Kentucky Derby & Oaks: Az amerikai álom

A nagy elsők hétvégéjét hozta az idei Kentucky Derby és Oaks.

kd2023kesz.jpg

Ne is húzzuk a szót a rendezvény jelentőségéről, azt már rengetegszer megtettük korábban – helyette csapjunk is bele!

Akik ébren maradtak vasárnap hajnalig, alvás helyett egy álom valóra válását izgulhatták végig: az öt kiesőt jegyző Kentucky Derby trófeája végül a feltörekvő kisember kezében landolt. Mage korábbi három futásából mindössze egyet nyert meg, de erre ügyet sem vetve maga mögé utasította az ország legjobb hároméveseit. Ismételten bebizonyosodott a mondás, miszerint „a versenyt nem papíron futják”, no meg természetesen a „bármi megtörténhet” is.

Hatalmas siker ez a venezuelai tulaj-családnak – és hasonlóan nagy sztori a Kentucky Derby történetének is. Gustavo Delgado hazájában évekig vezető tréner volt, majd a Kentucky Derby megnyerésének álmával 2014-ben Dél-Floridába tette át székhelyét. A 2022-es Fasig-Tipton Midlantic árverésen fiának, az ifjabbik Gustavo Delgadónak százezer dolláros keretet adott meg, hogy vásároljon belőle egy kétévest – ennek örömére ő 290 ezer dollárért hozta el a tetszését elnyerő Good Magic-csikót.

A sárga persze nem mutatott rossz képet: debütáló versenyét megnyerte, majd két komolyabb Derby-felkészítőjén negyedig, illetve második helyen végzett. A Florida Derby-ben csak egy hossz választotta el az itteni top favorit, végül sérülés miatt visszaléptetett Fortétól. Arról azonban mind ők, mind a nyeregben ülő Javier Castellano csak álmodni mertek volna, hogy a verseny után a győztesek körébe térhetnek vissza.

kdwckesz.jpg

Castellano, akire a Delgadók saját bevallásuk szerint családtagként tekintenek, 15 korábbi próbálkozás után szerezte meg végre első Kentucky Derby-aranyát. A sokáig várt sikert átvitt és szó szerinti értelemben is a türelemnek tulajdonítja, ugyanis Mage gyakran gyengén kezd, ezt szombaton (nekünk már pont vasárnap) sem tette másképp.

Mint sok ember álmának valóra váltója (legalábbis az első lépés tekintetében), az ifjabbik Delgado így nyilatkozott:

„Néha követned kell az intuíciódat, a megérzésedet.”

Az apja mindig is a legmagasabb presztízsnek tekintette a Derby-t. „Mindig úgy érezte, meg tudja csinálni. Emlékszem, mikor gyerek voltam, sikeres volt Venezuelában és azt mondta, ’Egy napon elmegyünk az államokba és megnyerünk egy olyan versenyt."

Minden vágyuk így teljesüljön.

A teljesség igényén, meg mert természetesen a Kentucky Derby-n a dobogó is hatalmas eredmény, másodikként a szintén szélső esély Two Phil’s izzasztotta meg a nyertest, míg harmadik helyre Angel of Empire szaladt fel.

Noha a Derby számít a fő attrakciónak, messze nem ez volt az egyetlen – sőt. Pénteken a kancák csatáztak a Kentucky Oaks fődíjáért. És hasonlóan rég várt győzelem született.

Az esélyek latolgatásánál külön fókuszt kapott, hogy a világhatalom Godolphin még se Kancadíjat, se Derby-t nem nyert Churchill Downs-ban …mostanáig. Igaz, nem a top favorit Wet Paint, hanem Pretty Mischievous jóvoltából született meg az első, amikor a befutóban visszaverte Gambling Girl támadását.

Into Mischief lányának sikeréhez persze Brendan Walsch tréneri munkája és Tyler Gaffalione kiváló lovaglása is elengedhetetlen volt, aki a legszélső startboxból is remekül lemenedzselte a helyezkedést. Mindnyájuk első Oaks-trófeáját ünnepelte pénteken.

„Nem is tudom szavakba önteni” – mondta a meghatódott Gaffalione. „Olyan boldog vagyok, hogy ezt elértem, különösen hazai pályán, Churchill Downsban, ráadásul itt van a családom is.”

„Ezt a versenyt megnyerni hihetetlen” – nyilatkozta Michael Banahan, a Godolphin amerikai tenyésztési igazgatója. „Hatalmas eredmény mindenkinek.”

Nekik és a többi futam győzteseinek is szívből gratulálunk!

Ugyanakkor néhány sajnálatos, akár tragikus eseményről is szót kell ejtenünk.

Először is a kevésbé brutálissal kezdenénk: öt lovat léptettek vissza a szerepléstől, köztük favoritokat. Forte, Practical Move, Lord Miles, Continuar és Skinner sem szerepelt, amire utoljára 1936-ban volt példa.

Sajnos azonban nem mindenki úszta meg annyival, hogy kisebb sérülés miatt ki kellett hagynia egy futamot. Április 27-től a Derby napjáig összesen hét lovat kellett elaltatni Churchill Downsban, ami egészen felfoghatatlan szám. A tragédia okai után jelenleg is folyik a nyomozás. Sovány vigasz, de szerencsére a kiemelt futamok ebben nem voltak érintettek.

tdn.PNG

a TDN hétfői címlapjáról

Vegyes szájízzel, de két új bajnok csapattal zárul a Kentucky Derby és Oaks hétvégéje. A lovak most néhány napot jól megérdemelt pihenéssel töltenek, majd két hét múlva következik a visszavágó a Preakness Stakes-en.

Mi viszont holnap az angolok nagy hétvégéjének krónikájával jövünk!

Képek: Kentucky Derby twitter

süti beállítások módosítása