Sok kicsi sokra ment az amerikai bajnoknál

Azok nyertek, akikre számítottunk, de mégse tudunk elismerőn bólogatni.

classic.jpg

A franciák után most az Egyesült Államokra vetünk egy pillantást. Flightline és Chad Brown tavalyi dominanciája után idén alig akadtak kiemelkedő sztárok, helyettük azok a szakemberek örülhettek, akik egész évben megbízható teljesítményt nyújtottak. Kivéve persze Irad Ortiz Jr., aki megállíthatatlanul menetel a csillagok felé. Na de nézzük inkább kategóriánként!

Bajnok ló: White Abarrio

Talán nem meglepő, hogy a Tenyésztők Kupájának klasszikus győztese kereste idén a legtöbb pénzt, összesen szűk 3,9 millió dollárt. Az talán eggyel ritkább, hogy mindössze két kiemelt győzelem elég volt a cím megszerzéséhez, és tökéletes példa is arra, mekkora hiányt szenvedett idén az Egyesült Államok igazán kiemelkedő nevekben. Viszonyításképpen: utoljára 2013-ban sikerült Mucho Macho Mannek ilyen "olcsón" (neki konkrétan 3 millióval) bajnokká válni, az elmúlt tíz évben pedig White Abarrión kívül mindössze két bajnok nem érte el az ötmilliós határt.

Második helyen szintén egy olyan lovat találunk, akinek elég volt egyszer nagyot durrantani, név szerint Mage-t, a Kentucky Derby (és semmi más nagydíj) nyertesét, míg harmadik helyre Up to The Mark szaladt fel. Az ő mérlege idén hét futásból öt aranyérem, köztük három Gr1, és másodikként végzett a BC Turf-ön. Ha ugyanezt gyep helyett homokon viszi véghez, valószínűleg nem csak a dobogó legalsó fokára jutott volna.

Bajnok zsoké: Irad Ortiz Jr.

A még mindig csak 31 éves sztárlovas megvédte a címét, ezúttal 39 millió dollárt lovagolt össze a futtatóknak. 23 százalékos győzelmi aránnyal büszkélkedhet és startjai több mint felében dobogóra ért, amik már önmagában is kiemelkedő számok. Triplázott a Tenyésztők Kupáján, és számtalan kiemelt találkozón dominált egész évben. Ha valaki, hát ő megdolgozott a bajnoki címért.

Másodikként a hasonlóan fiatal Tyler Gaffalione végzett, harmadikként pedig Flavien Prat.

Bajnok tréner: Brad Cox

Az idomároknál 2021 után Brad Cox visszatért az élre. Lovai 30 millió dollárt kerestek és 266-szor vezethette őket vissza a győztesek körébe, ami 28 százalékos (!) győzelmi rátát jelent. A képzeletbeli dobogó második fokára Steve Asmussen léphetett fel, míg a legalsóra Todd Pletcher.

Bajnok futtató: Godolphin

A tulajdonosok körében idén a nemzetközi telivérbirodalmak domináltak. A királykék Godolphin lovai 17 millió dollárt értek el, de harmadik helyre a Juddmonte amerikai állomása is becsúszott. Az ezüstérmet azért sikerült megtartani teljesen hazainak a Klaravich Stables jóvoltából.

Kép: Chattanooga Times Free Press

süti beállítások módosítása