Visszatérés

No, nem a kék lagúnába, hanem az ötödik kontinensre.

ab.jpg

Az európai lóversenyszezon végéhez közeledve egyre többet pillantunk Ázsia és Ausztrália irányába. Nem feledve természetesen, hogy még előttünk az Arc-hétvége, a Bajnokok Napja, valamint a Telivér VB, mégis az elkövetkezendő hónapokban leginkább az említett földrészek fogják kielégíteni a galopprajongók minden igényét.

Szombaton két királykategóriás futam kért figyelmet Ausztráliában. Elsőként Sydneyben (Rosehill Gardens) az a Golden Rose (Gr1, 1400 méter, 1 millió AUD), amely hetek óta foglalkoztatta a zsurnalisztákat. Mi is megírtuk facebook csoportunkban, hogy a hónap elején megsérült (de a jövő héten a versenyzéshez is visszatérő) James McDonald-ot, Ryan Moore helyettesítette a Coolmore csillag, Shinzo nyergében. Ahogy a videóban is láthatják a Snitzel ivadék elég nagyot „botlott”, mert a célegyenesbe utolsónak fordulva nem sok esélye maradt a felzárkózásra. Ryan persze megpróbált mindent, de még teret is vesztve, a győzelemre nem maradt esély. 

Hogy mégis kit koronáztak bajnokká a háromévesek futamában?  A szintén búcsúturnén lévő Magic Moreirát, aki nevéhez illő varázslatot mutatott be Militarize nyergében, simítva ki ezzel Chris Waller ráncait is, hiszen Shinzo mellett a győztes Dundeel ivadékot is ő trenírozza. Egészen káprázatos, igazi „auszi” futam volt utolsó pillanatban kibontakozó drámai szállal. Érdemes megnézni fentebb a videót, hol volt 200-al a vége előtt még a későbbi győztes? Az utolsó hatszázon 33:61-et repesztett Militarize, ami a leggyorsabb szekciós idő a verseny történetében. A páros harmadik közös Gr1-es sikerét ünnepelhette, a Sires’ (1400 m) és Champagne  (1600 m) után. Jöhet a Caulfield Guineas október 14-én.

Moreaira egy Zseni!

do.png

És Damien Oliver is. Kár hogy tőle is búcsúznunk kell hamarosan, de utolsó évében újabb trófeát, 129. Gr1-est tett a zsákba, az Underwood Stakes-ét (Caulfield, Gr1, 1800 m, 3é+).  A Waterhouse-Bott idomítás, Alligator Blood (All Too Hard) címvédése elképesztő boldogsággal töltötte el a First Ladyt, aki Dettorihoz hasonlatosan még a kamerát is megcsókolta. Talán legjobb idomítottjuk, a hatodik Gr1-es trófeáját szerezte számukra.

Ausztráliához kapcsolódó hír, hogy Macca ugyan visszatér, de lova, Giga Kick megsérült, így kiiratkozott a 20 millió dolláros Everest futamából, amit 2023. október 14-én futnak. 

Az ausztrál csoda folytatódik: jövő szombaton nem kevesebb, mint három pályán négy Gr1-es rivalizálást láthatunk majd.

Nyitókép: @RacingVictoria Twitter 

süti beállítások módosítása