Ír dupla

A hétvégén két nap és két pályán összesen hat királykategóriás futam rajtol el Írországban.

leopardstown.JPG

Rendszeres olvasóink bizonyára tudják, mit jelent Európában a Group 1 besorolás. A legfelső szint. Minden futam, ami megkapja, kiemelt jelentőséggel bír. Nos holnap és holnapután Írország nem kevesebb, mint hatot sorakoztat fel két legnagyobb pályáján.

A szombati nap Leopardstowné, ahol a fő attrakciót magyar idő szerint 16:20-kor az Irish Champion Stakes adja majd. Brit névrokonához hasonlóan ez is a bajnokok egyik legfőbb erőmérője: 2000 méteren a háromévesek a legjobb idősebb lovakkal csatáznak, méghozzá olyan patinás mezőnyben, hogy a szezon végén visszatekintve nem egyszer ezt kiáltották ki a szakmaiak és a nézők az év versenyének. (Fontos megjegyzés, hogy ez nem egy létező díj, mint az "Év Lova" és a formacsúcs, kizárólag közbeszéd a vélemények alapján. Ugyanakkor nem véletlenül "ítélik" neki az emberek.)

A hagyományhoz mérten az idei startlista sem okoz csalódást. A legjobb esélyt a franciák csodalova, Ace Impact képviseli, aki ugyan ír tenyésztésű, de versenyen most először szerepel a szárazföldön kívül. Rouget mester üdvöskéje öt futásból eddig hibátlan mérleggel büszkélkedhet, köztük az idei Prix du Jockey Club (Francia Derby) aranyérmével, ugyanakkor az is biztos, hogy ilyen erős ellenfelekkel még nem találkozott.

A kihívók listájának élén az Epsom és Ír Derby-győztes Auguste Rodin, valamint King of Steel, aki Epsom Derbyn és King George VI And Queen Elizabeth Stakes-en is dobogóra állhatott - utóbbi a holnapihoz hasonlóan a szezon legpatinásabb évjárat-találkozói közé tartozik. A lovak félmondatos bemutatását még sokáig folytathatnánk, annyi érdemes aspiráns van; valóban bajnokokhoz méltó lesz az idei Irish Champion Stakes is.

ir_alomhetvege.png

Máris ugrunk vasárnapra Curragh-ba, ahol a négy Gr1 közül is kiemelkedik a koronaékszer, az Irish St. Leger. A Hármas Korona utolsó ágában a brit kiadással ellentétben itt idősebb lovak is starthoz állnak a derby-évjárattal szemben, a 2800 méteres táv végére pedig csak a legkitartóbb telivérek maradnak versenyben.

Korona-triplázás idén már nincs kilátásban, helyette viszont a rutinos maratonisták brutális küzdelmére számíthatunk. Az osztaléklista tetején Emily Dickinson, aki évek óta folyamatosan tagja a hosszútáv élmezőnyének, első topsikere azonban még várat magára. Vele szemben Hamish győzelmi szériából érkezik, azonban kisebb besorolású versenyekről. A címvédő Kyprios tavaly mindent megnyert, amit meg lehetett, idén viszont most fut először. Hogy a fiatalokról se feledkezzünk meg, közülük Adelaide River áll a legjobban, két Gr1-ezüst után lép pályára.

Ők négyen teszik ki a főszereplők gárdáját, már papíron. Hogy a gyakorlatban mi fog történni, az kiderül vasárnap délután, ahogy további három versenyben is. Ne hagyják ki!

Kép: Leopardstown Racecourse

süti beállítások módosítása