Miben rejlik a japán lóversenyzés bombasikere?

A BloodHorse újságírója Masayuki Gotóval, a Japán Versenyszövetség nemzetközi ügyekért felelős tanácsadójával beszélgetett.

japancseresznyefak.jpg

2023, talán minden eddiginél sikeresebb év volt a japán lóversenyzés számára. Nem csak a kétszeres Év Lova, Equinox állt fel a világranglista tetejére 135-ös formaszámmal, de a legjobb versenyként is a Japan Cupot díjazták a hendikepperek. A 25 legmagasabbra értékelt telivérből hét japán tréningben áll, míg a nyolc legszínvonalasabb versenynek egészen konkrétan a felét a felkelő nap országában futották.

Persze Equinox volt idén a keletiek legismertebb zászlóshajója; hazájában abszolút tarolt, élen a már említett Japan Cuppal, de a Dubai Világkupán nemzetközi mezőnyben aratott sikeréről se feledkezzünk meg. Nem ő volt ugyanakkor az egyetlen: Ushba Tesoro a homokon magában a Dubai Világkupában diadalmaskodott, Derma Sotogake pedig ugyanott megnyerte az Emirátusok Derby-jét, majd novemberben a Breeders’ Cup Classic-ban is dobogón végzett.

Az egyértelmű, hogy Japán lóversenyipara virágzik.

A finomságok inkább a miértek keresésében rejlenek. Rengetegen Sunday Silence-re vezetik vissza, aki amerikai versenypályafutása után Japánban alkotott maradandót tenyészménként, Goto szerint ez azonban durva túlegyszerűsítés.

sundaysilencepreakness_dickstein.jpg

Sunday Silence (kívül, fekete) és Easy Goer a Preakness Stakes finisében

Sunday Silence, majd Deep Impact és más mének; ők változtatták meg a tenyésztést Japánban. De ez nem folytatódna, ha az emberek nem támogatnák a versenyeinket. A tenyésztők e támogatás nélkül soha nem engedhették volna meg maguknak, hogy külföldről importáljanak lovakat. A tenyésztőink néha szeretik azt mondani, hogy Sunday Silence a japán lóversenyzés epochája [kiindulópontja]. Én azt mondom: ’Nem, ez nem Sunday Silence, hanem a versenyrajongóink, a versenysport támogatóink.’ Ez nagyon fontos.”

Goto szerint a lóverseny aktívan tartásának egyik fő pillére a tömegek megfogása és megtartása.

A lóversenyt jó szórakozássá kell tenni az emberek számára – ezért pedig a gyakorlatban is sokat tesznek. Különös figyelmet fordítanak a versenyek családbaráttá tételére, a lovak biztonságára, az utólagos gondozásra és a nemzetközi részvétel népszerűsítésére. Törekvéseik pedig láthatóan sikeresek: zsinórban tizenkét éve folyamatosan növekszik a fogadási forgalom, 2023-ban összesen 23 milliárd dollár értékben tettek pénzt kedvenc telivéreikre a japán nézők. 

„Nagyon sok fontos tényező van a versenyzésben. De a legfontosabb dolog a tisztesség, a tisztesség, a tisztesség. A tisztesség nagyon fontos. Így lehet megnyerni a közönséget. Így tarthatjuk fenn a versenyzést a társadalmunkban. Eddig a versenyzésünk, úgy gondolom, erős közvéleményi támogatást élvez. A legfontosabb dolog, hogy továbbra is azon dolgozzunk, hogyan őrizzük meg ezt a közbizalmat, őrizzük meg az integritást.”

Emellett az is hozzátartozik a tömegkommunikációjukhoz, hogy a közönséget – még, ha csak virtuális értelemben is, de – beinvitálják a kulisszák mögé. Equinox médiakampányát a Silk Racing Club vezette, és tökéletes példa arra, hogyan hozzák a japánok igazán közel a lovakat a nézőkhöz. Minden augusztusban bemutatják nagyjából 80, másféléves csikójukat, akikből a tagok részesedést vehetnek, akár háromszázan is. Persze egy ilyen kicsi részesedésből nem fognak meggazdagodni, de garantált, hogy szorosan követni fogják a versenyló-tanoncok útját egészen a nyugdíjazásig. Equinox pedig igazi közönségkedvenc volt.

A JRA jelenlegi elnök-vezérigazgatója, Masayoshi Yoshida elmondta, hogy a családbarát helyszínek biztosítják a versenyrajongók új generációinak fejlődését. "A családbarát légkör biztosításáról szól minden. A családok azért jönnek a versenypályára, hogy élvezzék a versenyzést, ami segít abban, hogy kötődjenek a versenyhez és a lovakhoz, azaz nem csak a fogadáshoz. Ez valóban összeköti a rajongókat, összeköti őket a lovakkal."

equinoxdubai.jpg

„Equinox mindig nagyon okos és bölcs ló, aki az istállóban nyugodt marad, de felpörög, amint a versenypályára megy. December 16-án a Nakayama versenypályán volt a nyugdíjazási ceremóniája, amikor először elkezdett sétálni, ugyanolyan izgatott volt, mint amilyen a versenypályán szokott lenni, de amint megértette, hogy ez nem versenynap - mivel nem nyergelték fel -, egyszerűen visszatért a szokásos temperamentumához, és készen állt a fotózásra.”

A japán közönség mellett természetesen a nemzetközi találkozók népszerűsítése, a külföldi indulók bevonzása sem elhanyagolható. Kissé problémás az ügy, ugyanis az eltérő szabályozások miatt a japán résztvevőknek a szokatlan körülményekkel is meg kell birkózniuk, amikor idegen terepen futnak. Ez persze nem tántorította el őket az interkontinentális utaktól, de az egységesítés sokat tehetne a további népszerűsítésért.

„A versenyt a minőség és a színvonal javításához elengedhetetlennek tartják. A legjobb gyakorlatra való törekvés során a versenyző országok és régiók várhatóan egészséges versenybe kezdenek, és egymást jobb modellek kialakítására ösztönzik. Ez a javulásra törekvő közös munka várhatóan egyre fontosabb szerepet fog játszani a lóversenyzés nemzetközi fejlődésében a jövőben.”

A cikkben szereplő információk és nyilatkozatok forrása a BloodHorse.

Képek: Japan Racing Assosiation, America's Best Racing, Asian Racing Report

süti beállítások módosítása