Isteni gondviselés

…avagy ez történt a 2023. évi Melbourne Cup-ban.

waf.jpg

Két évvel ezelőtt Verry Elleegant nyerte a Melbourne Kupát. Lovasa, Mark Zahra azonban eltiltása miatt csak a tévén látta, hogy James McDonald ment a mennybe.

Helyette.

„Akkor azt gondoltam, elszalasztottam életem legnagyobb lehetőségét és sosem fog számomra megadatni az, hogy megnyerjem a kupát.” - mondta.

Nagyot tévedett. 2022-ben ők lettek a bajnokok Gold Trippel.

Boldogsága határtalan volt.

Idén azonban pont ez a ló állította nagy dilemma elé. Megnyerték ugyan a Gr1-es Turnbull Stakest, de másik állandó társával, Without A Fighttal viszont három rangos összecsapást, közte a Caulfield Cupot. Mark hetekig nem tudott dönteni. Barátját, Mark Hunter formaelemzőt és menedzserét, Reece Murphyt is nyaggatta, hogy segítsenek neki a döntés meghozatalában.

Without A Fight mellett döntött.

A többi már történelem.

Ők nyerték meg a 2023. évi kiadást, tehát az a Zahra, aki 2021-ben azon kesergett, hogy sosem lesz kupagyőztes, két év alatt nyert kettőt.

Ráadásul 1979 óta az első zsoké lett, aki két lóval nyert két kupát két év alatt.

Mi ez, ha nem isteni gondviselés?

A történet másik szála a Freedman családé. Volt már öt sikerük korábbról, de mind Lee Freedman nevéhez köthető. (Többek között Makybe Diva két győzelme a háromból), most azonban testvére, Anthony és annak kisebb fia, Sam gyűjtötték be a család számára a hatodik trófeát.

A friss bajnok a 12., aki ”megcsinálta” a Caulfield Cup – Melbourne Cup duplát, és az utolsó négyből kettő a Freedman családhoz köthető.

Ha a végeredményre pillantunk, láthatjuk, hogy miért uralkodik eufória Ausztráliában.  Az első hat helyen csak hazai tréningben álló ló.

Hetedik Absurde Willie Mullinstől, a legjobb európai helyezés Zac Purtonnel.

További érdekességek a végeredmény kapcsán.

Waller második és harmadik helyezés. Vow And Declare 2019-ben elhódította a serleget, de 2020-ban 18. (!), 2022-ben 10., ma pedig 9.  Az európai szuperfavorit, Vauban csak 14., azaz Dettori számára így talán már nem is annyira fájdalmas az eltiltása. Az ismét történelmet író (az első olyan lovashölgy a futamban, aki nem ausztrál vagy új-zélandi születésű) Hollie Doyle 15. Future Historyval. A tavalyi bajnok Gold Trip pedig csak 17. (McDonalddal!), azaz nem lett a történelem hatodik olyan lova, aki minimum 2x nyerni tud.

A teljes eredménysor ide kattintva olvasható.

De, hogy nekünk európaiaknak is jusson valamicske öröm, a friss bajnok ír tenyésztésű, aki  Simon & Ed Crisford kezei alatt vált versenylóvá Angliában! Egyúttal ő a papa, Teofilo harmadik MC nyerője!

A végére egy kissé szomorú információ: Mr. Ausztrália, ahogy Dettori nevezte, nem nyerte meg pályafutása utolsó ikonikus futamát, mert csak 21. helyen ért célba Alenquer nyergében. Mindent köszönünk, Damien!

Ez volt "A futam, amely megállít egy nemzetet" idei, 163. kiadása, de holnapután újabb kiváló meeting következik, középpontban az Oaks-szal.

Illetve előtte még egy pillantás Sydney-be.

A 2022. február 9-én jelentették be, hogy The Big Dance lesz a Racing NSW legfrissebb nagy durranása. A szervezők nem is titkolták, hogy némi figyelmet szeretnének elcsenni a Melbourne Cup-tól, hiszen minő véletlen, a nagy futam előtt fél órával rendezik meg.

A The Big Dance mezőnyét az Új-Dél-Wales államban egy éven át zajló 25 Country Cup verseny győztesei és második helyezett lovai közül sorsolják ki, aki pedig ide nem jut be, az a Little Dance-ben vigasztalódhat. Mindkét futam távja 1600 méter, de az egyikben 3 millió, a másikban csupán 750 ezer ausztrál dollár a pénzdíj. Az idei Nagy Tánc győztese az ötéves herélt, Attractable (I Am Invincible).

Kép: @RacingVictoria X

süti beállítások módosítása