne még, de ezt az időt is köszönjük, amit most ránk szántál. A végére egy könnyed kérdés. Mi van most az edzői pályáddal, azaz a díjugratásban versenyző tanítványaiddal?
SZNÁ: Díjugrató edző vagyok és az is leszek, de az világos volt számomra, hogy ezzel a pozícióval a szabadidőm jelentősen lecsökkent, így a versenyzői és edzői karrieremet, nem mondom, hogy befejeztem, de mindenképpen szüneteltetem. Mivel a díjugratósportban is általában hétvégén vannak a versenyek, nem összeegyeztethető ezzel a mostani pozíciómmal. A tanítványaimmal abszolút barátságban, de elválltunk. Ők más edzőkkel dolgoznak tovább. Egy lovam van, amit a menyasszonyommal közösen lovagolunk, ami nálam most ad-hoc jelleggel megy. Általában heti egyszer vagy kétszer, ha kijutok hozzá, akkor felülök rá. Ebből áll most a díjugrató versenyzői és edzői pályafutásom. Fájó szívvel mondom, de egyszerűen a mostani időbeosztás miatt, ebből most nem jut több.

RP: Nagyon szépen köszönjük, hogy rendelkezésre álltál.
SZNÁ: Én köszönöm a lehetőséget.

A hétvégi esemény facebook felülete: https://www.facebook.com/events/280898134561876

image001.jpg

Szotyori Nagy Ádám - Sereg András - 2023/08/25. Képek: Juhász Zsóka/Treattelling

süti beállítások módosítása