Girl power Ausztráliában

Az ötödik kontinensen nincs leállás. Senkit sem izgat az Arc-weekend, hiszen náluk is sorra futják a legmagasabb szintű versenyeket.

just_wine.jpg

Pénteken Moonee Valley esti versenynapot rendezett, ahol két pályacsúcs is megdőlt.  Előbb Amelia's Jewel (Siyouni) repesztett 1:34.37-es pályarekordot mérföldön (Gr2), majd a Gr1-es Moir Stakes-ben csatlakozott hozzá Imperatriz. I Am Invincible ötéves lánya, tényleg puskagolyóként lőtt ki a végjátékban és 1000 méter után 56:47-nél állt meg az óra. Káprázatos idő. Chautauqua visszavonulása óta nem láttunk ehhez fogható sprint(er)teljesítményt.

"Egyszerűen csodálatos érzést ad, amikor elengedem őt." – mondta zsokéja, Opie Bosson.

"Annyira boldog itt, hogy nem látom értelmét annak, hogy Sydney-be utazzak vele" – mondta az idomár, Mark Walker arra a kérdésre válaszolva, hogy indul-e a három itteni futása után is veretlen - és nem mellesleg hatszoros Gr1-nyerő - kancával a 20 millió dolláros Everestben (október 14-én).

Klónozni kellene az ilyen gondolkodású trénert!

Imperatriz legközelebb október 28-án a Manikato Stakest, november 11-én pedig a Champions Sprintet veszi célba.

Másnap Sydney-ben is megdőlt egy rekord. A Firts Lady,  Gai Waterhouse 11. alkalommal nyerte meg a Flight Stakest (Gr1, 1600 méter, 3 éves kancák). Tropical Squall (Prized Icon) a bajnok, akinek győzelmében természetesen Adrian Bott is komoly szerepet játszott. 

Parázs izgalmakat hozott az Epsom Handicap (Gr1, 1600 méter, 3é+) hiszen csak orrhossz döntött a két Waller idomítás, Rediener (Redoute's Choice) és Kovalioca között, előbbi javára. Kathy ezzel megfosztotta Magic Moreirát egy születésnapi győzelemtől.

A mesternek ez volt a 152., a zsokéhölgynek, Kathy O'Hara-nak pedig a harmadik Gr1-es kupája.

Hasonlóan izgalmas végjátékot hozott a Metropolitan Handicap (Gr1, 2400 méter) befutója, ahol aztán bekövetkezett a totális Girl Power. Az egész világsajtót futótűzként járta be az a kép, amikor is az előző futamot nyerő O’Hara még a nyeregben gratulál Rachel Kingnek, aki ezt a versenyt nyerte Just Fine (Sea The Stars) nyergében. 

Így esett meg az, hogy a szombati napon a három királykategóriás futamból kettőt hölgyzsokék nyertek. Igaz ez elmondható a trénerekről is, mert a korábban Európában, II. Erzsébet majd III. Károly király színeiben versenyző Just Fine-t is a Waterhouse-Bott duó idomítja.

girls.JPG

Holnap egész nap, a születésnapos Kállai Pálra fogunk emlékezni, míg kedden az Arc beszámolónkat olvashatják.

Képek: @racing_nsw X

süti beállítások módosítása