Pletcher Amerika királya

Három földrészen várt ránk Group 1-es versenyek sora a hétvégén.

candied1.jpg

Ausztrália:

Romantic Warrior csak negyedik 2023 egyik legjobban várt futamában, a Turnbull Stakesben (Gr1, 2000 méter, gyep), ennek ellenére James McDonald nem vesztette el hitét benne és elmondása szerint a Cox Plate-ben sokkal jobban fog szerepelni Hongkong büszkesége. Ezt a versenyt Flemingtonban rendezték, azt pedig Moonee Valley-ben futják majd.

"Nagyon jól ment. Friss volt. Remek volt a kondíciója, így rendkívül jól teljesített, hogy ezzel a súlybüntetéssel (59 kg) a negyedik helyen végzett. Úgy gondolom, hogy a Cox Plate sokkal jobban fekszik majd neki."

„Nem mondhatom, hogy boldog vagyok, de nem vagyok csalódott sem. James azt mondta, ne essek pánikba” – mondta a tréner, Shum. „Az utolsó 100 méteren elfáradt. Még nem 100 százalékosan fitt, de ezzel a versennyel bekerül a Cox Plate-be, amely mindig is a célja volt.”

Gold Trip (Outstrip) olyan ellenálhatatlan volt, hogy nem csak a győzelme, hanem a látott forma és kondíció is bizakodással töltheti el Ciaron Maher & David Eustace csapatát a Melbourne Cup címvédését illetően.

Európa:

Mivel holnap Frankie Dettoriról fogunk egy cikket közölni, így Inspiral nyergében aratott 500. newmarketi győzelméről is ott szólunk majd.

Amerika:

Pénteken és szombaton kilenc Grade 1-es futamot rendeztek három államban (és még vasárnapra, azaz ma hajnalra is maradt három ezekből).

Keenelandben Todd Pletcher idomítottjai taroltak.

Még pénteken - a nyitóképen látható -  Candied (Candy Ride) nyerte a kétéves kancák nagydíját, az Alcibiades Stakest (1700 méter, homok), majd másnap Locked (Gun Runner) ért célba elsőként a Breeders' Futurity-ban (1700 méter, csak kétévesek, homok). Harmadik győzelme azonban meglehetősen fájó volt számunkra.  A mérföldes Coolmore Turf Mileban (3é+, gyepen) Up To The Mark (Not This Time) orrhosszal verte a Charlie Appleby idomítottját, Master Of The Seas-t. Az év egyik legfeledhetetlenebb versenye volt.

"Ez egy csodálatos nap. Két Grade 1-es fokozatú versenyt nyerni ugyanazon a napon nem könnyű" - mondta Jose Ortiz. "Hálás vagyok a tulajdonosoknak a lehetőségekért és persze Toddnak, hogy lovagolhattam a lovait."

"Egy jó ló verte meg" - mondta Appleby.  A Godolphin üdvöskéjét „hazaviszik” Angliába és később döntenek afelől, hogy visszatérnek-e vele a Telivér Világbajnokságra.

Az idősebb kancák futamában, a First Lady Stakesben (1600 méter, gyepen) Gina Romantica győzött. Az ő papája az az Into Mischief, aki a kilenc általunk vizsgált futam egyetlen duplázó apaménje.

Ez is hatalmas verseny volt a négyszeres Gr1-es bajnok In Italian-nel.

Aqueduct (avagy mostani hivatalos nevén Belmont At The Big A)

Itt sem jött össze az európai (Appleby) győzelem. A Joe Hirsch Turf Classicban (2400 méter, 3é+, gyep) ráadásul Rebel's Romance csak negyedik három amerikai idomítás és persze a győztes War Like Goddes (English Channel) mögött. Őt a New Yorkban duplázó Mott-Alvarado páros vezetett győzelemre, akik a mérföldes Frizette Stakesben (2 é kancák, homok) is sikeresek voltak Justify lányával Just F Y I -al, aki a legjobban alkalmazkodott a nagy esőzéstől szinte mocsarassá változó talajviszonyokhoz. A kétévesek „ottani” mérföldes versenyét a Champagne Stakest (homok) Timberlake nyerte, aki a már említett Into Mischief fia.

A leginkább remélt európai győzelem sem jött össze az amerikai éjszakában, mert Measured Time starthoz sem állt a Jockey Club Derby Invitational Stakesben (Gr3, 2000 méter, homok), ami így a szombati nap Todd Pletcher mindent elsöprő diadalát hozta, ugyan is idomítottjai totális dobogót alakítottak ki a Lost Ark (Violence) - Classic Catch - Fearless Soldier sorrenddel.

lost_ark.jpg

Santa Anita Park

Itt Bob Baffert hallatott újra magáról. Kaliforniában ugyanis ő aratott kettős győzelmet Muth (Good Magic) és Wine Me Up révén az American Pharoah Stakesben (2é kancák, 1700 méter, homokon) de Pletcher még itt is elcsípett egy dobogós helyezést Be You révén.

Todd Pletcher várhatja tehát a legjobb előjelekkel a november elején, Kaliforniában megrendezésre kerülő Tenyésztők Kupáját, de a most sikerrel szereplő idomítottjaira ott sokkal nagyobb próbatétel vár majd.

A videók a futam nevére kattintva láthatóak.

Holnap egy Frankie Dettoriról szóló írással jelentkezünk.

Kép:  TDN Twitter, en_la_pomada Twitter

süti beállítások módosítása