Flemington ünnepi díszbe öltözve várja a szupernapot

Kedden jön a futam, amely megállít egy nemzetet, de a hagyományoknak megfelelően, az auszik egy parádés, szombati versenynappal hangol(ód)tak a nagy eseményre.

goldean_eagle.jpg

Nem is akármilyennel, hiszen a programba került többek között a kétmillió dolláros Victoria Derby is, amelyben 2500 méter után is csak célfotó tudott dönteni. Apulia (csapata) a szerencsétlen vesztes, akit rövid-fejhosszal vert Riff Rocket.

Az eredményhez több érdekesség is kapcsolódik. Először is a friss derbynyerő egyik tulajdonosa, a Winx által világhírűvé váló futtató, Debbie Kepitis, aki, naná, hogy Chris Wallerhoz adta lovát idomításba. Másodrészről pedig a származás is szót érdemel. Péntek éjszaka az öt Breeders’ Cup futamból kettőt Justify ivadékai nyertek, sőt a Juvenile Fillies-ben „Triple Crown exacta” született, mert a második helyezett Jody's Pride papája American Pharoah. Éppen úgy, mint a friss Victoria Derby nyerőé.
victoria_derby_racingdotcom.jpg

Ennyin múlik egy derbygyőzelem

A Coolmore Stud Stakesben (Gr1, 1200 m, AU$ 2 000 000) örömmel tapasztaltuk, hogy a mindig mosolygós Rachel King újabb Gr1-es trófeát szerzett, most Ozzmosis-szal (Zoustra), míg az Empire Rose Stakesben (Gr1, 1600 m, AU$ 1 000 000) Pride of Jenni  (Pride of Dubai) még pár százzal a vége előtt is hat hosszal vezetett, így bőven volt miből kiengedni a végén. Declan Bates produkciója láttán azt kérdezi a World Horse Racing, hogy

ez volt az év lovaglása?

A szezon végén visszavonuló Damien Oliver viszont nem tudta megnyerni az előtte tisztelgő Gr2-es futamot, mert abban Jamie Kah a győztes, azzal a Cause For Concern-nel (Worthy Cause), aki csak tartalékként került a mezőnybe. 

Sdyneyben is pörögtek az események

A Giga Kick Stakesben (1300 m, AU$ 3 000 000) is egy Pride of Dubai ivadék, Bella Nipotina a bajnok. A Rosehill Gold Cupban (2000 m, AU$ 750 000) Wild Planet (Animal Kingdom) győzött, míg

a tízmillió dolláros Golden Eagle is japán fennhatóság alá került.

Pedig a teljes ausztrál és új-zélandi élmezőny indított benne lovat Gai Waterhouse-tól Chris Wallerig, de mégis Keiji Yoshimura fogadhatta a gratulációkat, mert a hároméves ménje, Obamburumai (Discret Cat) „belerondított” az elsöprő Cummings eufóriába. Másodikként ugyanis Pericles, mögötte Golden Mile ért célba. Mindketten James Cummings idomítottjai, míg a negyedik helyre Strait Acer zárkózott, akit James testvére, Edward készít. A győztes japán csapat itt ugyan 5.250.000 ausztrál dollárt kapott, de a Cummings helyezések" is 3,5 millió ausztrál dollárt "hoztak a konyhára".

cummings_jpg_jpg.jpg

Edward balra, James jobbra

Holnap a Breeders' Cup krónikájával jelentkezünk, így a keddi Melbourne Cupról minden információt a facebook csoportunkban találnak majd.

Képek: racing.com, TRC, @racing_nsw X

süti beállítások módosítása