Cél: a victoriai lóverseny felvirágoztatása

A Victoria Racing Club ügyvezetőjével a Thoroughbred Racing Commentary riportere beszélgetett.

melbournecup.jpg

2023 volt az év, amikor a koronavírus okozta visszaesésből végleg magához tért a Melbourne Cup közönsége. 84.400 ember izgulta végig „a futamot, amely megállít egy nemzetet” a helyszínen, és milliók fogadtak rá világszerte. A Cup napján, amely egyben nemzeti munkaszüneti nap, valamint az azt keretező, csúcsfutamokkal teletűzdelt összesen négy versenynapon összesen 262 ezren látogattak el Flemingtonba. Ez 2017 óta a legnagyobb részvételi arány.

A Victoria Racing Club ügyvezetője, Steve Rosich hatalmas sikerként értékelte a Victoria Derbyt, VRC Oaksot és Mackinnon Stakest is felvonultató négy napot. Az eredetileg könyvelőként végzett Rosich korábban az ausztrál foci világában küzdötte fel magát a ranglétrán, majd 2019-ben váltott, és vette kézbe az irányítást a VRC-nél, egy friss szemléletet behozva.

„Volt egy évünk, 2020, amikor nem volt közönség” - magyarázza – „aztán 2021-ben 35 ezren voltak a négy nap alatt, míg 2022-ben majdnem visszaállt a tömeg, 240 ezren voltak. Ez [a VRC – szerk.] egy olyan üzleti szervezet, amelynek 225 millió ausztrál dollár bevétele van, és ennek majdnem a fele a Melbourne Cup karnevál idejére esik.”

„Nagyszerű volt, hogy hosszú távon az AFL-ben alapozhattam meg a karrierem, és egy olyan kivételes iparágra válthattam, amely túlmutat Flemingtonon és a versenyzésen. Ez egy jelentős esemény, amelyet minden évben november elején rendezünk Flemingtonban, és az idei év hatalmas siker volt.”

Irányítása alatt a VRC tovább gyarapodott, a jövőben pedig a nemzetközi piacon is szeretné növelni a helyi versenypályák szerepét.

„A több mint 33 000 tag a világ legnagyobb versenyzői tagsági klubja, és a VRC számára is rekordot jelent. Ez jelentős eredmény az elmúlt néhány évben, tekintve, hogy egy korlátozott Covid-időszakból jöttünk ki. Az, hogy a tagjaink nemcsak, hogy a klubnál maradtak, hanem még növekedtek is, jelentős volt, és ezt a támogatást a szponzorok és partnerek csodálatos csoportja egészítette ki.”

„A Covid után több adósságunk van, de ahogy a sikeres karnevált követően előre tekintünk, továbbra is a menedzsmentköltségekre és a beruházásokra összpontosítunk, és néhány jelentős növekedési kilátás van a láthatáron. Nagyon pozitívan tekintünk a pénzügyi jövőnkbe.”

„A nemzetközi versenyzés, különösen a Melbourne Cup, alapvető fontosságú. Mindig is az lesz a célunk, hogy a világ minden tájáról a legjobb tulajdonosokat, trénereket és lovakat vonzzuk. Megpróbáljuk megragadni a globális érdeklődést, ezért fontos, hogy nemzetközi résztvevőink legyenek. Meglepő módon a karnevál négy napja alatt a résztvevők 30-35%-a Victoria államon kívülről érkezik, és ezek nagy része a tengerentúlról.”

flemington.jpg

Mielőtt a lóverseny világába csöppent volna, Rosich két évtizedet dolgozott az Ausztrál Labdarúgó Ligában (AFL), melynek végén 12 évig volt az elsőosztálybeli Fremantle Dockers vezérigazgatója. Az ausztrál foci laikus szemmel első blikkre a rögbihez hasonlítható, de jelentősen eltérő szabályokkal. Mégis bármilyen szokatlan mind az európai, mind az amerikai futballhoz hasonlítva, Ausztráliában pontosan ugyanolyan meghatározó, mint ismertebb formái a világ más tájékán.

Rosich eredetileg sportolóként vett részt az „Aussie Footballban”, ahogy ott nevezik, amíg húszévesen egy sérülés keresztül nem húzta számításait. De nem roppant össze: újratervezett, könyvelői diplomát szerzett, majd feldolgozta magát a ranglétrán. Aztán A VRC elnöke, Amanda Elliott és vezérigazgatója, Neil Wilson megkeresték egy izgalmas ajánlattal. Rosich élt a lehetőséggel, és már csomagolt is családjával, hogy Melbourne felé vegyék az irányt.

stve-rosich.jpg

Steve Rosich: A VRC vezérigazgatója 

„Örömmel költöztem Ausztrália sport- és szórakoztatóipari fővárosába. Itt van a világ egyik legnagyobb sport- és szórakoztató piaca, kiváltság és nagy felelősség a VRC kivitelezőit, menedzsmentjét és személyzetét vezetni, amelynek óriási felelőssége van nemcsak Flemington történelme, hanem a Melbourne Cup karnevál megőrzésében is.”

Munkája pedig még távolról sem ért a végéhez.

A cikkben szereplő információk és idézetek forrása a Thoroughbred Racing Commentary.

Képek: Victoria Racing Club

süti beállítások módosítása