Családi piknik Párizsban

Az O’Brien család kisajátította a dobogót Saint-Cloudban.

cdesc.jpg

A nagy brit finálé másnapján hét kétéves vágott neki a Criterium de Saint-Cloud (Gr1, 250 ezer euro) 2000 méteres távjának.  Beszédes, hogy a vendégek túlsúlyban voltak, hiszen a hétből mindössze három francia idomítást találtunk az indulók között. A futam fontosságát hangsúlyozta, hogy Aidan O’Brien Ascotból Párizsba repült és ezt kis híján kettős győzelmet hálálták meg lovai. A győzelmet Los Angeles szerezte meg Christophe Soumillonnal, aki jó választásnak bizonyult a ménre.

Christophe - sportszerűtlen cselekedete óta egyértelműen kevesebb lovaglást kap és emiatt -  kezd eltűnni a zsokék elitjéből, hiszen 2022-ben mindössze kettő, idén pedig csak három Gr1-es győzelmet jegyzett (Ryan Moore pl. csak idén 15-öt!), de ezt a feladatot most remekül oldotta meg a Camelot apaságú pej ménnel és szoros, egyúttal tetszetős győzelmet arattak Islandsinthestream és Illinois előtt. Előbbinek JP O'Brien, míg utóbbinak szintén a papa a trénere, így alakult ki a családi dobogó. 

A mester mindig naprakész rajongói X oldala pár perccel a befutás után már jelezte is, hogy Aidan 190. Gr1-et nyerő telivére, Los Angeles, aki az ötödik címet adományozta a Ballydoyle-i varázslónak a Critérium de Saint-Cloudban.

ci.jpg

Kiváló előjelekkel várhatták tehát az írek a fél órával később megrendezett Criterium Internationalt, (Gr1, 1600 méter, 2 évesek, 250 ezer euro), hiszen az ír fenomén abban is két lovat indított. Ennek első díja nem került hozzá, bár  francia földön sem marad, mert Oisin Murphy káprázatos lovaglásával Sunway (Galiway) hódította el a címet a Pulborough-ban trenírozó – igaz Franciaországban született - David Menuisier-nek. Kedvenc francia szaklapunk, a Jour de Galop a két verség miatt keseregve tréfásan jegyzi meg: 

A győztes Sunway inkább francia, mintsem angol: tenyésztője, Guy Pariente színeit viseli és David Menuisier trenírozza. David Menuisier... A legjobb francia tréner Nagy-Britanniában.

A francia kétéves csúcsok után is kialakult tehát némi kép, így  október végére körvonalazódnak az erőviszonyok a legjobb európai csikókat illetően. Reméljük senkit nem ér sérülés és 2024-ben újfent csodálhatjuk 2023 bajnokait.

Videók a  futamok nevére kattintva láthatóak.

képek: @ScoopDyga

süti beállítások módosítása